Такса, ако не наемаш хора с увреждания. Бизнесът скочи: Данък е!

Според работодатели предлаганите промени няма да решат проблеми
Обновена: 16 окт 2018 16:34 | 16 окт 2018 14:45, Веселина Йорданова
107
Такса, ако не наемаш хора с увреждания. Бизнесът скочи: Данък е!
Снимка: БТА

Работодателите отхвърлят въвеждането на задължителни квоти за наемане на хора с увреждания в предприятия с над 50 работници, както и плащането на компенсационна такса, ако квотата не е изпълнена.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда днес проекта на Закона за хората с увреждания, внесен от социалния министър Бисер Петков.

Очаква се утре той да бъде обсъден и на заседанието на правителството.

Още по темата

Според Димитър Бранков от Българската стопанска камара налагането на такава такса противоречи на законите у нас. Тя е в размер на 30% от минималната работна заплата за страната за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане.

"Така наречената компенсационна такса е практически уреждане на данък в пълно противоречие с управленската програма на правителството, с обещанията, които са давани преди изборите, разбира се. Неясно е защо точно използваме термина такса. Таксата противоречи и на Закона за държавните такси. Нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в мотивите, нито в оценката на въздействие", каза Бранков, цитиран от БНР.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал посочи, че това не е начин за насърчаване на заетостта.

"Може би този закон ще реши някои проблеми, свързани с нечий рейтинг или със спиране на протести, но той за нас няма да реши проблемите на хората с увреждания. Работата беше много интензивна, напрегната, тя се извършваше под, нека да го кажем направо, безпрецедентен натиск в резултат, на което много често популизмът преобладаваше пред експертните решения", смята Велев.

В законопроекта се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания - индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест.

От януари интеграционните добавки се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Заложено е също помощните средства и медицински изделия от 2020 година да се дават в натура от Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РАЗХВЪРЛЯТ УВРЕДЕНИТЕ ЗА ИЗХРАНВАНЕ ОТ БИЗНЕСА.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страдам от "Хроничен мързел"!!!!Незабавно ми осигурете работа в Парламента , а още по-добре в Президенството, там ще съм сред колеги!!!!!-)))))
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кратко държавата се мъчи да прехвърли отговорността си върху частника
62
4
 
5
 
! Отговори
бизнесмен до работещ преди 5 години
Пак много са доволни.Аз работник доволен от заплатата си не съм видял(нещо като доволна жена,или доволен българин.)Та затова и вече не се и напъвам да давам висока заплата,щото знам че работника все си е недоволен.
61
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
Какви бизнесмени са тези? Добре, че са от онези, "нашите хора", на които им раздадоха куфарчетата! Те са като кърлежи, само гледат да смучат! Позволява им се да осигуряват работниците си на минимална заплата и някаква сума да им се дава в пликове, или под формата на ваучери за храна!Когато тези хора опрат до пенсиониране, ще вземат минимална пенсия!
60
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Частния бизнес НЕ Е СОЦИАЛНА ИНСТИТУЦИЯ! Живеем в условията на свободен пазар и това трябва да е пределно ясно.Всеки един бизнесмен си калкулира приходите и разходите и не е длъжен да изхранва тоя или оня. От къде накъде държава ще задължава!? Сега остава само квота за *** да поискат.
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Заплата му бе малки над 6500 лева. А след данъците, от глад не умрял.бях значително по-добре. После карах такси. Малко на 8000 лева. Завърших ис образованието там и заплата и е над 14500 лева."...Стига си лъгал, неграмотни човеко. Шофьорската заплата, която си написал, всъщност се равнява на професорската там. А третата на мениджър на много ръководна позиция в голям концерн. Във фабрика 6500 лева ще вземеш на куково лято, реални са около 1700, най-много 2000 евро бруто на пълен работен ден.
58
3
 
