Първо – паметник на културата, после ?7,5 млн. и Бузлуджа като нова!

Преди всичко паметникът трябва да бъде обезопасен
6 дек 2018 09:15,
126
Първо – паметник на културата, после ?7,5 млн. и Бузлуджа като нова!
Снимка: архив, Investor Media Group

7,5 млн евро ще струва ремонтът на монумента на връх Бузлуджа. Сумата включва и направата на специален асансьор по пилона, за да могат посетителите да се наслаждават на гледката от 70-метрова височина, обявиха експертите на "Европа Ностра" и Европейската инвестиционна банка, които посетиха на място рушащата се вече 2 десетилетия стоманобетонна конструкция.

Сумата е съобщена във финансовите и технически доклади, изготвените от представителите на оперната звезда Пласидо Доминго, който е почетен президент на "Европа ностра", пише "Монитор".

Още по темата

Парите могат да бъдат предоставени от Европейския фонд за регионално развитие или от Кохезионния фонд, ако бъде изготвен проект, с който да се ангажира държавата в лицето на правителството.

Според авторите на докладите "паметникът Бузлуджа е уникално инженерно постижение" и "шедьовър на архитектурата и изкуството от явно европейско значение заради своята история, изключителни характеристики и многобройни възможности за ново предназначение".

Преди всичко обаче паметникът трябва да бъде обезопасен, което ще струва около €500 000, като тази сума може да бъде предоставена от републиканския бюджет като целева субсидия.

Комплексът трябва да получи и статут на "паметник на културното наследство от национално значение по българското законодателство".

Към този момент сградата е държавна собственост и се управлява от областната администрация Стара Загора.

Министерският съвет трябва да прехвърли собствеността на паметника на държавната институция, която ще носи отговорност за изпълнението на проекта и за стопанисването му. Най-вероятно е, това да бъде министерство на културата, а друга възможност е това да бъдат старозагорската областна администрация или общината в Казанлък, уточняват още авторите на докладите.

Според тях предоставянето на концесия или прехвърлянето на частна фирма не е препоръчително макар на по-късен етап това можело да стане.

"Изисква се при изготвянето на проекта да се има прагматичен подход и модернизиране спрямо актуалните стандарти и очаквания, но и запазване на духа на оригинала. Основните комунистически символи (например звездите, текстът на основната фасада, медальонът на тавана в централната зала и мозайките) трябва да бъдат запазени заради тяхната архитектурна стойност и художествено майсторство, но не трябва да се възстановяват", са казва още в заключените на експертите.

Те подчертават, че при интерес от страна на българските власти "EIB JASPERS" (независим екип, специализиран в подготовката на качествени проекти за финансиране от ЕС) би дал безвъзмездна техническа помощ за подготвянето на документите за кандидатстване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо изобщо трябва да се ремонтира? 7.5 милиона лева за някакъв бетон? Вие нормални ли сте? Или пак ще краднем нещо.5 пари не давам за купчината бетон и арматура там.
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко килограма тротил са необходими и колко ще струва? Това е най-добрият и евтин вариант. После пускаме берачите.
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В РЕГИСТЪРА НА ИМЕНАТА НА ГЕОГРАФСКИ ОБЕКТИ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ВРЪХ ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ДРУГО МЯСТО С ИМЕ БУЗЛУДЖА!!! БЪЛГАРИТЕ НЕ НАРИЧАМЕ МЕСТАТА СЪС СТАРИТЕ ИМ ТУРСКИ ИМЕНА.
45
8
 
8
 
! Отговори
Чикън преди 5 години
Оф, всички сте ненадминати демократи, ама по цял ден гледате някоя далаверка да спретнете. Делите хората на ваши и наши и не спирате да им давате властта на тия същите против които се изказвате. Искате и да рушите паметници по примера на талибани, комунисти, османци и всеки друг, които е поробвал тези земи.Следващите след вас даже няма да им какво да рушат.
44
10
 
