Отпуск без труд: След майчинството!

Работодатели искат да отпадне натрупването на дни отпуск
Обновена: 18 окт 2018 11:01 | 18 окт 2018 10:45,
286

Работодателски организации предлагат да отпадне възможността жените, връщащи се на работа след полагащия им се 2-годишен отпуск по майчинство, да могат да получават и платения си отпуск, които се е натрупал за този период.

Позицията на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Още по темата

"Много е важно това решение на съда на ЕС. Говори се за родителски отпуск, който може да бъде планиран. Отпускът за изглеждане на дете до 8-годишна възраст може да се приеме напълно за родителски отпуск. Трябва да се подебатира малко повече сред експертите", обясни бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Василев отбеляза, че дават възможност на управляващите да коригират грешка, за която от АИКБ са алармирали преди 10 години.

"Не може да се брои за отработени двете години отпуск по майчинство. Това е несправедливо спрямо останалите работещи в това предприятие. Става дума за поправяне на една несправедливост. Имаме най-дългото майчинство в целия Европейски съюз - 54 седмици. В същото време имаме най-ниската раждаемост", коментира Василев в "България сутрин".

Христова се съгласи, че заявеното от работодателите е коректно, тъй като според нея те не коментират правото майчинството да се зачита за осигурителен стаж, а претендират върху размера на отпуск по майчинство да се изчислява платеният годишен отпуск и да се изчислява обезщетение, когато работникът напуска.

По думите на Василев са малко хората, които вникват в проблема и го разбират. А исканията на майките той определи така: "Дайте, искаме още, но няма да работим!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Бизнеса искал, щото съдът в нормална европа отсъдил еди къде си, че отпуска не трябвало да се начислява...? Аалоооу Бизнесаа, вие кръвопиици ненагледни, до кога ще стрижете и смучете бедния български народ? Заплатите ли ви са европейски? Работните часове ли ви са европейски? Осигуровките ли ви са европейски? Отношението ли ви е европейско, че искате да унищожите напълно и без това малкото раждания от БЪЛГАРИ в България?Ако мафията приемат тези поправки ще бъде поредния пирон в ковчега на БГ!
49
3
 
12
 
! Отговори
8791 преди 5 години
Да попитам работодателите/робовладелците-като искате рестрикции за майките, кой след време ще ви работи/робува бе, алчни и ненаситни к оплета?
48
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето явно не разбирате идеята - запазва се 2 год. отпуск поради бременност и раждане, запазва се като труд. и осиг. стаж, но се премахва за тези 2г. да ти се трупа и платен годишен отпуск. Това предрожение е справедливо, защото сега като се върне от отпуск по майчинство има ПГО за 2г. назад и ПГО за текущата година, което е 60-90 РАБОТНИ дни. Помислете малко.
47
0
 
2
 
! Отговори
... преди 5 години
Ми ако държавата има деца то да нека тия отпуски отпаднат! Но при положение, че годишно народа ни се топи с по 100000 души а и деца се раждат все по-малко и по-малко (особено сред трудещата се част от населението), то как може да се стимулира раждането!? Явно начини няма и не се намират, или това е така само по тия географски ширини!?
46
1
 
