Боян – връх на нацията! Завърши пътя си на върха

Д-р Петър Берон и Георги Торнев за "джентълмена на планините"
17 май 2018 11:15,
105

Д-р Петър Берон от Националния природонаучен музей, където 20 години е работил с Боян Петров, определи алпиниста като един от върховете на нацията ни.

"Райнхолд Меснер, най-големият алпинист, който първи изкачи 14-те осемхилядника, специално го поздрави за това, което извърши. Боян Петров е герой", каза д-р Петър Берон в студиото на "България сутрин".

Ученият от Националния природонаучен музей разказа също, че българският алпинист е бил наричан от един от шерпите, който участва в издирването на Петров - "Джентълмен на планините".

Д-р Петър Берон увери също, че в природонаучния музей ще има кът, който ще се посвети на работата на Боян Петров и призова такъв да бъде направен и в Музея на българския спорт.

Режисьорът Георги Торнев, който се запознава с Петров през 2014 година, когато прави филм за него, сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че алпинистът правеше това, което обича, по най-добрия човешки начин.

"Аз продължавам да не говоря за него в минало време. Не е хубаво да закачим Боян на стената на един портрет и да напишем някакви героични неща отдолу", каза режисьорът. По думите му животът на алпиниста е показал нещо много просто, което може да върши работа за всеки.

"Да имаш цел, която да я постигаш с абсолютно всички средства, които имаш, във всичко, което правиш", категоричен беше Георги Торнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
12
 
10
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
А за кого да пишат? за теб ли, който не знаеш даже как се изписват елементарни думи на български език.
15
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Bird set freeТози човек е просто един егоист,повярвал си,че е нещо повече от прашинка и може да победи Майката Природа.И сега цената ще плащат децата му.....така говорят братчедите... а пък щом и след смъртта, говориш за "плащане" , си повече от ясен! ще ви изядат главата тия "пари" и това "плащане", да знаеш! жертви ще станете на това, чрез което държите другите "като жертва"!
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък си мислех че Бокото е върха на нацията..
13
20
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тоа Боян. Всеки ден за боян пишат. Сам тръгнал да искачва връх та да вземе само за себе си слава и резултата е виден. Същия като Христо Проданов някога. И той не чакал да тръгне с груоата към върха ами тръгнал сам преди нея за да гушне славата и гушна друго ...
12
8
 
34
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Човек трябва да бъде уважаван докато е жив, останалото е меко казано лицемерие. Стига сте измисляли герои, след като вече ги няма.
11
11
 
25
 
! Отговори
До Офффффф! преди 5 години
Всеки, който е изкачил Анапурна и К2 е герой, дори полу-бог! Ясно, че медиите се ***, но това не е причина, да се озлобявате срещу човека!
10
14
 
19
 
! Отговори
Голям, голям Човек!! преди 5 години
Поклон, Бояне! Великан си ти! Истински пример за издържливост и несломим дух! Съдбата ти позволи да изкачиш най-страшните върхове (Анапурна и К2), а те препъна на най-лесния, така е било писано :( Дано духа ти, който остана в Хималайте, да помага на Наско Скатов, който ще довърши делото ти!!!14х8000 !!! Съболезнования за семейството ти!
9
21
 
24
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Още дълги години, хората ще си спомнят и говорят с любов за Боян и всичко, което той правеше. Ако има хора, които това ги дразни, по-добре да избягват подобни новини. В крайна сметка, един от големите плюсове на дигиталните медии е, че чрез тях човек може да се информира селективно - просто четете само нещата, които ви харесват и ви интересуват!Поклон пред Боян! Велик българин!
8
24
 
44
 
! Отговори
Bird set free преди 5 години
Герои са лекарите спасяващи животи.Герои са пожарникарите спасяващи хора от горящи сгради.Герои са полицаите залавящи опасни престъпници.Герои са учителите,които изучават българските деца ден след ден,въпреки ниските си доходи.Този човек е просто един егоист,повярвал си,че е нещо повече от прашинка и може да победи Майката Природа.И сега цената ще плащат децата му...
7
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като всеки спортист той прославя държавата си, не само себе си.Своето знаме ли забива или българското?
6
10
 
31
 
! Отговори
Гунчо преди 5 години
Броя дни и месеци - още колко ще се пише и говори ?!Явно електронните медии наистина печелят от клик
5
6
 
48
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Ай спрете се бе лешояди!!! Докога ще претопляте тая манджа. Колкото можеше да се изпише се изписа, че даже повече. Толкова ли няма за какво да пишете? Жалки ***. Оставете човека да почива в мир. Сигурен съм, че той не би искал такава шумотевица около него. Нямате срама, вие и всякакви "моралисти" по телевизиите.
4
22
 
50
 
! Отговори
Оффффф! преди 5 години
Добре - голям български алпинист, но чак пък герой... и то само защото е умрял. Ако не беше умрял, нямаше да е герой, нали?
3
18
 
62
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Ако човек скочи от небостъргач с главата на долу с БГ флаг в ръката ще бъде ли герой?Не разбира се. Разликата ни с животните е в повечето разум , който хората притежават иначе и животните имат инстинкт за самосъхранение. Българинът преди години удавил се в Англия за да спаси техни деца е наистина герой и самите англичани го нарекоха такъв. Герой е човекът влизащ в горяща сграда да спаси други. Герои са тези даряващи кръв и органи на свои близки за да спасят други нуждаещи се. Боян се надцени.
2
19
 
29
 
! Отговори
Клара преди 5 години
Един достоен българин! Да почива в мир!
1
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама изкачил ли е върха в крайна сметка? Може да е там. Спасителите така и не стигнаха до него.