Бизнесът ни отказва поръчки – няма кой да ги изпълни!

Министър: Проблемът вече не е в корупцията, а в работната сила
119
Бизнесът ни отказва поръчки – няма кой да ги изпълни!
Снимка: flickr

Бизнесът в България започва да отказва поръчки - няма кой да работи, призна министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му големият проблем вече не е корупцията, а работната сила.

Още по темата

"В момента у нас има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Въпросът е, че започват да отказват договори и нови поръчки, защото няма кой да работи", каза Караниколов пред bTV.

Той обясни, че краткосрочните мерки на пазара на труда включват да се обърнем към българските малцинства в съседните страни и да направим всичко възможно да ги върнем у нас.

В момента сме се насочили към малцинствата в Украйна, Молдова и Армения, отбеляза Караниколов.

Според министъра повишаването на цените на някои хранителни продукти, например на хляба, не е само заради увеличението на природния газ.

"Пшеницата се вдига на световния пазар, тъй като реколтата в световен мащаб беше лоша", изтъкна той. 

Караниколов допълни, че държавата трябва да мисли за социално слабите, които не могат да си позволят поскъпването на парното.

"Доходите трябва да растат повече, по-бързо и с по-голям процент, отколкото разходите на хората", посочи още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
47
 
! Отговори
заглавието подвежда преди 5 години
Мда, поправете си заглавито на "Бизнесът ни отказва поръчки, защото не иска да плаща европейски заплати". Бизнесменчетата да се подготвят, с всяка година, ще им става по- трудно да намират балъчета! Черноработник в бяла държава, е по-добре от черноработник в родината! За един специалист, професионалист, в каквато и да е сфера, ако не е добре платен, ще бяга, това е! Сега границите отворени, динамика на пазара на труда, да се спасяват с внос на работна ръка, но и тези балуци ще свършат...
47
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50Ти какво искаш всички да взимате еднакви пари ли :) работник и собственик? :) ми направи бизнес карай поръчкова кола щом мислиш, че е толкова лесно.
46
28
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Беселина Единственият правилен коментар.Всички други само се оплакват(българска работа му викат-по цял свят вече)Стойте си в България,защото като излезете или влизате в затвора или се *** и се връщате в Булгария.Така,че-не си губете времето.Толкова си можете.
45
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати кефа
44
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесмените карат поръчкови коли а ние не можем да си заредим бензин на колите и искате да им работим
43
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това сега е само началото. Тепърва ще виждат зор за всякакви кадри. Дори портиери и общи работници ще бъде трудно да намерят.
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Празни приказки
41
1
 
34
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Много чорбаджии са се навъдили , предлагам част от тях да се откажат. И изобщо защо ни е предпоставя реланост в която нещата само нарастват - всяка година повече фирми повече строежи , повече държавни агенции и служители и т.н. в природата нещата ту нарастват ту намаляват, напълно естествено е. Спрете на ултра връзкарите държавените поръчки и като фалират мършите работниците ще отидат при нормалните бизнесмени.
40
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквито заплати плащат, такова е и нивото на работниците. Майстори нямало, инженери нямало, не'ам си к'во нямало... Ами няма щото НЕ СТЕ СИ ПЛАТИЛИ ЗА ТРУДА ИМ. За толкова пари, толкова работа.
39
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дава ли заплати голям смях Не може си платиш сметките и храната за дрехи да не говорим,а ако си с две деца
38
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В 500-милионен свободен пазар на труда да твърдиш, че няма кой да работи е меко казано смешно. Смешно е също да караш нова S-класа, да подхвърляш на служителите си 700 лева (при осигуровки на МРЗ), и да ревеш че некой не иска да работи
37
2
 
47
 
! Отговори
ааууу преди 5 години
Работя в Англия така от известно време. Не съм цъфнал и вързал, заплатата ми е под средното ниво, но се справям. Позволявам си повече неща в сравнение ако съм в БГ. Ако нашите "умници" искат работна ръка заплата не по малко от 15 лева на час или 120 лева на ден (това да е минимална).
36
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Баце, майстори няма щото с в Англия. А са там щото ти сега верно даваш три бинки заплата, *** преди пет години даваше пестин кинта и викаше, ако ти изнася, за твоето място знаеш ли колко чакат? Е за това баце, вече няма работници, почнахте да давате кинтите, *** малко късно се сетихте. И те така....
35
1
 
60
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Преди повече от 25 години казвах, че дебеловратите режат клона, на който седят, като плащат мизерни заплати, но кой да ме чуе. За дебеловратия важна е моментната печалба, а за повече от няколко месеца напред дебеловратия не мисли. Затова сега няма работници, но това беше ясно още през 1992 година.
34
1
 
50
 
! Отговори
akud преди 5 години
еми за 600. 700 лв чиста заплата и украинци не искат да работят :)
33
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що бе пичове, къде са ви работниците? Да не би да отидоха в Германия, Франция, Англия, щото не искахте да плащате заплати? А?А когато видехте дебелия и ги вдигнахте, се оказа, че никой не ще да се връща тука, а матрияла, дето остана, за нищо не става?Искате да ви работят - ами имате огромно количество прясно пенсионирани милиционери. Имате едни към 1 милион инвалиди. Хванете ги, обучете ги, плащайте им на тях. Що не го правите? Може би още мечтаете за човек с две висши и 5 езика за 500 лв?А?
32
1
 
45
 
! Отговори
Беселина преди 5 години
До МетоМето е прав! Затова прочетете коментара му пак:Няма заплати защото няма икономика. Няма икономика защото няма държава. Няма държава защото няма справедливост.
31
0
 
58
 
! Отговори
Песоглавец преди 5 години
Ама как така няма кой да работи? Нали "на портала чакат 100 човека за твоето място". К'во стана сега, що не си наемат хора от чакащите на портала? А-хаа, на портала от 10 год. не чака никой.
30
0
 
16
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
От партийните централи много лъжете!
29
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът не бил в корупцията... Стига вицове.