Светът чества: Век от края на Първата световна война

Камбанен звън в столичните храмове в 13.00 часа
Обновена: 11 ное 2018 08:06 | 11 ное 2018 07:45, Петя Славова
77

Снимка: БТА

Камбанен звън в големи столични храмове в 13.00 часа ще отбележи 100 години от края на Първата световна война - така България ще участва, по покана на Великобритания, в международна инициатива за годишнината, предаде БТА.

Инициативата е на Обединеното кралство, подкрепена от правителството на Германия. България, наред с други страни, ще се включи с ударите на камбани на големи църковни храмове. С този символичен жест държави по целия свят се обединяват, за да изразят благодарността си за края на Голямата война и постигнатия мир.

Отбелязва се, че символиката на камбанния звън е свързана с това, че на 11 ноември 1918 г. църковните и други камбани във Великобритания, замлъкнали през Първата световна война, зазвъняват, за да разпространят добрата вест за постигнатото примирие.

Още по темата

С благословията на Българската православна църква освен с камбанен звън благодарност за края на войната ще бъде изразена и с молебен за мир. Той ще се състои от 11.30 ч. в столичния храм "Свети Мина".

Президентът Румен Радев, който е на двудневно посещение във Франция по покана на президента Еманюел Макрон, ще участва днес във френската столица в церемонията за отбелязване на стогодишнината от примирието от 1918 г., сложило край на Първата световна война, и в Парижкия форум за мир.

Във възпоменателната церемония пред Триумфалната арка се очаква да участват държавни глави и правителствени ръководители от над 80 държави от цял свят, сред които президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин, канцлерът Ангела Меркел, кралете на Испания и на Мароко Фелипе Шести и Мохамед Шести, ръководители на международни организации и институции като генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и много други.

Церемонията на Триумфалната арка включва военна церемония, реч на президента Макрон, музикални изпълнения на световноизвестния виолончелист Йо-Йо Ма, певицата Анджелик Киджо, "Болеро" на Равел в изпълнение на Младежкия оркестър на ЕС, диригент - Василий Петренко, прочитане от ученици на спомени и писма от деня на примирието, както и други символични елементи.

Голяма част от лидерите ще участват по-късно и в Парижкия форум за мир - инициатива, която цели да насърчи международното сътрудничество и подобряване на управлението. Президентът Румен Радев ще направи изказване, посветено на потенциала на новите технологии да бъдат фактор за задълбочаване на политическия диалог, икономическия растеж и социалното сближаване.

Военните действия през Първата световна война приключват с подписано примирие в единайсетия час на 11.11.1918 година. Мобилизирани са 70 милиона войници по целия свят, от които 60 милиона в Европа. Жертвите на Първата световна война са близо 15 милиона души, сред които 115 000 български войници и офицери.

Близо 10 000 души от силите за сигурност се грижат за безопасността и спокойствието в Париж по време на честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война и Форума за мир през почивните дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има един пресен филм как германците смазват почти цялата английска армия заедно с френската. Дюнкерк мисля се казваше. Най - елитната английска сухопътна армия, заедно с ЦЯЛАТА френска армия. И това ВЪПРЕКИ наложените ограничения на германците след първата световна.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция за да бие Германия ВИНАГИ е разчитала единствено на Русия. Не на Англия, не на САЩ, а именно на Русия. Дори и по време на наполеоновите войни Наполеон е търсел съюз с Русия за да изтласка Англия от колониите и и за да си осигури съюзник в гърба на немците. Така че, не ми го хвали наполеон. Видя се как германците след 20 години, въпреки ограниченията, които имаха по следвоенните договори, ги смазаха за по - малко от месец. Въпреки, че във Франция имаше и огромна английска армия.
38
2
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Само българите биха се съюзили със страна, възнамеряваща да воюва срещу всички останали велики сили. Руска Империя, Френска Империя, Британска Империя, Италианска Империя, Японска Империя и САЩ! Само българи биха клали освободителите си. България си заслужава съдбата. Сега като ходите в Кавала, знайте че сте чужда държава. Глупостта се наказва!
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не ни освобождава. Тя ни подарява една територия, която е завладяла от турците. ЗАПОМНЕТЕ, НЯМАШЕ ДА ИМА БЪЛГАРИЯ АКО НЕ НИ БЯХА ПОДАРИЛИ ТАЗИ ЗЕМЯ!
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция далеч не е първата сила във първата световна. Не забравяй, че германците са били на път да влязат в Париж и руснаците удрят от изток, Освен това, по отношение на военни ресурси и армия руснаците са били много по - добре от който и да е друг във войната. Имали са и най - много войска и оръжие. И най - голяма кавалерия, която е имала потресаващо въздействие с мобилността си. Българите са ударили румънците именно с конни армии и са ги смлели. Германските войски са били във Франция ;)))
35
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само БЪЛГАРИН може да воюва със страната която ги освобождава само 36г. по-рано за да лиже немски подметки!! Заслужавате си съдбата! Всеки който тръгне срещу Русия, Франция и Англия добро не е видял!! Ревете сега за Беломорието!!! Сами си извършихме харакири.
34
0
 