14
 
! Отговори
Счети преди 5 години
До Анонимен 34. Значи, докато майката е в отпуск по майчинство работодателя НЕ ЗАПЛАЩА никакви осигуровки, а когато излезе в отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст внася само ЗО. Този отпуск би могъл да се разглежда, като възможност за майките да отпочинат още два месеца след като детето тръгне на ясла, за да са максимално трудоспособни, защото повярвайте ми гледането на бебето не е като да си на спа ваканция !
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България се нареди сред 30те интустриално най-развити страни в света и беше на 27 място по стандарт на живот."Това от стъкмистиките на Андрей Райчев ли го изкара?
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Не само тя не е разбрала проблема - масово дори не се опитват да схванат проблема, но пишат на поразия ...Двугодишният отпуск по майчинство остава, както и остава това, че се зачита за стаж.Да няма натрупвана за периода на майчинството платена отпуска - равносилно е наистина на 2 допълнителни заплати (не 3, че се очаква ползване на текущата полагаема отпуска след започване на работа).*** *** не схващат и защо трудно жени с очаквания за деца намират работа!
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен46Ти какво предлагаш?Всяка малка фирма да храни по 10 майки.Ми добре.Ама пари отде?Нали все пак за да се дадат едни пари, трябва да ги има, да съществуват.на тебе ти е лесно така из форумите да раздаваш чужду нецъществуващи пари.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В малките фирми за това наемат само студентки, които не мислят да раждат скоро и им плащат минималните осигуровки, че да не си и помислят да забременеят, докато рботят за тях. За това се топим с 50 000 на година и вече сме под 7 милиона.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата имаше недостатъци, но за 30 години при тази система България се нареди сред 30те интустриално най-развити страни в света и беше на 27 място по стандарт на живот.Тогава не ми беше идеално зле, сега съм много добре. Не ми липсва онази система.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИстинатаИ какво чакаш, та още нямаш деца? да настигнеш Йончева ли?Държавата е трябвало да те стимулира да имаш деца още на 19-22.Тогава и бабите още са били млади, можели са да помагат.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам нашенци във Финландия работят за 1300евро и живеят в общинско жилище. Въобще не могат и да си помислят за деца.Да се върнат тук. Ще работят за макс 500. Само деца ще са им в главата.
38
1
 
3
 
! Отговори
ДО 31 преди 5 години
Българин съм , но това което сте написали ме гневи . Вие вече сте вече стари за да направите деца , уважавам вашето решение .Побързайте , времето лети - представете си вашия Модел - вие сте на 60 години а вашите деца на 20 ? Бастуни и Абитуриенти - пропуснали сте едно поколение - казва се Майка и Баща и ДЕЦА, Баба и Дядо и Внуци . Господ да е с Вас .
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"През това време НЕ държавата, а РАБОТОДАТЕЛЯТ внася осигуровки."Внася само здравна осигуровка. Ако не може да си позволи дори само тази сума, какъв работодател е тогава? Сега всеки с 1000 лева в джоба се пише работодател.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом ще гледаме Европата и ще се съобразяваме с нея, нека стандартът на живот да стане като в Европа. Европейски заплати, европейски цени, европейски начин на живот.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕ аз какво казвам? нашенци във финландия. Чужденци са естествено.И естествено, че работят гадна работа, отказвана от местните - нощен труд, извънреден труд. Ама като са чужденци не щат ли да стават родители?
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е че кои са бизнеса в България? Крадливите мутри и новобогаташи с легализирана крадлива дейност през последните години. За какво са им майки, деца, инвалиди,пенсионери? Само бедни бачкатори, на които хвърлят трохи за жалък живот. Какво хубаво се е случило на тази страна напоследък
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Много хора плюят комунизма и възхваляват демокрацията !! Но демокрация няма"Че кога е имало комунизъм? Нито в СССР, нито в някоя друга държава от СИВ, някога е имало комунизъм. Това беше тоталитаризъм, но с по-добра социална политика от сегашния. Държави, като Швеция, Дания, Холандия, имат много развита социална политика, макар и никога да не са се наричали комунистически.
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ,Ти не си разбрал проблема.Жената 2 години е била майчинство. През това време НЕ държавата, а РАБОТОДАТЕЛЯТ внася осигуровки. И след тези 2 години, жената идва и има натрупана 3 месеца платена отпуска, която пак работодателят плаща.Представи си малка фирмичка с 2-*** работници, които горе-долу си вадят заплатите.И се връща една майка и иска 3 заплати.На нефтохим бургас едва ли това ще го бутне, ама за малки фирмички е проблем.
31
0
 
10
 
! Отговори
Е. Б. преди 5 години
До кога на *** всичко, а на българите НИЩО?????????Взима се и малкото, което се дава? Това ли ще ни оправи демографската криза???Съгласна съм на европейски закони, но ПРИ ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ!!!!!И ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ, ЧЕ СМЕ ДОБРЕ!!! НЕ НЕ СМЕ ДОБРЕ!!!