Българите зад граница - повече от тези останали в България!

Нацията може и да не оцелее, ако държавата не промени нещо
Обновена: 19 май 2018 17:01 | 19 май 2018 16:55, Камелия Цветанова
932
Българите зад граница - повече от тези останали в България!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България все още няма ясна концепция как да работи със своите общности в чужбина. Нужни са промени по отношение на тази политика - това коментира в Русе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, в присъствието на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев.

Още по темата

Според Каракачанов ДАБЧ е със скромен бюджет за разлика от средствата, които отделят държави като Румъния, Гърция и Унгария за своите общности в чужбина.

Харалампиев посочи, че бюджетът на агенцията, който включва заплатите и осигуровките на служителите, дейностите, свързани с работата с над 1050 български организации и с над 300 български училища в цял свят, е малко над 900 000 лева.

По думите му бюджетите на държави като Унгария, Румъния, Полша, Ирландия са десетки, а някъде дори и стотици милиони евро.

Според Харалампиев българите, които живеят зад граница - традиционните български общности и емигрантите, били повече, отколкото тези, които са останали да живеят в България.

По думите му е крайно време българската държава да разбере, че е нужна нов тип политика и стратегия, за да може българската нация да оцелее.

Каракачанов каза, че се прави опит за разработване на програма за трайно привличане и заселване в България на български общности в чужбина, които имат подобно желание.

Той коментира, цитиран от БТА, и решението на Българската православна църква /БПЦ/ да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Според Каракачанов "явно БПЦ се влияе от чужди църковни или политически влияния".

По думите му това е въпрос на самочувствие и малко по-голяма ангажираност с българската кауза.

Според председателя на ВМРО църквата е отделена от реалните проблеми и интереси на обществото.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри във Военния клуб в Русе международен фестивал на поетичния театър "Борба и обич", който се организира под негов патронаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
464
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оскотялия от борба за насъщния българин ..псува всичко , и всички! Псува роднините си зад граница....псува правителството...псува ЕС...псува Гинка ...псува международното положение...псува съда...псува лекарите...псува полиция и прокуратура...псува цените на тока и парното...псува балона на недвижимите имоти...псува образованието...Оскотялия от щастие...усмихнат българин псува! И чака някой да го оправи!
463
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Поручик РжевскиХах ! Точно. Човек, който е готов да лае така срещу собствените си хора, без изобщо да обръща внимание на причините и фактите ... не е никакъв патриот, а е просто самовлюбен горделивец, който винаги иска, да има хора, които са по-нисши нему, че да ги тъпче и да се чувства "превъзходен".
462
4
 
6
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 6 години
И като започнат едни ревове срещу "Държавна сигурност". Държавна сигурност има навсякъде бе хора. Какво е ЦРУ, какво е МИ6, да не са училища по балет?Това е била структура грижеща се за държавата.Целта на колонизаторите на БГ е да ни промият мозъците с ДС и колко е лошо да си пазиш държавата.Еми прости сме, промиха ни мозъците, демонтирахме си държавата.
461
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато бивши комунисти и ДС агенти са по върховете на тая държава, нямам намерение да се връщам, бачкам си тихо кротко тука в Германия, жената и тя помага с малко работа в бюджета, гледаме си децата да им дадеме добър старт в живота и това е, а тоя може само да си чака да се върнем та да работим ангария на проруските червени мафиоти
460
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До предния !Правилно ! Не са малко, емигиралите, които работят в такива заводи. Защо не можеше, да работят тук, където са им домовете и живота, и да взимат пак хубава залата. 2000 лева месечна заплата се равняват на 5000 хиляди, които ще взимаш в Германия, но за съжаление, всяка огляма компания е наясно с шарлатанските ни управници, нефункционалните ни институции и уж изчезналите ни мутри. През 90те, много пробваха да влязат, но като се почна с подкупите, почти всеки се отказа.
459
5
 
12
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 6 години
И не делете хората на "патриоти" и "предатели" нямате представа колко е тъпо.Аз имам приятели и сред едните и другите.Познавам сума ти хора, които обмислят да минат в другата група.Познавам "патриоти" които миналата година искаха неистово да заминат в Германия, но ги достраша заради терористите и сега плюят яко "предателите".Ми тъпо е...
458
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не познавам никой,който да се е махнал от България заради каприз или защото мрази страната,всички се махат заради невъзможността да живеят нормален живот в страната!Не са виновни хората,които напускат,защото когато нямаш работа или заплатата не стига да си платиш сметките,търсиш начин да оцелееш!Никой не живее на едно голо родолюбие!Аз съм песимист за светлото бъдеще на Родината,защото облаците над нея само се сгъстяват,а ако погледнем без патос и обективно -вървим към закриване!
457
2
 
