Обратно у нас след 14 г. в САЩ... Заради Родината, Родопите и панелките!

Историята на Робърт Желязков, избрал да се върне в България
31 яну 2019 11:23,
275

Родината, Родопите, панелките. Всичко това връща финансиста Робърт Желязков в България, след като е прекарал 14 години в САЩ.

Той напуска родния Пловдив през 1999 г. Заминава за САЩ по настояване на родителите си. В Америка остава 14 години, които описва до голяма степен като изгубено време.

Започва да учи в университет в Оклахома, но прекъсва следването си и губи стипендията. Години по-късно обаче решава да завърши "Финанси" в Мисури. Преди това започва от нулата и работи като сервитьор в ресторант.

През цялото това време обаче България му липсва.

"Всеки път, когато се прибирам, спирах на магистралата, където се виждат Родопите и просто ги гледах няколко минути", спомня си Робърт.

Една вечер взима спонтанното решението да остане в България, рри това само часове преди да излети самолетът за Америка, на борда на който така не се и качва, а има закупен билет.

Робърт Желязков казва, че по-правилно решение не е взимал в живота си.

"Целунах този асфалт на летището и тръгнах към хубавия Пловдив. В България беше семейството ми, приятелите... Първите години в Щатите изхарчих толкова много пари за карти за международни разговори, защото България ми липсваше", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Освен Родопите, Робърт оценява и още една страна на родината, която обаче малко хора намират за красива. В неговите очи панелките, сравнени с монотонното строителство в САЩ, носят много повече дух.

"Много често обичам да се разхождам из квартали, в които не съм бил и да гледам тези красиви панелки и да си мисля във всеки един апартамент колко щастие и нещастие е имало. Много е интересно. България, един вид", споделя Робърт.

Все пак подчертава, че у нас хората често се надпреварват кой какво лошо нещо е видял и е по-рядко да се чуе разговор за нещо хубаво. Той смята, че се е фокусирал върху доброто в живота си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ужас!Даваха много лесно западните посолства визи за разликата от овчарските червени джуруляци! Виза за ГФР-то струваше 4.65 Лева стари пари със сурата на Димитровския пияница! Все още има съвременици от това "велико" Татово ЦЪРУВАНИЕ и помним!
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един така навремето искаше да иде в САЩ без виза, ама го застреляха на летището и сега пише срещу визовия режим, обидно му станало. Сигурно е много гадно така да постъпят с теб.
135
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Емил Димитров не е бил партиец и го пускаха свободно на Запад и не е имал никакъв проблем, и на Запад го канеха. Бойко Борисов беше партиец, но на него никоя западна страна нямаше да му издаде виза.
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМи а дано е заради Родопите и панелките. Да не му събираме след некое време подписи срещу екстрадиция._________И на мене така ми мирише работата
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 154Емил Ти Димитров си беше от партиец от БКП-то заедно със всичките артисти, поети, писатели и музиканти по онова време! Ако не си партиец не те допускаха до тези професии и за това много хора трябваше да бъдат членове на ПАРТИЯТА!
132
9
 
2
 
! Отговори
Ужас! преди 5 години
Бре тия западни посолства как само са давали визи на корем на всеки българин който иска да отиде на Запад, а лошите комунисти сложили кордони от агенти на ДС пред всяйи западно посолствата, брех това ДС! Ужас! Цяла София е работила агенти на ДС пред западните посолства които давали свободно визи за българи.
131
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми а дано е заради Родопите и панелките. Да не му събираме след некое време подписи срещу екстрадиция.
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименлеко да не си си купил билет до Л.А за 50 лева, то до Варна билета беше 23 лева, та до Л.А., да не говорим че тогава въобще немаше полети до САЩ
129
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 147 преди 5 години
Твоите тъпотии дето пишеш ми напомнят на един лаф...Таман да и го вкарам и тя не дойде.
128
5
 
