Цената на "Гражданската" може да скочи до 3 пъти

Това ще стане ако не се въведе лимит за обезщетенията за неимуществени вреди
Обновена: 18 окт 2018 19:47 | 18 окт 2018 19:40, Екип на Investor.bg
86
Цената на "Гражданската" може да скочи до 3 пъти
Снимка: Булфото

Ако не се въведат лимити за обезщетенията за неимуществени вреди, които се изплащат на наследниците на загинал при пътнотранспортно произшествие, това може да доведе до скок на цената по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". За това алармираха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по време на дебатите по Кодекса на застраховането, който беше приет на първо четене от парламентарната Комисия по бюджет и финанси, съобщава Investor.bg.

От асоциацията предлагат да бъде въведен таван, като ограничението трябва да е до около 40 хил. лв. за най-близките роднини, а за останалите значително по-малко. Става дума за обезщетенията за неимуществени вреди, които са компенсация за претърпени болки и страдания от загубата на близък и се изплащат по задължителната полица.

Още по темата
До казусът се стигна след като тълкувателно решение на ВКС разшири кръга на лицата, които имат право на компенсации при смърт на близък. Така на практика освен съпрузи, деца и родители на загинали, за обезщетение за неимуществени вреди може да претендират също така братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди смъртта си починалият е създал "трайна и дълга емоционална връзка", обясни пред депутатите Светла Несторова, председател на управителния съвет на АБЗ.

Именно това е и причината стойността на задължителната полица да се увеличи с между 50 и 60 лв. това лято, като кръгът на лицата, на които се изплаща обезщетение, вече е почти неограничен. Преди решението на ВКС застрахователите заделяха резерви за около 2,5 наследници.

Несторова обясни още, че са разработени два варианта при средна цена на обезщетение, което се присъжда от съда в момента 95 хил. лв. на човек и средно по 650-700 смъртни случая на година.  Единният е да се разглежда увеличаване на броя на сегашните лица с право на обезщетения с нови 2,5 наследници. Това ще коства на бранша допълнителни 800 млн. лв. "Ако лицата, претендиращи за обезщетение станат с 4 повече, то разходите на застрахователите ще набъбнат до 1,3 млрд. лв. Разбирате, че това няма как да бъде покрито единствено с покачване на цената на "Гражданска отговорност", каза Несторова.

Тя е категорична, че българските семейства и домакинства не биха могли да понесат цена на задължителната полица от порядъка на 800 лв. "Затова е изключително важно и спешно да бъде изградена методика за решаването на този казус. В много държави няма обезщетения за нанесени неимуществени вреди, защото се счита, че човешкият живот не е икономически измерим фактор. Но пък в много страни обезщетенията по нанесени материални вреди са в пъти по-високи, отколкото в България", посочи тя.

В рамките на месец трябва да бъде намерено решение, защото папките с дела по съдилищата се трупат с новозаведени искове. Всеки адвокат, който е работил в последните 5 години по смъртен случай в дадено семейство в момента прозвънява да провери дали има кръг от роднини, който не е покрит, обясниха още от АБЗ пред журналисти.  

От Асоциацията на застрахователните брокери също призоваха за бързо намиране на решение.

"Ние обрахме негативите от предходното поскъпване на ГО, представете си какво ще стане, ако сега цената скочи тройно. Ще ни изядат", коментираха от асоциацията.

От Комисията за финансов надзор (КФН) коментираха, че са запознати с проблема и са готови за дебат за намирането на реше с цел да се защити максимално интересът на застрахованите лица. "Казусът е ясен, работи се активно с експерти от МФ за подготовка на текстове, които да решат проблема и да ни доближат до европейските практики. Надяваме се да има компромис по тектовете между двете четенения", каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е да ви качат в рейса! Да ви стане неизгодно с личен автомобил.
55
2
 
31
 
! Отговори
млад шофьор в затвор преди 5 години
Още едно доказателство че застрахователните компании са в картел.
54
2
 
28
 
! Отговори
creg преди 5 години
Най-добре е да се премахнат застрахователите.Единствената им цел е изсмукване средствата на хората и да не плащат никакви обезщетения и данъци.
53
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати монопола е цялата държава само да мине зимата и се махам от тая скапана държава !само война ще ни спаси от таз мафия !!! мухобойко ти си срам и позор
52
0
 
30
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Егати монопола е цялата държава само да мине зимата и се махам от тая скапана държава
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се возиму на трену.
50
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само война ще ни спаси от таз мафия
49
2
 
18
 
! Отговори
DNS преди 5 години
АЙ С.КТИР БЕ!
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига се тръшкахте, от догодина ще плащате 30 % по-голям данък за колите и увеличен данък за жилищата, а вие за някаква си застраховка сте се загрижили.
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците и руснаците ги обират с долари, вие какво си мислите че ще ви размине ли. Чакайте това е само началото на гейма.
46
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ГЕРБ си мисли че след следващите избори ще управлява просто се лъже. Така че нека вдига.
45
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добре е вместо да приказват да вдигнат гражданската 3 пъти. Абе да стане 700-800 лева. Няма да плащам нищо. Тогава народа ще го подкара през просото. Държавата щом се държи ***, и населението трябва да се държи ***.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще станете като китайските гъски.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още може давай още.
42
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Остана ли още някое загубено магаре, което да гласува за тия??? Абе не ви ли омръзна да ви скубят като пуяци! Такова антибългарско правителство не е имало никога! Скоро ще ревете и за Жан Виденов... хахахаха. Заплати гипс, цените по 20% нагоре всяка година, всичко разкопано в името на крадене на евросредства! 1000 приближени до властта все по-забогатяващи, други 1000 богати репресирани, щото са против властта и 7 млн мизеруващи! Това е жалката картинка при Бай Боко
41
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една позната работи като застрахователен агент към някаква компания. То това са всеки месец корави тиймбилдинги(кьорсофри), безплатни екскурзии в чужбина! Пък ние , мучовците им плащаме, задължени със закони от държавата... Хитро, нали???Някой плаче за тояга в тази държава!!!
40
1
 
37
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
В БГ няма никакви органи и никакви членове, всичко е мафия и народно скубане до безобразие! Ама като ги търпиме ще си ги храниме
39
1
 
20
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
има държавен орган ,който би трябвало да регулира застрахователните компании - тук не действат принципите на капитализма , но явно и държавния орган си затваря очите пред бонусите от капиталистите
38
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе направете гражданската по 1000 лв, тока, парното и горивата с 50% нагоре, цените на храните с 40% нагоре и после ни лъжете с инфлация от 3.6%. И баламезниците да продължават да гласуват за ГРОБ и истинските патриоти!
37
1
 
6
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Със законодателно насилие,глоби и"закопаване"на гражданина не се решават проблемите а само се утежнява положението и на управляващи и на управляваните, защото всяко търпение си има граница.Няма ли консенсус,се стига и до ексцесии и до кървави сблъсъци( да пази Бог)Демокрацията не се крепи на едностранен компромис а на консенсус в обществото.Няма ли консенсус,това фактически е диктатура.Колкото и да те целуват в ЕС и колкото и Папи да те галят,няма ли консенсус в обществото си Диктатор.Закон Божи