7
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Огромният проблем е,че всеки си мисли,че историята започва от него и преди това не е направено НИЩО или само ***.!С какво сегашните "демократи" са по-добри от комунистите?Да е дръпнала нещо държавата,да има перспектива пред себе си?Стабилна държавност не се гради като рушиш всичко създадено преди тебе,а като го използваш по максимално ефективен начин!Тая постройка досега можеше да донесе милионни приходи,ако не беше изоставена по идеологически съображения,че и елементарен нарцисизъм!
43
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по евтино ще излезе да го взривят и др. Банев и т.н. да участват в разчистването му
42
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върхът се казва "Хаджи Димитър" и е държавна собственост. Бетонното изчадие да се срути и да се постави паметник на Хаджи Димитър.
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 34Истинските паметници в една Държава това са на националните герои и хора с огромен принос за народа си. Паметници на партия , която е избивала народа си е цинизъм .
40
3
 
1
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Ха,как стигнах и писах тук бре?!Трябваше да е по повод бялото знаме на Макрон.
39
4
 
12
 
! Отговори
До 38 преди 5 години
Лоша идея - тогава ще искат собственост върху него! те вече искаха да го вземат заедно с околните баири по които можеха да сложат лифтове и да правят луд бизнес. Валери Симеонов тогава, влезе в пререкание с тях им затвори кранчето. Това е едно от нещата заради които го мразят! Иначе сега, щяха да са собственици на Връх Бузлуджа и всичко наоколо! Плюс държавни пари за реставрация....Той им развали плановете.Сега пак опитват нещо, но е многоходово. Затова - СЪБАРЯНЕ!
38
3
 
3
 
! Отговори
избирател преди 5 години
''Емануелчо'' бих казал.Едно е да се правиш на мъж пред възрастната си учителка,с която спиш,съвсем друго е да застанеш пред многохилядната тълпа!!!Да той направи подобна демонстрация,която никак не му отива на ранга.Все пак френската тълпа не е българската,за което шапка има свалям.Може би затова са доста по подредена от България държава.Е не са Германия,но и България не са!!!
37
1
 
13
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
Този връх ОФИЦИАЛНО се казва Хаджи Димитър. Комунистите, като туркофили и *** използват турското му име, което е сменено още през 1943 г.
36
10
 
7
 
! Отговори
ВАСИЛ КИРЕВ преди 5 години
АКО НА НЯКОИ ЛУДИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ ИМ СЕ ДАДЕ МАЛКО ВЛАСТ ЩЕ РАЗРУШАТ ВСИЧКО СЪТВОРЕНО ДО 1989 ГОДИНА.ОТ ТОГАВА НА САМ ДА Е НАПРАВЕНО НЕЩО?МИС СИЛИКОН,МОКРИ ТЕНИСКИ,ГЕЙ ПАРАДИ И ПОДОБНИ.
35
2
 
8
 
! Отговори
До Анонимен преди 5 години
"да се изложат снимките на всички ***, престъпници и българомразци" Снимки на *** на толкова високо и чисто място - това е още по-голямо ос*ране на пейзажа! От една страна, снимаха го в един евтин игрален филм като остатък от тъмно комунистическо минало, мисля го нарекоха "налудничав" и "абсурден". От друга - струла ли си да се пази, само и само за да ни се чудят на акъла, за епизодични снимки като артефакт на луди? По-добре да го съборят. Хаджи Димитър трябва да е там, не това.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електоратът на БКП, вместо да цели измамници с пачки пари от балконите, да си съберат по 20 лв на калпак и да си го стегнат ако искат. Без държавни пари!
33
3
 
2
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До АнонименДо приятеля дето ще събира по 30 лева за вход на мавзолея...Не всичко е пари другарю.
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да се направи луксозен атракцион-клозет. Там посетителите (срещу заплащане) да могат да се облекчат върху лика на комунистически вожд по избор. Разбира се ще се продава и бира.
31
9
 
7
 
! Отговори
До преди 5 години
Всички, които отричат паметниците в България не са Българи,а предатели на Българската трудолюбива нация да си ходят.
30
2
 
12
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Да си го финансират БКП... и техния електорат...
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20Мумията на Ленин е фалшива. Това което се вижда не е Ленин, а силиконова скурптура. Но пияните комунисти още вярват, че е той и че не се е разтекъл по пода.