Бизнесът ни отказва поръчки – няма кой да ги изпълни!

Министър: Проблемът вече не е в корупцията, а в работната сила
119
Бизнесът ни отказва поръчки – няма кой да ги изпълни!
Снимка: flickr

Бизнесът в България започва да отказва поръчки - няма кой да работи, призна министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му големият проблем вече не е корупцията, а работната сила.

Още по темата

"В момента у нас има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Въпросът е, че започват да отказват договори и нови поръчки, защото няма кой да работи", каза Караниколов пред bTV.

Той обясни, че краткосрочните мерки на пазара на труда включват да се обърнем към българските малцинства в съседните страни и да направим всичко възможно да ги върнем у нас.

В момента сме се насочили към малцинствата в Украйна, Молдова и Армения, отбеляза Караниколов.

Според министъра повишаването на цените на някои хранителни продукти, например на хляба, не е само заради увеличението на природния газ.

"Пшеницата се вдига на световния пазар, тъй като реколтата в световен мащаб беше лоша", изтъкна той. 

Караниколов допълни, че държавата трябва да мисли за социално слабите, които не могат да си позволят поскъпването на парното.

"Доходите трябва да растат повече, по-бързо и с по-голям процент, отколкото разходите на хората", посочи още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
23
 
! Отговори
Бат Минко преди 5 години
До АнонименМи ти кат си собственик работи си сам бе що си заревал нали си ного умен и кадърен.Като си имате фирми берете си им грижата.Айде чао докато разбереш че един кадърен инженер във фирматата ти требе и повече от тебе да взема
67
0
 
9
 
! Отговори
dred преди 5 години
работна сила има, все още! проблоемът е в обучението, или го няма или е на ниско ниво защото не се инвестира достатъчно време или по-лошия вариант - некомпетенти тренери...и тук става един порочен кръг...*** пример - колко от нас си задават въпроса когат пращат децата си на училище: кой им преподава точно, какво е завършил, каккъв опит има в сферата си и в работата с хора/деца...не, просто си ги поверяваме на сляпо...и ако има късмет има ако не...
66
0
 
34
 
! Отговори
. преди 5 години
Тази година имаше новина за бита украинка която дошла да работи на черноморието и като и си поискала заплатата я биха и заплашвахапоказаха го телевизията имаше го и във вестниците и какво нищопосле чакайте пак дойдат
65
1
 
46
 
! Отговори
Чочо преди 5 години
Работих 15 г. за бг. бизнеса. Мерси. Да ме гърбят кат животно, за 1000 лв. а на тулупа колата да струва 200 бона и още толко по жени. Сега работя във фабрика в Англия по 9 месеца годишно и 3 месеца почивам в бг, планина, море, леш....и имам стандарт и спестявания забога. Съжалявам, че изгубих 15 г. От живота си в робство, да мисля как да платя тока и да купя нормална храна. На бг. работодателите желая болезнен фалит и неверни жени!
64
0
 
30
 
! Отговори
Социоаналитик преди 5 години
Статията ме зарадва. Всичко ще се саморегулира, защото след някоя годинка няма да можете и *** да привлечете с тези смешни заплати, а и за шуро - баджанащината ще забравите, защото с нея спирате стремежа за реализация и самоусъвършенстване на кадрите си. Ама нейсе, късно ще го разберете, когато вече няма да има, кой да ви се върже.
63
2
 
39
 
! Отговори
работник -безработни преди 5 години
Мераклии да крадат от държавни поръчки има ,ама балъци да им работят, като роби няма !Тежката ,черна работа трябва да е 2-пъти по-платена от на служителката в НАП ,защото тези хора с кирките няма да доживеят до 65г. да вземат пенсии по 200 лв.Ще работиш арматурист в слънце студ и пек ,клекнал ще си съсипваш здравето и ще ти се хилят и ще ти викат ;ами да беше учил, като че ли си нещо непотребно. Хаиде сега дето сте учили ми кажете от къде пари пари без п-ро ст ац и т е работници.
62
1
 
24
 
! Отговори
В превод преди 5 години
До МетоЗаплатите са жалки, защото икономиката е жалка и 50% сива. Икономиката е жалка, защото няма държавност, няма правосъдие + нулева политика за развитие на бизнес и тн. Няма правосъдие, защото няма доблестни съдии, законотворци, прокуратура и полиция. Имаме само милиция от едно време.
61
0
 
