Жената до Боян: Ако за него битката е приключила, нека си остане в планината!

Написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!
13 май 2018 14:12, Елка Василева
144
Жената до Боян: Ако за него битката е приключила, нека си остане в планината!
Снимка: Facebook

Десет дни след изчезването на алпиниста ни Боян Петров акцията по издирването му в Хималаите продължава и днес.

Жената до него Радослава Ненова написа във Facebook, че е взела решение връх Шиша Пангма да не бъде изкачван днес.

"Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи", пише тя.

"Затова предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив", обяснява Радослава.

Още по темата

"Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук насетне са техни", допълва тя.

"Поради големия поток от информация и коментари, която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост или в книга. Едно е сигурно - написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян", пише още Радослава.

Българският алпинист е забелязан последно да поема към осемхилядника Шиша Пангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна на 6-ти май.

В събота към 21 часа местно време, след 13-часово катерене китайската група от спасители достигна лагер 3 на 7400 метра височина, но българският алпинист не беше намерен.

Днес две групи спасители продължават издирването.

Деян Петков от щаба на Боян Петров каза, че връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват.

Алпинистът и водач Мингма Шерпа, който се включи в издирването с хеликоптери, също каза, че засега няма новини: „Няма новини от планината. Ние сме в готовност да излетим. Ако намерят нещо, веднага ще ни се обадят".
 
Вчера хеликоптерите успяха да излетят за пръв път и извършиха проучвателни полети. Те са огледали пространството, където се предполага, че може да се намира Боян Петров и са направили много снимки, но без резултат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е негова лична битка по една или друга причина! Няма полза за обществото че да го изкаваме герой! Надявам се да е жив и здрав но да ни навират битката с "вятърни мелници" по тертип Сервантес е смешно и жалко! Личат си похватите на меркантилността!
6
5
 
61
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Ясно е че е замръзнал - че отдавна не е между живите- и най вероятно е умрял още на 4 май - но поне да намерят тялото - Човек никога не трябва да подценява Природните сили - и да надценява себе си - Той може би е искал и така да умре - На връх който е на километри височина без въздух и вечно леден - а не да умре в леглото като старец .Такава е съдбата и човешкият избор- Без телефон без екипировка - САМ ? Така е решил - Така е умрял !
5
27
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо няколко дни Външно министерство не каза нито дума? Последно платили ли сме сметката за издирването? Коя е тази жена, че определя кога и как да се случват нещата? Може би родителите на Боян и пълнолетната им дъщеря желаят сагата да продължи? Намира се някаква пустинна розичка, която не се води никаква ще решава... амахааа
4
24
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде,почна се:цяла седмице вой:събирайте пари,събирайте още пари,няма да се откажа,ще го търся,той е извънземен,ще оцелее...и днес вече -стига.Освен това:досега не видях родителите му,той има и сестра,пълнолетната му дъщеря,само тая вее знамето.Пък и книга ще пише,написали били история.Как тази дамичка без официален статут взима решенията?!Всичко вече много намирисва на измама иняма да се учудя тая след някой и друг месец да итеда да си лекува мъката на поредното екзотимно пътешествие.
3
43
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Жената до Боян: Ако за него битката е приключила, нека си остане в планината!"-Турско сапунено сериалче: Епизод 17 3941 сезон 2357, следва продължение.
2
7
 
27
 
! Отговори
Божееее преди 6 години
Не мисля че парите са най-важни сега. И кой колко и какво ще гушне.
1
4
 
59
 
! Отговори
Трол преди 6 години
Да почива в мир, все се надявах, че можеда оцелее, но планината си е планина!!