Цената на "Гражданската" може да скочи до 3 пъти

Това ще стане ако не се въведе лимит за обезщетенията за неимуществени вреди
Обновена: 18 окт 2018 19:47 | 18 окт 2018 19:40, Екип на Investor.bg
86
Цената на "Гражданската" може да скочи до 3 пъти
Снимка: Булфото

Ако не се въведат лимити за обезщетенията за неимуществени вреди, които се изплащат на наследниците на загинал при пътнотранспортно произшествие, това може да доведе до скок на цената по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". За това алармираха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по време на дебатите по Кодекса на застраховането, който беше приет на първо четене от парламентарната Комисия по бюджет и финанси, съобщава Investor.bg.

От асоциацията предлагат да бъде въведен таван, като ограничението трябва да е до около 40 хил. лв. за най-близките роднини, а за останалите значително по-малко. Става дума за обезщетенията за неимуществени вреди, които са компенсация за претърпени болки и страдания от загубата на близък и се изплащат по задължителната полица.

Още по темата
До казусът се стигна след като тълкувателно решение на ВКС разшири кръга на лицата, които имат право на компенсации при смърт на близък. Така на практика освен съпрузи, деца и родители на загинали, за обезщетение за неимуществени вреди може да претендират също така братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди смъртта си починалият е създал "трайна и дълга емоционална връзка", обясни пред депутатите Светла Несторова, председател на управителния съвет на АБЗ.

Именно това е и причината стойността на задължителната полица да се увеличи с между 50 и 60 лв. това лято, като кръгът на лицата, на които се изплаща обезщетение, вече е почти неограничен. Преди решението на ВКС застрахователите заделяха резерви за около 2,5 наследници.

Несторова обясни още, че са разработени два варианта при средна цена на обезщетение, което се присъжда от съда в момента 95 хил. лв. на човек и средно по 650-700 смъртни случая на година.  Единният е да се разглежда увеличаване на броя на сегашните лица с право на обезщетения с нови 2,5 наследници. Това ще коства на бранша допълнителни 800 млн. лв. "Ако лицата, претендиращи за обезщетение станат с 4 повече, то разходите на застрахователите ще набъбнат до 1,3 млрд. лв. Разбирате, че това няма как да бъде покрито единствено с покачване на цената на "Гражданска отговорност", каза Несторова.

Тя е категорична, че българските семейства и домакинства не биха могли да понесат цена на задължителната полица от порядъка на 800 лв. "Затова е изключително важно и спешно да бъде изградена методика за решаването на този казус. В много държави няма обезщетения за нанесени неимуществени вреди, защото се счита, че човешкият живот не е икономически измерим фактор. Но пък в много страни обезщетенията по нанесени материални вреди са в пъти по-високи, отколкото в България", посочи тя.

В рамките на месец трябва да бъде намерено решение, защото папките с дела по съдилищата се трупат с новозаведени искове. Всеки адвокат, който е работил в последните 5 години по смъртен случай в дадено семейство в момента прозвънява да провери дали има кръг от роднини, който не е покрит, обясниха още от АБЗ пред журналисти.  

От Асоциацията на застрахователните брокери също призоваха за бързо намиране на решение.

"Ние обрахме негативите от предходното поскъпване на ГО, представете си какво ще стане, ако сега цената скочи тройно. Ще ни изядат", коментираха от асоциацията.

От Комисията за финансов надзор (КФН) коментираха, че са запознати с проблема и са готови за дебат за намирането на реше с цел да се защити максимално интересът на застрахованите лица. "Казусът е ясен, работи се активно с експерти от МФ за подготовка на текстове, които да решат проблема и да ни доближат до европейските практики. Надяваме се да има компромис по тектовете между двете четенения", каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До azЕдин от основополагащите принципи на капитализма е този за реализиране на максималната печалба. Ако имаш възможност да прибереш някакви пари, това е достатъчна причина да ги прибереш.
35
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя е задължителна - и сто пъти да скочи пак ще си плащате, задължени сте.
34
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви птп-та какви пет лева , герберастите всячески се мъчат да скубят народа , ама до кога ли
33
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 5 години
"Всеки адвокат, който е работил в последните 5 години по смъртен случай в дадено семейство в момента прозвънява да провери дали има кръг от роднини, който не е покрит"Адвокат = жив дявол! И те са лакоми като управляващите, *** пасмина адвокадска!!!
32
0
 
