Абсурдно ли е? Задължителна дистанция от 70 м по магистралите!

За новите правила, записани в три законопроекта - коментар пред Bulgaria ON AIR
22 май 2018 12:15, Анисия Иванова
192

Нови промени в правилата за движение по пътищата предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра. Новите правила са записани в три нови законопроекта, които трябва да заменят Закона за движение по пътищата.

Според автоинструктора Йонко Иванов всичко е направено, за да се тормозят водачите.

"Знаци и закони се правят, за да не ги спазват и да има санкции. На базата на тези санкции тези пари отиват някъде, но ние не знаем къде", категоричен беше той в студиото на "България сутрин". Иванов подчерта още, че в новия закон няма философия.

Още по темата

Автомобилният състезател Румен Дунев пък определи предложението за 70 метра дистанция между автомобилите на магистрала за абсурдно, защото на всеки човек усещането за разстояние е различно, а от друга страна е субективен и начинът, по който контролиращите органи ще мерят тази дистанция.

"Това е една предпоставка за излишно увеличаване на корупцията", каза Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни също, че има много по-добри предложения, които могат да се внесат, за да се постигне по-голяма безопасност при движение на магистрала.

"Да се вдигне минималната скорост за автомобилите, тъй като има абсурди на магистралата и оттам стават най-големите произшествия", допълни автомобилният състезател.

Двамата бяха категорични, че при правенето на законите, които да регулират правилата за движение по пътищата, трябва да се използват повече експертните мнения, а не проектите да се пишат от хора без необходимите компетенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
4
 
! Отговори
Сериозно преди 5 години
"наистина ми е изключително трудно да видя къде се крие драмата"Законът и сега ти казва да караш на подходяща дистанция, за да може да реагираш навреме... Всичко опира до опита, преценката и разсъдъка на шофьора! Зависи от много фактори - време, трафик, състояние на пътя и т.н. Как ще караша например на АМ зад тежкотоварен автомобил на 70 м. и как ще захождаш да го изпреварваш... Или отново на АМ при задръствания на тунелите, които са перманенти - отново 70 м. и 100 км. за 3-4 часа!
106
2
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 5 години
До АнонименТи наистина ли? Колко пъти да се повтори! Кажи ми как ще измериш 70 метра докато караш? Ако полицията каже че си на 69 метра няма как да ги обориш а може да си бил и на 82 метра. Разликата от 10 метра докато караш не се усеща. Ти за какво залепяне ми говориш? Господи, вие мозък нямате ли? Не можете ли да мислите?
105
4
 
3
 
! Отговори
Нормално е преди 5 години
От години е така в много държави...и тук като въведоха задължителните колана, масата гледаше умно и след време всичко си стана точно.
104
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пробвайте ги тия селски обяснение с '***, аз мимоа да ги измера на око' в Германия, ще ви глобят няколкостотин евро за несъобразена дистанция. *** там нали нищо не разбират и ние знаем по-добре...
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПепеНяма измислена такава кола, която като закове спирачката при скорост 140 да спре на секундата. Физиката от 6-ти клас не си я спомням, но има такова понятие като спирачен път.
102
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И къде по-точно е проблемът в това да не се залепяш за човека, който кара пред теб...наистина ми е изключително трудно да видя къде се крие драмата?
101
1
 
5
 
! Отговори
Дръндер преди 5 години
До ПепеАбе Пупу айде да те питам теб по специално, че си големия "физик". С какво ще измерва шофьора докато кара метрите? А? С какво? На око? Ми то на око няма как да ги докара толкова!
100
0
 
3
 
! Отговори
Сериозно преди 5 години
Тези 70 м. как да ги измерваме .... на око или с рулетка?! Винаги може катаджия да те спре и да ти каже нещо от сорта: "ко праим - нямаше 70 м. от колата пред теб!?" и ходи, че спори! Това е абсурдна поправка! Вместо да се облекчава движението, то допълнително се затруднява - 70 м. дистанция, проверки на всички в кола, а вероятно и в автобус дали са си платили глобите и какви ли не още безумия... За неплатилите глоби има ЧСИ, НАП и т.н. - да си ги събират! Не е работа на катаджии да проверяват!
99
0
 
