Тоталитарно ли е – отричаме го... Комунизмът – по-приемлив е!

Доверието ни в ЕС се завръща след кризата от 2016 г.
8 май 2018 19:30,
224
Тоталитарно ли е – отричаме го... Комунизмът – по-приемлив е!
Снимка: архив Bulphoto

Близо три четвърти от българите отхвърлят тоталитарните идеологии и практики. 3% от българите обаче приемат и одобряват практиките на тоталитарните режими.

Почти всеки десети пък е съгласен, че някои от практиките на тоталитарните режими са приемливи в някои случаи. 

Най-възрастните хора у нас, респективно последователи на БСП, изглеждат и най-дистанцирани от подобни идеологии и практики. Привържениците на националистически формации също декларират нетърпимост, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и приемливи елементи. Това става ясно от сондаж "Галъп интернешънъл" по повод 9 май – дата, в която се чества ЕС. Днес, 8 май (за Русия – обикновено 9 май), в повечето европейски страни се отбелязва и годишнина от края на Втората световна война, която бе свързана с национален, но и с идеологически сблъсък.

Още по темата

По-различно стоят нещата, когато се пита за комунизъм, сталинизъм, болшевизъм и подобни. Една трета от българите смятат, че някои неща от тези идеологии и практики са приемливи, а други не. Все пак повече са тези, които изцяло ги отхвърлят – 44%. 6% пък изцяло ги приемат.

Има обаче и една особеност - комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките. Например, мнозинство от над половината от привържениците на БСП, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики.

Поглед на запад

Според данните българите са проевропейски настроени и доверието в ЕС се възстановява, след като през 2016 г. трайно беше достигнало по-ниски стойности.

Така в първите месеци на 2018 г. около и над 60% от българите споделят доверие в ЕС, докато недоверието се движи около около 30%. Конкретните числа сега са 58% доверието, а 31% недоверието. Така българите остават подчертано проевропейски настроени, коментират социолозите от "Галъп интернешънъл".

През 2016 г. подействаха няколко причини за загуба на доверие, свързани с продължаващите ефекти на т.нар бежанска вълна, както и някои свързани кризи в устоите на ЕС. Такава например беше референдумът, с който Великобритания реши да напусне ЕС.

Влияние вероятно оказва и по-общото противоборство между Запада и Русия. Въпреки всичко обаче и през 2016 г. ЕС остана със силно положителен рейтинг, макар и не в познатата степен. А през 2017 г. доверието в ЕС укрепна – вероятно и във връзка с победата у нас на политически сили, считани за ориентирани в по-голяма степен към Запада.

През 2017 г. пък в няколко ключови за Европа избори надделяха опциите "за" Европа и това подобри картината на общественото мнение. Допълнително влияние оказва и европейското председателство, което допълнително насочва вниманието ни към европейските дела, заключават от "Галъп интернешънъл".

Изводите са от последното издание на ежемесечното националнопредставително проучване на "Галъп интернешънъл“, проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода "лице в лице“. Основната част от ежемесечните изследвания са познати като "Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл“. Независими са от външно финансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен98 Руснак уби,наряза свой сънародник и го затвори в буркани,за да има да яде и след това.
76
8
 
