Боян – връх на нацията! Завърши пътя си на върха

Д-р Петър Берон и Георги Торнев за "джентълмена на планините"
17 май 2018 11:15,
105

Д-р Петър Берон от Националния природонаучен музей, където 20 години е работил с Боян Петров, определи алпиниста като един от върховете на нацията ни.

"Райнхолд Меснер, най-големият алпинист, който първи изкачи 14-те осемхилядника, специално го поздрави за това, което извърши. Боян Петров е герой", каза д-р Петър Берон в студиото на "България сутрин".

Ученият от Националния природонаучен музей разказа също, че българският алпинист е бил наричан от един от шерпите, който участва в издирването на Петров - "Джентълмен на планините".

Д-р Петър Берон увери също, че в природонаучния музей ще има кът, който ще се посвети на работата на Боян Петров и призова такъв да бъде направен и в Музея на българския спорт.

Режисьорът Георги Торнев, който се запознава с Петров през 2014 година, когато прави филм за него, сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че алпинистът правеше това, което обича, по най-добрия човешки начин.

"Аз продължавам да не говоря за него в минало време. Не е хубаво да закачим Боян на стената на един портрет и да напишем някакви героични неща отдолу", каза режисьорът. По думите му животът на алпиниста е показал нещо много просто, което може да върши работа за всеки.

"Да имаш цел, която да я постигаш с абсолютно всички средства, които имаш, във всичко, което правиш", категоричен беше Георги Торнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
7
 
17
 
! Отговори
123 преди 5 години
Леле мале върхът на нацията. Аре стига бе, някакъв дето обичал да катери чукари. Голям праз. Ще кажеш, че е единственият на света. Я малко по сериозно, бил е непредпазлив и си е платил. С майката природа шега не бива. "Върхът на нацията" Смях.
55
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе човека си е за съжаление! Извинявайте, но аз това изпитвам! И как да вярва в бог при толкова нещастия! Жена му се появи в студиото на Едно френско село с поличка педя и 2/4 над коленете.
54
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пази боже от такива кумири, но може да бъде добър пример за младите какво се случва на един самонадеян човек който без да преценява качествата си реши да се изрепчи и да надскочи ръста си с цел да задоволи егото си.
53
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е тъжно за Боян Петров, голяма загуба за България! Добър спортист и Човек!
52
4
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН 3 преди 5 години
Благодаря на тези , което се съгласиха с мнението ми. Никъде не чух какви са финансовите стимули за катеренето на върхове без кислород и по единично. Разберете , че на бабата откраднали и последното петаче от къщата няма да я стопли новина , че Боян е покорил връх. На майката отказали и лечение на детето и в чужбина също няма да я стопли новина с Боян, защото на нея и остава само собствената кожа да си продаде. Българки изчесват по чужбина като летен сняг и на никой не му дреме за тях. Жалко е .
51
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До коментиращ Давал бил фира Берон! Човече малко, ако знаеш какво има в тази глава, нямаше да мелиш такива тъпотии! За мен той изпрошна само когато стана главатар на СДС, след като го изиграха, човекът влезе в релсите и се оправи напълно. В България няма повече от 10 души, чиито сумарни познания могат да се сравняват с неговите! Берон познава отлично Боян и може да се вярва на всяка негова дума!
50
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо е тръгнал сам?Това още веднаж показва, че е егоист, и не иска да дели славата с никой!
49
13
 
9
 
! Отговори
Пацu преди 5 години
Tpoловете чийто върховно постижение е да се изкачат до тоалетната чиния, да замъчат!!!
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човека сигурно си е нормален, ако и да вика за зелените, аз поне за 1-ви път чух тези дни за него.Мечешка услуга му направиха медиите, като преекспонираха ситуацията и още по-лошо - продължават.
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитам жив герой! Дори да не е герой! Сега ако излезе новина, че алпинист от Нигерия е замръзнал на 3,8 метра под Еверест, това ще е връх за цял Екватор!
46
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян е връх на нацията и легенда, но българите са *** и не могат да го оценят.
45
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, да, прав си. Да си поставиш цел да стигнеш до върха и да тръгнеш, но вместо това да "Да пропаднеш в ледена цепнатина, покрита със сняг не е провал!" Мерси от такива кумири. Впречем всички кумири са вредни, но някои като този са по-вредни.
44
17
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 39 преди 5 години
Gлупако, Боян не се е провалил! Запомни това с тупата си главица! Да пропаднеш в ледена цепнатина, покрита със сняг не е провал! Ти, мръхльо, не можеш да стъпиш и на малкия пръст на този човек - олицетворение на мъжество, смелост, на неистова воля за победа, благороден, честен, невероятен! Боян Петров е кумир на много млади хора. Техен пример за подражание в живота. Никой, абсолютно никой не е дал такъв тласък в развитието на алпинизма в България, какъвто даде Боян!Мижитурките злобеят, горките!
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нормално. Качват се по влакове, небостъргачи, баири и планини само за да си направят селфи и се случват такива неща.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се заблуждавайте за най-опасните върхове. Еверест си е Еверест. Не случайно всички алпинисти, включително и Боян започват с другите осемхилядници. К-2 е висок 8 611метра, тоест с 247 метра повече. Горе, на височина над 7000 метра, всеки метър става като километър, затова и Еверест е най-желаната мечта звяр за всеки алпинист. Не случайно там са загинали най-добрите алпинисти, и върхът буквално е заприличал на гробище. Жалко, че не успя да стигне до Еверест.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Написах си мнението по темата, съвсем цивилизовано и обосновано и ... ме изтриха. Че и блокираха за 24 часа да не мога да си изразявам мнението по всякакви въпроси.А това степенуване на хората - кой е върха и кой - второ качество, едно време го правиха едни кафяви евгенисти.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До маяАми подай оплакване до Папата, до БПЦ или до съответнит органи на другите религии щом не ти харесва как Бог управлява земните дела. Нека теб те сложат не негово място, щом ги разбираш нещата и знаеш кой е добър и кой е лош и кой кога да бъде прибран там горе.
39
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами България е на дъното, защото върхът и е паднал в някоя цепнатина, пропаст или каквото е там в Хималаите и е замръзнал. Иначе много се изхвърляме българите, много сме велики, перчим се, герои сме, всичко можем и знаем, и винаги свършваме като Боян. Жалко за човека, но това че не успя да стигне върха и се провали ясно показа на българите какво са, нека си помислят и извлекат поука, поне полза да има.
38
4
 
10
 
! Отговори
коментиращ преди 5 години
Берон дава фира отдавна, ама Торнев толкова скука и казионност лъха от него. И кадрите от филма му- каква баналност. Как се е доверил Боян на него?
37
2
 
3
 
! Отговори
коментиращ преди 5 години
Берон дава фира отдавна, ама Торнев толкова скука и казионност лъха от него. И кадрите от филма му- каква баналност. Как се е доверил Боян на него?