39
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Сипах си една ракия за хубавата новина. Тъжното е, че има още балъци да им изкарват мерцедесите и разходите за мутреси на т.н. бизнес. Никой не трябва да се хваща да им работи за под 1000 Е. Другото си е робство. Не ми го побира главата, как може да бачкаш за бг работодател за 800 лв. и после да се оплакваш. Ми фащай самолета в Германия и Испания, за същата работа минимум 2000 Е.
60
0
 
27
 
! Отговори
MM преди 5 години
В България основно се произвежда корупция и бюрокрация. Принадената стойност не е от производство на нещо. а от търговия и европари, откраднати по разни програми. И понеже собствениците на тези пари не са ги изкарали с труд, те не знаят как да ги управляват и затова ги трупат на влог и всяка година банките отчитат рекордни количества депозити в държава, която нищо не произвежда. Купуваме полски мебели, испански гранитогрес, гръцка дограма, китайски телевизори, турски зеленчуци и пр.
59
21
 
1
 
! Отговори
44 преди 5 години
Много добър коментар: "1000 лв, ама човек няма никакъв социален живот."Повече от 350 лв. месечно в БГ е напълно безмислено да се дават. Скоро "биг бос" ще разбере за кво иде реч.Проблемът на плебса е в това,че не следва важен ПРИРОДЕН ЗАКОН - "ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА".Тръгнал Петко с 3К заплата на екскурзия. Обикаля Европата. Смях!!! А, тези с <3К? Да ги оплаче човек и в края на месеца да им даде заплата 350лв.
58
0
 
42
 
! Отговори
Някой преди 5 години
И по зле ще става, няма страшно... важното е, да сме стабилни, и децата на бизнесмените да са в чужбина. Всички знаем, че това не е процес започнал от вчера, но ми е супер смешно, като почнат сега да се правят на изненадани.
57
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам всички тези лоши работодатели да бъдат натикани по затворите и на тяхно място да бъдат издигнати най бедните работници за да тръгнат нещата в тая държава най накрая.
56
0
 
25
 
! Отговори
до 56 преди 5 години
1000 лв, ама човек няма никакъв социален живот. Там няма театър, опера, кино...за това може да стигат и то само ако имаш двор/ градина и собствено произвоство за зарзават :) Иначе не стигат за семейство с две деца, факт :)
55
0
 
35
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Хайде, хайде. Истината е, че 80% от частните работодатели са фирми приближени на управляващите или техни, представени от подставени лица като братчед, жената на братчеда, шурето и прочее. Точно тези фирми си позволяват да осигуряват хората си на 4 часа на минимална, да им дават заплатите с половин година закъснение и да не си плащат данъците. Закони за тях няма. Я аз да направя тия хватки в моята фирма и ще ме скъсат от глоби и данъчни проверки
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе оставете хората да бера ягоди в Англия... кой е балък да работи цяла годин, па и да мисли........
53
1
 
43
 
! Отговори
до Че преди 5 години
Да знаеш, живота в провинцията не е по-евтин от живота в столицата. Спрете с тази заблуда. Говорим за семейство с деца- пак са разходи за битовизми, за учебни заведения, за медицинско обслужване...Да, по- ниски са цените в заведенията, но всичко друго е по- скъпо дори, защото няма конкуренция. Там например има 1 голям супер и това е, а тук кеф ти Лидл, кеф ти Била, Кауфланд...и цените се саморегулират, а там нямаш избор. Така че като цяло живота е по- скъп в провинцията.
52
1
 
31
 
! Отговори
от CидниАавcтралияя преди 5 години
че как да няма веее, границите са отворени, както за работници така и за работодатели. Възползвайте се от върховното си право, свободата и се огледайте за някой французин германец холандец, Аз от Австралия ли трябва да дойда да върша и ваща работа е?
51
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък се чудя какво се произвежда в тази нашата страна, че някой и работници да търси. Няма български автомобили. Телевизори, компютри, телефони също няма. В хранителните магазини почти всичко вносно. Зеленчуци внос от съседите. И те така парите си изтичат между пръстите и за нас остава само преобладаващия среден.
50
1
 
46
 
! Отговори
театърът на абсурда преди 5 години
"В момента у нас има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Въпросът е, че започват да отказват договори и нови поръчки, защото няма кой да работи", каза Караниколов.Бизнесът плаща заплати ... това е някаква нова шега ! Но първи април е далече .А цялото изказване - трябва да влезе в учебниците по икономика , като нещо абсурдно !
49
4
 
24
 
! Отговори
Че Гевара преди 5 години
При заплати от над 1000 лева ,за осем часов работен ден и то за провинцията, проблемът бързо ще се реши .