12
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Да живее комунизма ,майната и на натрапената американска колониализация!
75
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен90 Вижда се,че си руснак/руски вмирисантрол/,"послужила"е руска дума.Пошьол вон,сволачруска!Марш в руски,или в сръбски сайт,тук е България.Докато не сме ви изгонили всичмки от страната ни.
74
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този месец въртят по Nation Geographic поредица за Ким и СК. Показват всичко . Най-интересното е да видите , как работи пропагандата на комунизма. Всичко, което се заснема и дава е сценарии. Всипки цифри и думи са манипулирани. Интересноо е , как си играят със съдбата на 30 милиона корейци . При управлението на баща му имаше глад измряха милиони ...А УЖ произвеждат много ...Но когато санкциите станат много храна НЯМА. Както е било и тук.
73
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Медицината94 То,такова си бе и лечението,с аспирин и чист въздух.Който оцелее,оцелее,който не,два метра под земята.
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от слепи т.пак демократи и те са 100% слепи българи! Не е важно какво се говори а какво се прави. И сега некачествени пътища, некачествени строежи и кое качествено в фалшива България??? Е господа кьорави демократи? Пътувате по соц. Пътища към своите родители в провинцията, които са на 30 ,,40 години още стават .
71
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демонкрацията унищожи 3 000 българи, а останалите тънат в мизерия, бедност и ги тровят с европейска послужила храна.
70
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже прости им на болшевиките. Елементарни познания нямат по икономика. Елементарни познания нямат по държавен апарат. Толкова глупост може да видиш само в наборите растлии баш в комунизма. Дядовци спрете да се излагате. Всички помним, колко богати бяхте. Правихте консерви и ракия цяло лято, имахте по един стар руски телевизор за целия си живот, носихте едни дрехи по 15 гпдини , топлихтее се с нафта и газ ...понеже и тока беше много "евтин". За ресторанти, спортове и лиготии не сте чували даже
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майката на мой познат се разболя от рак. Лекуваха я със скъпи лекарства от Германия, 1 200 малки ампулите. Всичко безплатно.
68
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма значение как се е казвал строя.Хората бяха започнали да живеят добре.Строяха си апартаменти и къщи, ходеха по почивки. ВСИЧКИ.ТРЯБВАШЕ САМО ДА ОТВОРЯТ ГРАНИЦИТЕ. ДА ВИДЯТ КОЛКО Е ХУБАВ ЗАПАДА. ТОВА ИМ БЕШЕ ГРЕШКАТА. НЯМАШЕ ДА ИСКАТ ДА ПРОМЕНЯТ СИСТЕМАТА.
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 89,85 Комунистите от БКП/БСП,са нечовециибезродници.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 82,88 Не,защото твоите са там.
65
8
 
10
 
! Отговори
Информбюро преди 6 години
1989 - 200 лв. заплата - 3 333 билетчета от 6 ст.2018 - 3 333 билетчета от 1.50 = 5 000 лв.Смятай джендьо!
64
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ква пералня, какъв телевизор??Нали брат ми работеше във Ворошилов.Бяха заринали българския пазар с телевизори и изнасяха.Кажи една българска електроника, която днес изнасяме.Само лютеница и сирене.Но сиренето го спряха да не им прави конкуренция.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Евроатланизъм82 Но,най-многобройни са рускините.
62
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплата на млад специалист 250 лв - ходех на море на почивна станция(всяко предприятие имаше станция), зимата на планина. Обяд в стола 50-60 ст. супа, основно и десерт, хляб без пари. Младоженчески заем, жилище, детска градина за няколко лева и пр. Лекар и зъболекар във всяко предприятие и пр.Комунизъм!
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е бройаката на проститутките в Германия.можеш ли да ни осведомиш а колко са българските граждани ДЕЦА,МЪжЕ,ЖЕНИ в Германия знаеш ли?? Кажи колко са проститутките от самаа бальшая ,мани България и ЧИЙ ГО ДИРИШ В ЕВРОПА??
60
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сериозно,200лв са равни на 5000 сега СЕРИОЗНО??!!Колко струваше една АВТОМАТИЧНА ПЕРАЛНЯ за която СПИШ ПРЕД МАГАЗИНА?А ЕДИН ТЕЛЕВИЗОР ЗА КОЙТО СПИШ ПРЕД МАГАЗИНА??Луканката беше 16 или 17 лева и у нас се купуваше ДВА ПЪТИ В ГОДИНАТА,сега синът ми се мръщи защото му е омръзнала,млъкнете вече с вашите лъжи.
59
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Имаше,Имаше и една БКП която от КУМОВА СРАМА се преименува ама сега ПАК СИ НОСЯТ КИТКИ НА ГРОБА НА БАЙ ТОДАР болшевишки ***,освен това ние живеехме в както казваше Тошо в развито сосиалиско опшесво!НЕМА БЕГАНЬЕ ОТ ИСТИНАТА!
58
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца заплатите бяха 150-250 лева, най масовите бяха около 180-200. Имаше и по 500-600 за някои професии. Заплата от 200 лева се равнява горе долу по покупателна способност на днешна заплата около 5 хил лева.