Жената до Боян: Ако за него битката е приключила, нека си остане в планината!

Написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!
13 май 2018 14:12, Елка Василева
144
Жената до Боян: Ако за него битката е приключила, нека си остане в планината!
Снимка: Facebook

Десет дни след изчезването на алпиниста ни Боян Петров акцията по издирването му в Хималаите продължава и днес.

Жената до него Радослава Ненова написа във Facebook, че е взела решение връх Шиша Пангма да не бъде изкачван днес.

"Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи", пише тя.

"Затова предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив", обяснява Радослава.

Още по темата

"Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук насетне са техни", допълва тя.

"Поради големия поток от информация и коментари, която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост или в книга. Едно е сигурно - написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян", пише още Радослава.

Българският алпинист е забелязан последно да поема към осемхилядника Шиша Пангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна на 6-ти май.

В събота към 21 часа местно време, след 13-часово катерене китайската група от спасители достигна лагер 3 на 7400 метра височина, но българският алпинист не беше намерен.

Днес две групи спасители продължават издирването.

Деян Петков от щаба на Боян Петров каза, че връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват.

Алпинистът и водач Мингма Шерпа, който се включи в издирването с хеликоптери, също каза, че засега няма новини: „Няма новини от планината. Ние сме в готовност да излетим. Ако намерят нещо, веднага ще ни се обадят".
 
Вчера хеликоптерите успяха да излетят за пръв път и извършиха проучвателни полети. Те са огледали пространството, където се предполага, че може да се намира Боян Петров и са направили много снимки, но без резултат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
Телефонът за мен е ключов момент...казват не го е взел...забравил го или нарочно не взет...а ако телефонът е бил у него и това прпуснато обаждане е било от него да алармира че има проблем...а човекът неприел обаждането да е гузен...тук часовете релават животи...
26
13
 
4
 
! Отговори
До Бойко ! преди 6 години
Ще ви победя . Защото си обичам народа ! Защото така съм възпитан ! България не е Европа , България не е Света ! България е всичко ! Давид - Къндински .
25
3
 
31
 
! Отговори
Зоро преди 6 години
Още като прочетох, че е изчезнал и след 3 дни са започнали да го търсят ми беше ясно, че вече няма как да е жив.
24
6
 
18
 
! Отговори
Rest In Peace! преди 6 години
И аз си помислих абсолютно същото като Виктор. Но не бих ги упрекнала. С тази книга, която иска да пише и с авторските права от филмите му и книгата му ще бъде обезпечено непълнолетното му дете. Сега той е герой в очите на мнозина, а това продава. Тази жена не е "никаква", тя е настойник на единия му пряк наследник, другият наследник е пълнолетната му дъщеря. Родителите му нямат думата в случая и за това никой не ги е чул още
23
2
 
6
 
! Отговори
Джек Лондон преди 6 години
Класика!
22
6
 
14
 
! Отговори
До Виктор преди 6 години
Това е най-удачния завършек при тази теория,но не смятам,че жена му е знаела.Искал е да бъде запомнен позитивен и борбен и го постигна.И все пак,докато няма труп има надежда! Човек сблъсквал се със смърта толкова пъти...Гледах покрай Великден за Иисус.След като го разпнаха искаха охрана на гроба му и когато трупа в крайна сметка изчезна коментара беше много на място "От това се страхувах"...така се създават легендите.
21
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше да му бъде забранено да се катери с диабет......................ужас!!!
20
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички го опяваме,но като слезе другата седмица от Еверест друга песен ще запеем.
19
8
 
37
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
За него битката е приключила още на другия ден поради диабета.
18
9
 
18
 
! Отговори
Божееее преди 6 години
Хора кой каза че е умрял?
17
4
 
22
 
! Отговори
Клара преди 6 години
Жалко! Много жалко!
16
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да го прости ,натъжавам се като гледам в какво добро настроение е тръгнал към Непал .. Велик Боян,преборил почти всичко в този живот,но планината реши да си го прибере... Поклон!
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Нали! Веднага щом някой разтръска този в транс е злобар! Бог да го прости ако не е жив но човек не трябва да губи връзка с реалността!
14
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убава работа, ама българска! А историята е поучителна - егоизъм и простащина - в действие!Опитвам се, опитвам се, но не виждам положителния герой!Тук не става въпрос за спасяване на човешки живот!
13
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горкото момче- права е жената,България й съчувства със сълзи на очите...
12
33
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най накрая. Дано поне сега се спре с публикуването на новини през пет минути за тоя алпинист.
11
11
 
52
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Бог да Го прости! Ако беше покорил.върха, всички щяхме да сме горди с него, че е Българин!Сега ни остана само да скърбим...Природата е по-силна и от най-силния човек...Нека го запомним.само с добро, защото всички сме смъртни и никой от нас не е безгрешен.
10
7
 
15
 
! Отговори
маке преди 6 години
да пием за бог да прости
9
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека всички злобари да замълчат !Най-вероятно човека не е между живите вече !В такива случаи се казва: Господ да го прости!
8
11
 
30
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Защо имам грозното усещане, че гаврата с природата и ицзползването и за користни цели се наказва подобаващо ? Ми защото е така !"Спасил" Пирин, но оставил Рила на произвола на "царя" и Сакар на брадвите на неговите спонсори ! Лицемерие и двуличие !