10
 
! Отговори
Работещ преди 5 години
Вчера имаше някакво проучване, според което само 2%от работещите са доволни от заплащането им. Бизнесът какво ще каже за това.
57
0
 
0
 
! Отговори
Ideal standart преди 5 години
S germania nema kakvo da se sravniavate...za kakvo vi e da proizvejdate kato germania koli s visoka skorost nad 140 km v rbg, kogato nema kade da gi karate s po-visoka skorost ot 140 km....nemate daje sastezatelni pisti, sastezatelni zakoni....ili moje bi iskate da gi polzvate kato inovativni izstrebiteli?!
56
0
 
1
 
! Отговори
Gazeizet преди 5 години
Da,...kmetski elektronni referendumi... po kmetstvata v bg si poznavat i kmetskite biznesmeni kolko sa biznesmeni i uvredenite hora kolko sa uvredeni...bg referendum...edin za vsichki, vsichki za edin...v bg uedinenie.
55
0
 
1
 
! Отговори
Eicom преди 5 години
Ideata e mnogo hubava za mestni elektronni referendumi po bg kmetstvata....pitaite bg narod dali haresva i dali ste mu e polezno da ima takiva taksi?!
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука в Германия като кандидатстваш за работа при повечето големи фирми пише ,че при равна квалификация човекът с увреждане е с предимство. Незнам какво лошо намират в това нашите родни бизнесмени.
53
1
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Герберо-*** пак искат друг да върши социалната дейност на държавата.
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Държавата" се опитва да прехвърли издръжката на инвалидите върху бизнеса. И от това е вдигнала ръце.Всъщност това не е държава, а депо за разпределение на публични средства и европейски субсидии.
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РАБОТОДАТЕЛИТЕ НЕ ПРАВЯТ РАЗЛИКА МЕЖДУ ДАНЪК И ТАКСА. ТЕ РАБОТЯТ НА ПРИНЦИПА ИМАМ ДА ВЗЕМАМ - НЯМА ДА ДАВАМ!
50
3
 
6
 
! Отговори
иван преди 5 години
ВСЕКИ БИЗНЕСМЕН ВОДИ ЗАБРАНЕНОТО ДВОЙНО СЧЕТОВОДСТВО Т.Е. КРИЕ ДАНЪЦИ, А КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ СЕ ПРАВЯТ НА УМРЕЛИ ЛИСИЦИ.
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак социалистически безумия... Все едно във всички държавни институции да има квоти за хора с увреждания. Примерно 10% от парламента и вице президента да са задължително инвалиди. Всъщност тежеста ще отиде върху останалите работещи, и ако работодател реши да плати парите ще отидат за "едно кокетно стадионче" но не и където трябва!
48
7
 
6
 
! Отговори
Р преди 5 години
До БизнесНа 18 години зминах. 2 години бях по фабриките в Дания. Заплата му бе малки над 6500 лева. А след данъците, от глад не умрял.бях значително по-добре. После карах такси. Малко на 8000 лева. Завърших ис образованието там и заплата и е над 14500 лева. Да, данъците са големи, яда-яда-яда, но обиколи половин Европа със заплатата си на фабрикант, помага на родителите и си живее живота.Какво - да седя при тебе за 400 лева ли? Или за 1000, след 7 години учене... Ай бегай бе...
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така наречения бизнес не е свикнал да плаща данъци. Имат пари за бентлита и ферарита ама за данъци нямат. А то пък в БГ някой се скъсал да работи та хората с уврежданията са основния проблем.
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ако го наемеш тоя чеовек с увреждания и нищо не става от него можеш ли да го уволниш? Щото май все още съществува правилото за трудоустроеност-------------------Не можеш и това реално е проблемът. Ако човекът става, всичко е ОК и за двете страни, ако не става - само главоболие и плащаш за несвършена работа. Ако отпадне тази защита ще е по-добре за хората с увреждания, отколкото тлоби/такси/данък, но целта на държавата е да събира пари, а не да решава проблеми.