13
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 6 години
В България няма вече индустрия и е нормално населението да намалее.Ако дойдат 3млн българи в България при липса на индустрия какво ще стане. Много от "родолюбците" ще останат без работа ми се струва.Отделно, че вече такава държава България няма.Кой взе решението за Южен Поток? Кой взе решение столична община да налива пари на геювете? Има ли големи български фирми за нещо?Ние вече нямаме независима държава, гледайте си там работа и семейство и така...
456
0
 
1
 
! Отговори
до 490 преди 6 години
Няма "спор"!Констатация е!
455
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте какво пичове.....голям спор се е оформил тук в коментарите на статията. Истината е очевидна за всеки независимо дали е емигрант или живеещ в България, а именно....на България дните и са преброени. Всичко това е заради манталитета ни, едните не се примиряват и бягат от държавата търсейки по- светли дни за бъдещето си, другите остават и си мишкуват ежедневно. Заформил се е един прокълнат кръговрат, от който няма излизане. Всеки се спасява поединично, а не мислим като общество! Краят е близо!
454
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога една гнила държава лекуваща дечицата си с есемеси , и дарения от бедните - ще сколаса да отдели пари за "българските" общности?Точно никога!То в България "общност" няма - камоли в чужбина.Права беше майката на детето инвалид , дето каза в Терминал 2 - "Огън да я гори тази държава" - думите и ги изрязаха естествено...да не шокират овцете!
453
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачанов докато е в Русе да разпита къде са заводите, които преди 25 години даваха работа на десетки хиляди русенци..Високотехнологични предприятия, тежко машиностроене... Тогава да говори за българи в чужбина! Такава подигравка с народа не е имало никога!
452
5
 
6
 
! Отговори
до neцата преди 6 години
Такива останахте....функционално неграмотни...от 80те % на Христов.Естествен подбор!
451
2
 
15
 
! Отговори
до М преди 6 години
Прекрасно те разбирам.Моите родители също се паникьосаха като се махнах.По-късно баща ми ми каза - да не се връщам.Отвратил се беше човека от България.Трудно ми беше първите 2 - 3 години, но успявах да им пращам пари всеки месец.Сега вече съм устроен - работя каквото съм завършил в България.Не съм "богат" , но съм "среден" по българските стандарти живея охолно.Мамините синчета - и понятие си нямат - какво е да си емигрант.Предпочитат да висят на ръцете на тяхните - докато могат
450
1
 
19
 
! Отговори
Рачо преди 6 години
Пробвайте производство в България. Пробвайте, да работите честно, с местни инвеститори, с местни бизнс партньори, пробвайте, да давате високи заплати и да "дестабилизирате статуквото" по този начин, но най-вече - почнете да изкарвате сериозни пари, без да сте на "ти" с някой от местната власт или парламента ... Па вижте, колко свободна, развита и хубава е нашата страна.Всички Ви лъжят, всички Ви мамят, всеки очаква от Вас, да сте тарикати - крадливи и хитри, като останалите. Това е България !
449
15
 
6
 
! Отговори
пецата преди 6 години
на емигрантите им е много гадно на запад но винаги искат да погледнат към Бг с желанието да видят че сънародниците се гърчат повече от тях за да им е по спокойно за избора им който разбират че е грешен, стойте си там ц.ъ.р.в.у.л.ииии , бачкайте за африканските мигранти които без да работят имат безплатни квартири и им дават пари без да работят а вие се гърчете мама ви продажна да ви дойде акъла
448
3
 
1
 
! Отговори
М преди 6 години
До до МТова ... меко казано притеснително. Моите родители, ако я закъсам, ще ми пратят за храна, но докато съм здрав физически и психически, докато има работа, ще ме скъсват от подигравки, докато не се стегна. Смятам, да действам така и с моите деца.
447
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родили се 49 000 българчета по-малко!Но това не е истинската цифра - защото ромите ежегодно се борят с демографската криза.Българчета се раждат - но не в България!
446
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в България и извън нея, има българи, които си живеят добре. Работата е, че ги има и останалите 95%, които ни в чужбина, ни в България, са особено добре.
445
1
 
9
 
! Отговори
до М преди 6 години
Вчера един се оплакваше, че отишъл в Лондон.Казах му - събери си дисагите, и се връщай в България при вашите.Докато са живи - ще те издържат!А скоро четох и за 55 годишен мъж - държал трупа на майка си във фризера - да и прибира пенсията.Рай - български - ко да ги праиш!