Отпуск без труд: След майчинството!

Работодатели искат да отпадне натрупването на дни отпуск
Обновена: 18 окт 2018 11:01 | 18 окт 2018 10:45,
286

Работодателски организации предлагат да отпадне възможността жените, връщащи се на работа след полагащия им се 2-годишен отпуск по майчинство, да могат да получават и платения си отпуск, които се е натрупал за този период.

Позицията на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Още по темата

"Много е важно това решение на съда на ЕС. Говори се за родителски отпуск, който може да бъде планиран. Отпускът за изглеждане на дете до 8-годишна възраст може да се приеме напълно за родителски отпуск. Трябва да се подебатира малко повече сред експертите", обясни бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Василев отбеляза, че дават възможност на управляващите да коригират грешка, за която от АИКБ са алармирали преди 10 години.

"Не може да се брои за отработени двете години отпуск по майчинство. Това е несправедливо спрямо останалите работещи в това предприятие. Става дума за поправяне на една несправедливост. Имаме най-дългото майчинство в целия Европейски съюз - 54 седмици. В същото време имаме най-ниската раждаемост", коментира Василев в "България сутрин".

Христова се съгласи, че заявеното от работодателите е коректно, тъй като според нея те не коментират правото майчинството да се зачита за осигурителен стаж, а претендират върху размера на отпуск по майчинство да се изчислява платеният годишен отпуск и да се изчислява обезщетение, когато работникът напуска.

По думите на Василев са малко хората, които вникват в проблема и го разбират. А исканията на майките той определи така: "Дайте, искаме още, но няма да работим!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23Зависи тези нашенци каква професия работят. Обикновено 1300? се дава на чужденци за доста нископлатена работа. Местните не взимат толкова за същата тази нископлатена работа.Тоест тая работа,която дават на чужденците не я дават на местните.
29
5
 
23
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Давам конкретен пример, със съпругът ми сме малко над 30-те. Планираме деца, имаме достатъчно голямо жилище и финансова възможност. Всеки месец ми удържат над 700лв. осигуровки, които отиват в джоба на някой социален *** с няколко деца.Въпреки това, аз все още нямам деца и не разчитам на държавата. Не е честно! Без стаж - никакво майчинство!
28
1
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Тия прошляци са продукт именно на 9ти - като манталитет и поведение! Много от тях са наследниците на червените крадци и терористи, които нямаше нужда повече да взривяват железопътни мостове, да обират мандри и т.н. понеже се сдобиха с цяла държава. Играха си на комунизъм 45 години и накрая решиха че искат да са капиталисти. Манталитетът им на разбойници си остава обаче!
27
0
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Правилно е това решение на Съда - Майките да нямат право на Платен Отпуск за времето на така нареченото Майчинство .Логика .Да питам за един Приятел Ром - защо тези Майки нямат право на Детски Добавки в размер от 35 лева ?Та значи - СОРОС е в България - този Дърт *** бавно и мощно настъпва в България . Променя Модела - Ромите без да работят правят ДЕЦА които убиват Българите .Аз съм за да се спре този модел - Болни да Носят ЗДРАВИ Маймуни .
26
3
 
24
 
! Отговори
Баща преди 5 години
Въй... Гледането на бебе непрекъснато 24 часа в денонощието не е ли работа? Даже е по-отговорна и по-изморяваща работа от повечето други. Това някакви мъже-работодатели, които, никога не са отглеждали дете са го измислили да отпадне отпуската.
25
0
 
24
 
! Отговори
G.E. преди 5 години
До Ха ха хаМного правилно. Всички закони в България в момента се изменят с цел, демографската криза да се увеличи и ние като българи да изчезнем от лицето на Земята. Кои са точно тези жени, които се възползват от майчинството??? Ами работещите, .т.е. българките, сега и това ли право ще ни лишат???До кога? Всеки един удържан лев, от нас се подарява на т. нар. роми и в замяна ето какво ни сполетява? Не стига, че им работим за без пари...ами и от трудовия ни стаж ще ни лишат, защото искаме деца
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ в България бащите могат да ползват майчинството.
23
3
 
26
 
! Отговори
, преди 5 години
1.Кой изплаща майчинството?Държавата.2.От къде идват парите?-От изплащаните осигуровки.3.Иска ли се трудов стаж,за да можеш да получаваш майчинство?-Да.4.Изплащане на обезщетение при напускане,кой го изплаща?-Работодателя,за който вече не си нужна,връщаш се от отпуск по майчинство и те помолват да напуснеш,не да те съкратят.Ако те съкратят трябва да ти платят и да закрият длъжността,но не това е целта."Бизнеса искал",само това знае,да иска,ако трябва да дава иска да променя законодателство!
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПознавам нашенци във Финландия работят за 1300евро и живеят в общинско жилище. Въобще не могат и да си помислят за деца.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В онзи* район исках да кажа. Майчинството там е по-кратко,но след това бащите имат право на бащинство,за да може майките да се върнат на работа
20
8
 
13
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Деца трябва да се раждат при наличие на финансови възможности и подходящи условия. Не може да нямаш фен трудов стаж и да се размножаваш. В САЩ има 40 дни болничен. Ако искаш да си гледаш детето - напускаш работа или наемаш бавачка. Децата са личен избор. По-добре безплатни ин-витро процедури, тъй като повечето бездетни двойки са хора с възможности и потенциал.
19
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До .Никой не ще комунистическа заплата от 160лв и да е затворник в концлагер.Комунизмът беше точно това.Колко бяха майчинските в НРБ? 20 лева?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18Не говоря за Финландия,която се води от бедните страни в нов район
17
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен14Да не говориш за една страна, която всяка година вади 200 милиарда от нефт и газ?Когато българия вземе да вади 200 милиарда от нефт и газ, тогава може и платено майчинство по 5 години да се направи.Ама дотогава откъде?
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като раждат деца ще бачкат и издържат и ще гласуват за демократите.
15
2
 
46
 
! Отговори
Счети преди 5 години
А заплатите кога ще ги направите европейски ? Искате европейски закони, но с български заплати, нали така ? А кога ще спрете да криете осигуровки и данъци ? Да напомням ли, че във Франция работната седмица е 35 часова ? И след работно време е забранено да безпокоят работниците по телефона. Колко майки не получават реално майчинство, защото са осигурявани на минимума ? В чужбина работодателите имат детски градини за своите работници, столове за обяд и т.н. ? Аман от мрънкащи работодатели !
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много интересно как в други европейски страни го Има този отпуск а българските работодатели точно искат да го премахнат. Защо същите тези работодатели не гледат и другите неща,които се правят в Европа- като например цената заплащането? Не е нормално в една от северните страни на ЕС токът,водата и парното да са по-евтини,храната да е наполовина евтина от в България а заплатите да са 10 пъти по-високи там отколкото при нас(личен опит)Даже и нашите ИТ специалисти са мизерни тук
13
13
 
3
 
! Отговори
БСП преди 5 години
Ако дойдем на власт, ще направим билетчето 6ст и платено майчинство 15 години и за двамата родители.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИстинатаАбе деца трябва да се раждат докато родителите са млади. Е, не на 14 де.До 25 години студент, после 5 години стаж както предлагаш, те всички ще станат като Елена Йончева.
11
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Имаме най-дългото майчинство в целия Европейски съюз - 54 седмици" И после бг мамите се оплакват, че не ги наемат на работа. За какво да те наемам, като ще решиш, че искаш да си мама и ще си биеш шута за 2 години. После ще се върне и все едно нищо не е станало. Как се прави бизнес така ?