2
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Анонимен22.Ами аз точно затова в поста си почертах,че не хора с фуражки а компетентни люде трябва да е занимават с ПТП-та за ДА СЕ ПРЕДОТВРАТИ ВСЯКА ИЗМАМА и виновния да си получи заслуженото.За да няма шикалкавене от виновния и потърпевшия в закона трябва да са уредени всички възможни варианти за обещетения и възможност за споразумение пред съда.А който не иска да приеме съд.решение излежава присъда и съответните лишения за в бъдеще.Само чрез крути мерки и съдебен процес ще се реши проблема
31
1
 
34
 
! Отговори
az преди 5 години
за миналата година печалбата на застрахователите е малко над 1 млрд лева . Та само не разбрах защо трябва да се вдигат застраховките ? Малко ли е тази печалба ?
30
0
 
21
 
! Отговори
А може пък преди 5 години
и да не подскочи гражданската, може да се наложи няколко застрахователи да подскочат от ниски столчета, със специално закачено за вратовете им примки, привързани към улични стълбове от другата страна. Всяка наглост си има граници, не насилвайте късмета си!
29
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Предвид инфлацията ще поскъпне и 10 пъти, въпросът е за колко време?
28
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясен показател за слаба държава е постоянното вдигане на такси и данъци.
27
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Предвид информацията ще поскъпне и 10 пъти, въпросът е за колко време?
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 пъти ги вдигните, гробари!
25
2
 
18
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Мен 18. Тези тикви не са никакви управляващи защото клетата ни Държавица е на самотек а те събиратсамо парсата.Те са на принципа -"На работата лекото,на хлщба мекото, а всичко опстанало се пише на *** на гражданина. Освен от простотия,която им е по наследство са заразени и от ненастна алчност и безкраен мързел.Но вината не е тяхна защото я поемат само с мезета а на всички граждани на село раждани( граждани със селски манталитет) Вие сте ...и аз съм....и затова ...и.т.нататък.Не е луд...
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От както ние про.стите и гро.зните се изнесохме вие умните и красивите го закъсахте. Докато бяхме ние имаше протести джандарите ни биеха на протестите но никой от управниците не смееше да си прави гаргара с народа. Какви сте останали там на онази територия идея си нямам. Вдигат ви тока парното газта горивата храната и не виждам никаква реакция. Имали народ при вас бе или сте останали само оФце. Хубавото е че децата ми няма да израстнат сред умни и красиви че и те щяха да станат същите оФце.
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чувствам се отчаян, чувствам се потресен и безпомощен! Не се издържа!
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По презумпция,след като джигита знае,че не друг а той ще трябва да изплати щета за милиони левове ще си помисли как трябва да се държи на пътя."Пич, seriously, замисли се - като осъдиш някой да ти плати 2 милиона общо имуществени и неимуществени: ще видиш ли и 10% от тия пари?!? Или човека просто ще прехвърли всичко на други роднини и цял живот ще живее като безпаричен и безимотен?И най-големия въпрос - на брата рoмлянин какво и как ще му вземеш, след като ти се забие челно с 20 год. БМВ?
21
0
 
29
 
! Отговори
Безумия преди 5 години
Застраховател в България не плаща, защото държавата работи за тях. Удариха ме отзад на пешеходна пътека, колата стана на хармоника. Платиха 135 лв? Това е подигравка.
20
0
 
41
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Алоу! Застраховки, данъци на стари коли(каквито караме всички), цени на ток, храни!Накъде пътуваме? Заплатите не се увеличават! Време е да извикаме СТИГА!
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реалността е такава - раздават се книжки на поразия, отделно с книжка или без всеки кара като луд(понеже знае, че все някак ще избегне наказанието), почти всички карат неадекватно стари коли(поради ниски доходи), почти всички коли не са технически изправни(поради липса на пари за адекватни ремонти), пътищата са под всякаква критика(защото всички управляващи крадат като за последно) - от там и много жертви на пътя.А тук се тюхкат КАК ще плащат обезщетения. А не - ЗАЩО ще ги плащат... ТРАГЕДИЯ!
18
0
 
35
 
! Отговори
Мен преди 5 години
В тези управляващи има нещо много извратено. И в народ щом търпи това мачкане.
17
1
 
9
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
По презумпция,след като джигита знае,че не друг а той ще трябва да изплати щета за милиони левове ще си помисли как трябва да се държи на пътя.А също и контрола на пътя трябва да се осъществява не от фуражки под които има само мисли за аванта а от хора юридически компетентни и по правилата за движение и по наказателна отговорност и със застрахователна култура,за да се избягват всякакви недоразумения,които лесно падат в съда при такива спорове.С карай да върви няма да се получи,защото е малоумно