3
 
! Отговори
Дръндер преди 5 години
Абе "разбирачите" Айде да ви питам. Как ще измервате 70 метра? Имате ли дистанциометър в колите си? Или просто си пишете простотии тук? Нищо не разбирате а пишете тук! Аз не съм шофьор, но и на мен ми е ясно, че няма как да се измерят тези 70 метра.
98
1
 
1
 
! Отговори
Jojo преди 5 години
Чудно ми е как по празниците ще се държи тази дистанция, като е кола до кола по магистралата. Явно трябват още платна.
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се чудете на абсурдите в законопроектите.Щом като "юрист" като Тетка Цачева може да е министър на правосъдието, предатавете си нивото (и IQ-то) на законотворците ... А, забравих за Деса, Дуловската умница! :)
96
13
 
6
 
! Отговори
Пепе преди 5 години
Много, много *** в тоя форум. Аве "умни" глави, айде малко физика за 6 клас път/скорост/време: При 140км/ч за 1 секунда минавате 39метра!! Установено е, че реакцията на стандартен водач е точно около секунда. т.е ако карате със 140км/ч и сте на дистанция по-малка от 40-50м и предния направи рязко спиране сте на ПАСТЕТ!!!! Та 70м за магистрала си е напълно адекватна дистанция!! Аман от ***, които карат на 10м зад вас, а вие се движите със 100км примерно. В затвор трябва да е ходи!!
95
1
 
6
 
! Отговори
горк преди 5 години
вижте какви овчари си избираме това на най простия и най неграмотния човек не би си измислил такъв закон или нарочно се прави за да се мачка народа или да събират доходи от глоби друго няма логика този прос дето го измисля тоя закон 70 метра дистанция дали изобщо си има представа каде по планетата земя го има тоя правилник
94
3
 
3
 
! Отговори
Дядо130 преди 5 години
Тези където ги пишат тези закони книжки или гледат от 'европата' където пътищата са им хубави и имат адекватно поставени знаци
93
10
 
5
 
! Отговори
70 метра са малко преди 5 години
При скорост от 100км/ч спирачния път е средно 77 метра.Само че никой не кара със 100 км/ч на магистралата. Повечето хора карат 120-140.А при 120 спирачния път е средно 107 метра.при 140 км/ч спирачния път е средно 141 метра. Поне това сочат законите на физиката потвърдени от хиляди тестове по цял свят.Естествено ако карате скъп спортен автомобил тези числа са далеч по малки. По 95% от хората в Бг. карат "нов внос". Бракувани западни автомобили които в повечето случай не едвам минават TUV
92
0
 
9
 
! Отговори
В преди 5 години
Споменавате Германия. Halber Tacho означава половината скорост от километража. Това се смята за безопасна дистанция
91
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...На Бай ***" не му харесва да има ред..."Ето тука се крие ключа към 100тиците коментари под всяка новина, която съобщава, че ще има правила и контрол по пътищата.
90
2
 
19
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Специално за магистралите съм абсолютно съгласен с направените предложения! На Бай *** не му харесва да има ред..., аз обаче не съм съгласен да карам със 120 по магистралата и някой безумец да се е залепил зад мен на една боя разстояние и това се случва непрекъснато, като хората с такова поведение за мен са си за затвор!!!!
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има да падат актове в съда на поразия.Само дето ще се отвори работа на адвокатите .Сигурно това е целта.
88
3
 
3
 
! Отговори
Бледолик преди 5 години
А иначе има едни бели пластмасови колчета със светлоотразители от страни на всяка магистрала, дори и унас ги има мисля. Та теса на точно 50м едно от друго да се орентираш на какво разтояние си от придния.

Спонсорирани публикации