Спасителите по стъпките на Боян – ще намерят ли следа от него?

Връзка се тях се очаква да има в края на деня
Обновена: 13 май 2018 12:15 | 13 май 2018 11:56, Елка Василева
118
Спасителите по стъпките на Боян – ще намерят ли следа от него?
Снимка: Facebook

Цяла седмица продължават усилията по издирването на алпиниста ни Боян Петров.

Днес една група спасители ще се опита да стигне лагер 3 до връх Шиша Пангма, а друга група ще мине по маршрута на българския алпинист от лагер 2 до лагер 3, заяви за „Дарик“ Деян Петков от щаба на Боян Петров.
 
В същото време спасителните хеликоптери са в Катманду в готовност да излетят, ако се наложи, каза непалският алпинист и водач Мингма Шерпа.

Десет дни след изчезването на Боян Петров при опита му да изкачи осемхилядника Шиша Пангма операцията по издирването му продължава.

В събота към 21 часа местно време, след 13-часово катерене китайската група от спасители достигна лагер 3 на 7400 метра височина, но българският алпинист не беше намерен.

Още по темата

Днес те оглеждат терена около Лагер 3 и ще се опитат да изкачат върха, обясни Деян Петков: "Те ще опитат да минат по маршрута, по който Боян е бил и да оглеждат около него. Тези от Лагер 2 пък ще се опитат да се качат до Лагер 3, оглеждайки също около маршрута. Говорим просто за оглеждане около маршрута, няма други възможности на 7500 метра".

Деян Петков добави, че връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват.

Алпинистът и водач Мингма Шерпа, който се включи в издирването с хеликоптери, също каза, че засега няма новини: „Няма новини от планината. Ние сме в готовност да излетим. Ако намерят нещо, веднага ще ни се обадят".
 
Вчера хеликоптерите успяха да излетят за пръв път и извършиха проучвателни полети. Те са огледали пространството, където се предполага, че може да се намира Боян Петров и са направили много снимки, но без резултат.

Българският алпинист е забелязан последно да поема към Шиша Пангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна на 6 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
2
 
! Отговори
777 преди 5 години
Поне като се качат на върха на шишата китайците, шерпите или каквита са там, да забодат българското знаме, и без тва сумати пара дадохме за тая акция!
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Доктор Хаус, евала пич. Откога чакаме такива водители и будители като теб. А не разни ми там посредствени планинарчета да се затриват из баирите. Молим те, докторе, кажи ни на всички нас кои са елементарните правила за планината, че да се спасим, Спасителю наш. Тва планинарче, загубеното, какво знае то - качило е само десет баира по 8000 м. всеки. Къде ще ти се перчи с твоите 100 км на ден, а?
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 89Ако глупостта можеше да лети щеше да те огрее! :))))))
85
1
 
3
 
! Отговори
Marie Claire преди 5 години
До Анонимен 88С такива думи, които не оценяват човешката смелост и кураж, а говорят за поредният, захлюпил поглед надолу в собственото си коловозче и сиво ежадневие... почвам да се замислям над думите на Ванга за "обидената на българския народ душа на Левски". Не залсужава тоз народ такива хора!
84
0
 
1
 
! Отговори
до 73 преди 5 години
До До 73 Не само планинарите имат его и не всички планинари са такива.
83
5
 
3
 
! Отговори
гарга-акула-кърлеж преди 5 години
човек е потънал зад борда в лед и сняг го затрупва, а тук хиени с разкошни гербални говнумети се кипрят с медалите на омразат, иронията и злобата.вие даже Ада ще изцапатедано ви гарги изкълвът очите, акули отръфат ръцете и мозъците ви изпият кърлежите
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги сънародници! Алпинисти няма да ни оправят! Ако има граждани със силен характер като на алпинист,да кажем, нека проведат народа към едно по-добро бъдеще! С тези лични"постижения" можем само да се заблуждаваме! Да, евала на човека, но който му е спонсор нека той плаща! Никой не ни е питал дали сме съгласни той да покорява еди кой си връх! А сега стана герой като едно време на социалистическия труд! Къде на запад събират подаяния за закъсал алпинист! Държава поема разходите ако я има!
81
1
 
8
 
! Отговори
Майстора преди 5 години
Бог да го прости човека.Някои ще кажат , че е герой , други , че е авантюрист.Всеки има право на мнение.Единствената истина е дали си е струвало да прави всичко това.Едно е да си вълк - единак , който живее за да удоволетворява егото си , друго е да си създал семейство и да си отговорен пред най-ценните същества - децата ни.
80
2
 
