Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?

Изследване на Тренд: Партията на Борисов с аванс от 1,2% пред левицата
Обновена: 24 яну 2019 13:31 | 24 яну 2019 10:42, Красимир Ангелов
512
Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?
Снимка: Булфото

ГЕРБ и БСП са рамо до рамо броени месеци преди изборите за европарламент, категорични са социолозите. Повечето проучвания показват минимална разлика в полза на управляващата партия, но вчера бе публикувано и изследване на АФИС, което дава предимство на социалистите.

Още по темата
Според последното изследване на агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода 10-17 януари, ГЕРБ все пак задържа първото място на евровота. За партията на Бойко Борисов биха гласували 18,3% от българите, а за БСП – 17,1%. Следват ДПС с 6,9% подкрепа, Обединените патриоти с 3,5%, Демократична България с 2% и Воля с 1,6%. Цели 45% от анкетираните пък са категорични, че няма да отидат до урните.

Социолозите отчитат, че партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент нямат структурни различия с тези на изборите за местен парламент. Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ, но за сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението. От "Тренд" обаче уточняват, че в предварително зададените опции е заложено на общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, „Атака“, НФСБ) на изборите през май. При евентуална друга конфигурация, това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал, категорични са социолозите.

Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?
Графика: Тренд

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия или коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. Така в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани.

От проучването става ясно още, че не се наблюдават сериозни промени в оценката на хората за работата на основните институции.

Цели 66% от анкетираните са категорични, че не одобряват работата на парламента, срещу едва 21% с положително мнение. Одобрението към работата на правителството е малко по-голяма от това на Народното събрание, но и то остава ниско – 27%. Неодобрение към работата на кабинета изразяват 60% от анкетираните. На фона на това най-голямо остава доверието към президентската институция. Цели 54% оценяват положително работата на държавния глава Румен Радев срещу 28% неодобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


512
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
13
 
10
 
! Отговори
Народа преди 5 години
Пази Боже България от комунисти те са лъжци крадци и убийци те са най големия враг на България !!!!!
28
6
 
32
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
КОЙТО ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ - ГЛАСУВА ЗА ГЛАДНА СМЪРТ , И НА ДРУГИТЕ ХОРА СЪЩО-ДА - НЯМА АЛЕРНАТИВА- НЯМА ЧЕСТНА ПАРТИЯ- НО ПРЕКОМЕРНОТО СЕДЕНЕ НА СТОЛА НА ВЛАСТТА -ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ОЩЕ ПО УРОДЛИВА ШУРОБАДЖАНАЩИНА И ОЩЕ ПО НЕРАБОТЕЩИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ И ОГРОМНА РАЗЛИКА В ЗАПЛАТИ НА ЧИНОВНИЦИ СПРЯМО РОБИТЕ РАБОТЕЩИ В ЧАСТНИЯТ СЕКТОР- СТИГА ВЕЧЕ- ОМРЪЗНА НИ !! РОБИ СВАЛЕТЕ ГИ ОТ ВЛАСТТ ИЛИ - УМРЕТЕ В АГОНИЯ !
27
17
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АКО СЛАВИ НЕ НАПРАВИ ПАРТИЯ ЩЕ ГЛАСУВАМ НА ЕВРОВОТА ЗА МАРЕШКИ ВСЕ ТАЯ , ЧЕ НЯМА ДА ПРАТИ ДЕПУТАТ!НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА БСП ДОКАТО НИНОТА Е НАЧЕЛО! ДА СЛОЖАТ СТАНИШЕВ И ЩЕ СИ ПОМИСЛЯ!
26
6
 
32
 
! Отговори
Да де преди 5 години
Класацията се води от герберастките калинки, които са проядени от корупция, кражби и простотия. Тиквите оглозгаха народа до кокал.
25
3
 