2
 
! Отговори
F-16 преди 5 години
А сега ако си кuпиш билет за САЩ по интернет на летището има заграждения и въоръжена охрана и ако се опиташ да се качиш на самолета стрелят на месо. А САЩ и ЕС имат договор за безвизов режим, но за България не смятат за нужно да го спазват и който иска да лети за САЩ - разстрел на заграженията на летището. Демократично, а?
127
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Емил Димитров пътуваше често в Париж и никой не му е отказвал изходна виза, след като французите са го пускали, там даже записа албум и там са му предлагали договори със звукозаписни компании и е щял да стане звезда по голяма от Силви Вартан може би, защото има уникален глас и талант, но е предпочел да се върне в България и живее и работи в България.
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе така е, аз не бях престъпник и не бях осъждан от Народния съд, за 50 лева си купих билет до Лос Анджелис, по толкова бяха билетите тогава, с личен автограф от Т.Ж. ти ги даваха и събраните му съчинения. Даже и паспорт не ми трябваше, защото бях стругар в един завод, а тогава комбинацията от българин и стругар отваряше много врати навсякъде по света. Само си показваш работната престилка "Зора" и минаваш. Ей, хубави времена, имахме държава.
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 147А ЗАЩО те караха да подаваш за БЪЛГАРСКА ИЗХОДНА ВИЗА?? Къде на запад е имало някога ИЗХОДНИ ВИЗИ?? Защо ги имаше тези изходни ВИЗИ във Всяка една Държава от СОЦА?? За това ще се варите в собствения си СОС, защото презирате ИСТИНАТА!
124
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тояпа цървко, как че имаш западна виза, като пред всяко посолство на запдна държава в София имаше кордон от офицери на ДС, даже не даваха и да доближиш посолството, камо ли да влезеш там и да кандидатстваш за виза, да не говорим че за задграничен паспорт се минаваха всички кръгове на ада
123
0
 
10
 
! Отговори
Гого Математикът преди 5 години
Нещо не ми излизат сметките. Ако малдежът е заминал 1999г и е престоял 14 години в САЯ, значи се е върнал 2013г, което е преди 5-6 години. Защо чак сега ми ъсобяават за това? АКо пък се е върнал наскоро, да речем 2018, то тогава е стоял 19 годин в САЩ? Кое е вярното? *** журналисти!
122
0
 
6
 
! Отговори
Да Анонимен 143 преди 5 години
Не се ли усещаш че говориш пълни тъпотии.За тебе запада явно едно време е бил СССР. И тоя Роберт ли е Руфин ли е се изкара голям родолюбец след 14г в Америка.Сигурно за тия години направи пачка която в БГ нямаше да му стигнат и два живота.Много ясно че вече ще се върне.Аман от такива родолюбци като тоя *** Милен Велчев Николай Василев Царя и още един куп *** дето е...А мамата на България.
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западът не ни даваше визи, страх ги беше от нас, защото общувахме директно с Тангра. Ама ние бяхме като Астерикс и Обеликс - имахме вълшебна отвара, като я изпиехме и визи не ни трябваха.
120
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки който имаше западна виза го пускаха без проблем стига да не е престъпник и да няма роднини осъждани от Народния съд. Наличието на западна виза беше досатъчно, но Западът не даваше визи на българи.
119
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 143Може някой младок да ти повярва! Пътуваше се само с българка изходна виза която се даваше на партийци ако искат да пътуват на ЗАПАД. За простосмъртните СССР, Румъния, Полша - едвам даваха за ГДР, Чехия а за Унгария често ОТКАЗВАХА! В отказа не посочваха ПРИЧИНАТА! Ходи ЛЪЖИ някъде другаде!
118
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са пътували на запад преди 1989 година бре, само другарите ги пускаха а и тираджийте, ама след всеки курс ходеха да пишат фермани при ДС, за останалите най запдната точка беше Сливница, даже и до Драгоман и Калотина трябваше да извадиш открит лист иначе неможе