Бизнесът ни отказва поръчки – няма кой да ги изпълни!

Министър: Проблемът вече не е в корупцията, а в работната сила
119
Бизнесът ни отказва поръчки – няма кой да ги изпълни!
Снимка: flickr

Бизнесът в България започва да отказва поръчки - няма кой да работи, призна министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му големият проблем вече не е корупцията, а работната сила.

Още по темата

"В момента у нас има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Въпросът е, че започват да отказват договори и нови поръчки, защото няма кой да работи", каза Караниколов пред bTV.

Той обясни, че краткосрочните мерки на пазара на труда включват да се обърнем към българските малцинства в съседните страни и да направим всичко възможно да ги върнем у нас.

В момента сме се насочили към малцинствата в Украйна, Молдова и Армения, отбеляза Караниколов.

Според министъра повишаването на цените на някои хранителни продукти, например на хляба, не е само заради увеличението на природния газ.

"Пшеницата се вдига на световния пазар, тъй като реколтата в световен мащаб беше лоша", изтъкна той. 

Караниколов допълни, че държавата трябва да мисли за социално слабите, които не могат да си позволят поскъпването на парното.

"Доходите трябва да растат повече, по-бързо и с по-голям процент, отколкото разходите на хората", посочи още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
45
 
! Отговори
Янаки преди 5 години
Последните 50 години имаше прекалено много хора и шефчетата се разглезиха. Кой ще се смее последен шефчета?
27
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работодателите, стига сте "давали работа" за без пари! Вземете си я и си я вършете САМИ!!! Нали сте велики.
26
2
 
54
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Давайте нормални заплати и ще имате работници! С трици маймуни се не ловят, "бизнесменчета"! Рано или късно всичко ще си дойде на мястото!
25
2
 
47
 
! Отговори
Мето преди 5 години
Няма заплати защото няма икономика. Няма икономика защото няма държава. Няма държава защото няма справедливост.
24
1
 
41
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Като не могат да наемат хора тук, да си изнасят бизнесите във Виетнам и Бангладеш.
23
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По думите му големият проблем вече не е корупцията, а работната сила"Четете внимателно.Бизнесът:1. Наложи корупцията2. Изгони работната сила заради корупцията3. Бизнесът пак реве, но ние сме били виновниАЙДЕ СТИГА С ТОЗИ ЦИРК!
22
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хах да и моя шеф така казваше преди години.На портала чакат... Явно са си плюли в устите и говорят едни и същи неща.Ама вече на портала никой не чака,а купиха нови машини.Стартова 750 бруто.Завъртяха се двама трима и туй то.Тъкмо сега гледам,че началниците обули гащеризоните и почнали да опъват каиша,понеже няма кой.Пък докер търсим от 6 месеца.Идат пенсионери и си заминават след 10 дена.
21
0
 
16
 
! Отговори
Вал преди 5 години
Гетото на МАФИЯТА!!!Я си вземете паспорт и да не ви виждам!
20
0
 
55
 
! Отговори
SS преди 5 години
аа, не - корупцията си остава ПРОБЛЕМ, а другията проблем не е в работната сила, а в ниското заплащане, което се опитват да й пробутат работодателите...Да де, ама за всеки мобилен и информиран кандидат е въпрос на минути да се ориентира... и преориентира... т.е., да покаже среден пръст на "работодателите"... :)
19
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко що е под 30 лева на ден е бедност.
18
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отказват, защото искат държавата и частниците да работиш без пари и да чакаш след 1 година да си получиш парите. Отказват също и защото прогнозната стойност на поръчките когато е за наши хора е увеличена 3 пъти и естествено поръчката печели определения човек, ая когато поръчката трябва да мине ей така обявяват ниски цени за да натиснат другите фирми да работят на загуба или пък да спечели определена фирма, която ще получи под масата разликата по друг начин или чрез увеличение в последствие
17
0
 
74
 
! Отговори
Жо преди 5 години
БИЗНЕСЪТ трябва да мисли за реално заплащане на труда, а не да търси 50% печалба!Сиренето вече е 9 лв, кашакавалът ,14 лв, рибата 16 лв, зеленчуците и плодовете са над 2 лв/кг, саламите са над 15 лв, кравето масло е 20 лв/кг, а заплатите са 700 лв.Е, няма кой да ти работи при тези цени, за тези пари!
16
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момемна почти навсякъде заплатите са между 5 и 20 пъти по-ниско от това, кеото трябва да бъдат. Масовата заплата е между 510 лева (минималната) и 550 лева, а трябва да са поне между 2500 и 10000 лева в зависимост от човека.
15
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто давайте заплати бе, бизнесменчетата.Елементарно е.
14
47
 
2
 
! Отговори
za преди 5 години
Всички искат високи заплати.Положението в България ще се оправи само ако минималната работна заплата бъде направена на 300 лв. чисто месечно възнаграждение.+ 50 лв за транспорт (месечна карта).Ако има един чочвек в България, който получава повече от 350 лв. нещата ням да се оправят никога!!! САМО ПРОФЕСОР ПО ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ МОЖЕ ДА ОБЯСНИ НА ПЛЕБСА, ЗАЩО МАКСИМАЛАНАТА ЗАПЛАТА НЕ ТРЯБВА ДА НАДВИШАВА 350 ЛВ.ИЗКЛЮЧВАМ ТЕСНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ВЪВ ПРИОРИТЕТНИ СФЕРИ.Плебсът -350лв
13
1
 
64
 
! Отговори
yjhj преди 5 години
Само разлайват кучетата.Нямало кадри ...ами то хора не останаха. Да се попитат защо? Но тях ги касае само краткосрочната печалба, да си напълнят джобовете днеска,а след 5 години какво ще е на никой не му дреме. Все се говори ,че имало мерки за борба с демографската криза ,но какви са? 200 лв на дете и толкос. Че то едно куче да отглеждаш на месец си иска по 50 лв, а те еднократно ти мятат някакви джобни пари. Смешници. Жалки печалбари на деня
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZAPLATATAG-N MINISTAR OT KRADLIVOTO PRAVITELSTVO NA BOIKO PORISOF-ZAPLATATA YA NEMA I RABOTATA YA NEMA.A ZA BIZNESKRADZITE AMI DA FALIRAT I DA SE NAREDYAT ZA POMOSHTI ZA BEZRABOTNI-MECTAYA ZA TOZI DEN.
11
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работна ръка има - ЕС е голям. Да си внесат работници от ЕС, какъв им е проблема на дебеловратите работодатели?!
10
0
 
55
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
за да има кадри трябва началната заплата за неспециалист да е 2000лв а за спец поне 3000лв за да е поне малко конкурентна от там натам търсете етиопци и танганайци
9
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още помня как добственика на "Никром" - Тръбна мебел - Ловеч казваше на HR-ката - " махай го бе, 50 като него чакат на портала за работа". Сега портала е заварен! Хората избягаха я в София, я в чужбина и града бавно но сигурно умира. Болницата е пред фалит защото града реално не може да генерира средства ит население под 20 000 и да издържа болница планирана за 80 000 град. Това е в положението в много друхи градове в България