10
 
! Отговори
Бивш Атакист преди 5 години
Защо перхедроления волен е надупен на путин ??????
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е демокрацията, не ГЕРБ или БСП. И ГЕРБ и БСП са същите хиртреци или мошеници, а демокрацията им дава мегдан да жънат. А хората влизат в кабинки, задраскват кръсчета, пускат пликове и казват - еееее, демокрация! Може ли нормален човек да влиза в кабинки и да задраска кръстчета на листчета и да мисли, че това ще промени живота му?
23
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шайката губи властта.Това е ясно.Затова и Байх... се държеше като побеснял павиан на мутренското сборище в НДК.А пък и случаите с репресията срещу Елена Йончева и свалянето от ефир на Валя Ахчиева за ГЕРБ ще имат вфекта на ритуално самооплождане.
22
6
 
12
 
! Отговори
Бивш Атакист преди 5 години
Най мразя продажни рубладжии да се правят на българи справка --- волен
21
13
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Преди два дена стана заварката!!Макрон и Меркел, актуализираха договора сключен между Де Гол и Аденауер за тясно сътрудничество между Франция и Германия!! Това е ясен знак за бъдещето на ЕС!! ЕС е силен и велик, защото е създаден на морални принципи и либерализма!!
20
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме интересува БСП, интересуват ме данъците, винетките, цените на тока, горивата и състоянието на хладилника, интересуват ме заплатите и пенсиите, интересува ме и не на последно място усещането за справедливост. Герб не се справя.
19
6
 
39
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
ГЕРБ са свършили- хората ги намразиха заради шуробаджанащината -липсата на всякакви държавни институции- крахът на всякакви електронни услуги - колапсът на всичко навсякъде- далавери за всичко и НЕПРЕСТАННИ ДАНЪЦИ и постоянна защита на АЛЧНИЯТ БИЗНЕС- АМА ГОСПОДА- ВСЯКА СЕДМИЦА МИ ИЗЛИЗАТ ОТ КРИБ И АИКБ И РЕВАТ КАК ДА НЕ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИ И ОСИГУРОВКИ НА РОБИТЕ- КЕВР- ДРУГОТО НЕДОРУЗОМЕНИЕ- НА КАКВО ПРИЛИЧА БЪЛГАРИЯ -НА ЕДИН ГОЛЯМ ЦИРК ТИП КУКЛЕНО ШОУ С ПОТЪРШЕВШИ- ПУБЛИКАТА!СТИГА ГЕРБ - СБОГОМ
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гледна точкаА Тренд на кого е агенция?
17
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма партия в света която да избива собствения си народ . Това е БКП-БСП , която през 1944г. избива без съд и присъда стотици хиляди образовани и умни хора , а след това праща други в лагерите да ги ядат прасетата. Сега бившата СДС-арка и корумпе др. Нинова обещава мед и масло за всички. Вярвайте щом искате .
16
21
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
България е в НАТО и ЕС!!Въпроса е заключен!!
15
27
 
8
 
! Отговори
Румен Гечев преди 5 години
Ако искате 1 евро да е 300 хиляди лева бсп е насреща хо хо хо хо хо
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега агенциите ще се надпреварват да се надлъгват една друга.5 месеца предварително започнаха с истериите.Лично мен изобщо не ме касае кой щял да отиде в Брюксел.
13
11
 
14
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
АФИС що не казвате, чии интереси обслужва тази агенция? Що не казвате че шефът и е член на централното бюро на БСП?
12
23
 
8
 
! Отговори
Къде е курск ?????? преди 5 години
Не тайна за никой че бсп е при курск на дъното
11
5
 
32
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БЪЛГАРИЯ НАПЪЛНО СИ ЗАСЛУЖАВА БЕДИТЕ ЩОМ БОРИСОВ БЕШЕ ПРЕИЗБРАН ЗА ТРЕТИ ПЪТ КАТО ВОДЕЩА ПАРТИЯ!
10
11
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
боикот на изборите