6
 
! Отговори
хималая преди 5 години
Статистиката показва, че всеки четвърти от тръгналите да изкачват осемхилядник, не се завръща жив.Боян е изкачил 10. Значи отдавна е "превишил" нормата.
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Доктор Хаус, във филма си. Явно си прекалил с успокоителните. Между другото 100-200 км на ден е примерно всеки ден София - Пловдив с колело. Не си много достоверен в това твърдение. Ако е така - моля те, документирай го и със сигурност ще станеш по известен от Боян Петров.
78
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мда 82Ами щом Боян е такъв "герой" защо той сам не поведе ограбените си съграждани а тръгна да покорява природата без да има тези възможности?! Природата е постояна величина и не подлежи на промяна! Защо не се намират истински български лидери а само такива борещи се с природата?! Като народната глупава приказка "сливи за смет"! Айде да видим коя би ти дал сливи за *** и дали това е изобщо възможно! Скъп на триците-евтин на брашното!
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако човек пише толкова често коментари колкото чест излизат статии за Боян софтуера те блокира!
76
4
 
15
 
! Отговори
Мда преди 5 години
До 81Забравяш нещо важно. Никой не ти е опрял пистолет в главата докато не дадеш някой лев. Те затова са дарителски сметките. Други егоцентрици ще дарят и няма да се вземе от теб нито лев. Дори експедициите на тези егоцентрици не се заплащат с държавна пара. Може да спиш спокойно. Тъй че ревете,че ви ограбват при положение, че няма никой да вземе дори и лев от вас. А иначе ви казах. Който се чувства ограбен да ходи пред дома на Пеевски да си иска откраднатите пари от КТБ
75
7
 
19
 
! Отговори
до Mda преди 5 години
Страхотна идея - трябва да въведем данък "егоцентризъм", и да събираме народна пара - за всеки решил да начеше крастата си по скъпи начинания!Той българина и без това е свикнал да го "изтръскват като брашнян чувал"Всичко Мара втасала....
74
13
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
До онези, които ме хулят:1. Като е толкова добър и опитен, защо е потъпкал толкова грубо правилото, че в планина не се ходи сам?2. И аз съм инсулинозависим диабетик, карам всеки ден по 100-200 км. на велосипед, но защо медиите не съобщиха за кражбата на същия този велосипед, който МВР отказа издирва, само защото отказах да им платя рушвет?3. На всички им писна всеки ден, през 5 минути, да излизат статии за Боян.До всички останали:Боян е мъртвец! Ad vitam aeternam!
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 77Ами синдрома на страхливците . Аз от кога го казвам. ..скачат да реват срещу слаби хора . Обаче срещу онея дето всеки ден милиарди вземат ....тишинааа . Плъховее какво искаш...
72
0
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
И дарителска сметка тр да си откриеш...
71
4
 
15
 
! Отговори
Mda преди 5 години
Ограбиха ни с 4 милиарда от КТБ и ви е през оная работа,но много сте се загрижили за това кой и колко ще струва издирването му. Спокойно,няма да е чак толкова скъпо. Като гледам постиженията на спортистите ни напоследък да спрем и тяхното финансиране. Ще спестяваме милиони от тях. Иначе за здравите физически хора постиженията на Боян остават неразбрани,но за болните може да е вдъхновение,че не трябва да се отказват от мечтите си,защото някой им е казал,че вече нищо немогат да постигнат.
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как се изхитряват фенЬчетата му - да наричат същите ( към които апелират за гражданска съвест ...и пари естественно ) прости , злобни, и долни - е майсторски шпагат.Сигурен съм , че "долните, злобните, и простите" ще се трогнат, и ще отворят тънките си кесии, за поредната PR акция без особен - освен символичен смисъл.А иначе - България САМО в случаи като този, показва "загриженост" за поданиците си! А те си *** заради скъпи сърдечни клапи, и лекарства!
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах едно негово интервю в което обясняваше как се опитва да не мисли за лошото и как човек може да се спъне дори в банята си.Изглеждаше изключително позитивен и борбен човек.Човек преживял доста препятствия.За жалост,лесните върхове му изиграха лоша шега.И все пак тая искрица надежда,че може да го открият.Разбира се няма място за сравнение,но преди няколко години търсиха един нашенец по българските баири и след седмица той намери търсачите си в хижата.Разбира се разликата е 6000-7000 метра...

Спонсорирани публикации