0
 
! Отговори
до Фактологичния преди 5 години
Ти пак ли проявяваш неспособността си за мисъл и спомен? Я се скрий и забрави за изяви, че само се излагаш... Или не си учил история, или учителя ти е бил селския бръснар. Или проблема е в твоя телевизор, както всички тук предполагат. Най вероятно е това ;)))
33
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
34, Франция е с основна заслуга за победата през ПСВ. Главнокомандващ на антантата е Маршал Фош-французин. Да не говорим за Наполеоновите войни, когато немците са бити като куцо пиле домат. Франция е велика, а Елзас и Лорен са френски! Свикнаха ли немските лицемери и подгласящите им васали???
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако руснаците не са влезли във войната, германия и австроунгария са щели да смажат противниците си за смешно време. Както стана през втората световна. За това германците заразяват Русия с комунизъм. А историята казва, че комунизма се е върнал и е ударил Германия като бумеранг. Ядрен бумеранг обаче. Европейската история е всеки мърси на всеки. И сега не е по - различно. Германия взе да става твърде силна икономически и Маркон започна да завижда. И скача като петле.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макарон се опитва да унижи германците с това. Напомня им, че и те са ги били. Ама не се сеща, че сам срещу тях никога не е имал какъвто и да е шанс. В момента се чувства корав, понеже германците нямат право на ядрено оръжие, ама не се замисля, че за 6 месеца могат да си направят толкова, че свят да му се завие.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не че имам нещо против края на една свирепа война, но за България, за разлика от Англия, камбаните бият траурно на тази дата. Някак си не ми се връзва да се веселим при положение, че ни чака национална катастрофа. Ние сме губещи в тази война, и то губещи със страшни последствия във всякакви аспекти, и не можем да се радваме като победителите някак си.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Французите с тази акция се опитват да отнемат лаврите на Русия за победата във втората световна, но забравят, че ако руснаците не бяха ударили Австроунгария и Германия от изток, париж още щеше да говори на френски. Жалки са.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСНАЦИТЕ НИ ПОДАРЯВАТ ДЪРЖАВА, А НИЕ ВОЮВАМЕ СРЕЩУ ТЯХ. Наказанието е, че губим сериозни и важни територии. които ни лишават от лидерството и силата на географското положение на Балканите. Винаги сме правили тази грешка - да тръгваме срещу собствените си интереси и руснаците. Германците и те.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ние какво ще празнуваме от тази война? Загубата на Южна Добруджа и Беломрска Тракия? Никога до сега в новата европейска история не се е обръщало толкова внимание на Първата Световна. Защото в нея са загинали пои - малко от 10% от жертвите, дадени през Втората. И то заради измамата на Англичани и Французи, които не спазват Споразумението с Уинстън. Или пък гърците, които не осигуряват икономическия излаз на България на Средиземно море, както е по договор. Трябва да ги съдим СЕГА за неустойки!
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснака е бомбардирал Варна ПСВ. Нахлува в Добруджа и е разбит от ген. Колев. Руснака пак е тъпкал България. Далеч от тези.
25
1
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Другият важен компонент за господство са ВВС.Немчугите и *** и там ги няма.Който владее небето и моретата владее Света.Някакви кашишки тактики и атаки за нож са за балъчетата.Прусаците да го ду.ат!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24 ПСВ е била непопулярна сред руснаците ,и по едно време са искали ,да излязат от нея! Съюзниците й ,най-вече англичаните чрез свойте хора успяват да предотвартят това!Британското разузнаване успява ,да убие Распутин ,приближен на двореца и яростен противник на участието на Русия в ПСВ!В начало Централните сили имат успехи по всички фронтове и това подлъгва Фердинанд влезе в съюз с тях!
23
3
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
И немчугите и *** са регионални силички без шанс за нещо повече а Германия и това не е даже.Не може да си световна сила без силен флот.А *** и немчугите флот никога не са имали освен жалки диарични напъни отвреме навреме.За в бъдеще пък ептен нищо не могат да направят!
22
2
 
4
 
! Отговори
ИСТОРИЯТА преди 5 години
Кайзера не можа да унищожи и завладее Европа , Фюрера на можа да завземе Европа , Канцлера обаче пусна мюслитата терористи и де факто подписа началото на *** на Европа !!!! Бийте камбаните , дано се събуди и осъзнае заспалият европеец !!!!
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснака как са го прали в ПСВ! Първо немеца, после австриеца и накрая и ние. Обаче мълчат за рези неща.