Обратно у нас след 14 г. в САЩ... Заради Родината, Родопите и панелките!

Историята на Робърт Желязков, избрал да се върне в България
31 яну 2019 11:23,
275

Родината, Родопите, панелките. Всичко това връща финансиста Робърт Желязков в България, след като е прекарал 14 години в САЩ.

Той напуска родния Пловдив през 1999 г. Заминава за САЩ по настояване на родителите си. В Америка остава 14 години, които описва до голяма степен като изгубено време.

Започва да учи в университет в Оклахома, но прекъсва следването си и губи стипендията. Години по-късно обаче решава да завърши "Финанси" в Мисури. Преди това започва от нулата и работи като сервитьор в ресторант.

През цялото това време обаче България му липсва.

"Всеки път, когато се прибирам, спирах на магистралата, където се виждат Родопите и просто ги гледах няколко минути", спомня си Робърт.

Една вечер взима спонтанното решението да остане в България, рри това само часове преди да излети самолетът за Америка, на борда на който така не се и качва, а има закупен билет.

Робърт Желязков казва, че по-правилно решение не е взимал в живота си.

"Целунах този асфалт на летището и тръгнах към хубавия Пловдив. В България беше семейството ми, приятелите... Първите години в Щатите изхарчих толкова много пари за карти за международни разговори, защото България ми липсваше", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Освен Родопите, Робърт оценява и още една страна на родината, която обаче малко хора намират за красива. В неговите очи панелките, сравнени с монотонното строителство в САЩ, носят много повече дух.

"Много често обичам да се разхождам из квартали, в които не съм бил и да гледам тези красиви панелки и да си мисля във всеки един апартамент колко щастие и нещастие е имало. Много е интересно. България, един вид", споделя Робърт.

Все пак подчертава, че у нас хората често се надпреварват кой какво лошо нещо е видял и е по-рядко да се чуе разговор за нещо хубаво. Той смята, че се е фокусирал върху доброто в живота си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 180"Па защо им е било да слагат кордон от офицери на ДС пред западните посолства които давали визи на всеки българин, като тогава имаше изходни визи"За да не се вмъкне някой в посолството за да поиска политическо убежище! Това беше регламента но ти трябват знания откъм международното право. А за това се изисква четене и разбиране! Пример: Асанж в еквадорското посолство в Лондон!!!Някои българи успяха и се спасиха от "тоалетната" на ТАто!
156
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ужассмотльо пред всяко посолство имаше караулка на милицията с по двама служители на ДС, отделно пред входа на посолствата имаше и милиционери, за длезеш в което и да е посолство на запдана държава, независимо от обявени приемен час на посолството, трябваше да минеш през тия милиционери и да си покажеш задграничния паспорт с издадената изходна виза, иначе просто нашите милиционери не те пускаха, това мнго добре го помня, баща ми имаше роднини в бивша Югославия, дори и там не пускаха
155
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки който имаше възможност и причина да пътува на запад го пускаха, изходан виза на никой не са отказвали освен на криминални престъпници или на хора роднини на предатели които живееха на запад и работеха срещу България, но и сега не пускат престъпниците да излизат в чужнина.
154
5
 
8
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
и що ни занимавате с непрокопсал мухьo?
153
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 173До гранични градове като Петрич се пътуваше с така наречения Открит Лист който се даваше само ако си жител! Колко много неща не знаеш или тенденциозно се опитваш за излъжеш не е ясно! Жалка работа се бяхме та до сега!
152
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"как че имаш западна виза, като пред всяко посолство на запдна държава в София имаше кордон от офицери на ДС, даже не даваха и да доближиш посолството, камо ли да влезеш там"Па защо им е било да слагат кордон от офицери на ДС пред западните посолства които давали визи на всеки българин, като тогава имаше изходни визи?
151
5
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Цяла София с агенти от ДС които пазели хората да не отидат в западните посолства които давали веднага западни визи на всеки българин!
150
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 173Те винаги са били милиционери, защото ги избираха по акъл а синия цвят го ползваха да не им се "далтонизират" мозъците!А каква беше униформата на служител от ДС? Казах ти, ЛЪЖИ някъде другаде - НИЕ ПОМНИМ!
149
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Па нали беха офицери от ДС бе, пред западните посолства които се избивали да дават визи на българи, кога ги понижиха на милиционери, кога им построиха бели кабинки?Много неща имаше у София навремето, аркадаш. Па цумата, па у цумата ескалатори, па партийния дом... Явно не си ходил, че да видиш. Сигурно някой твой роднина е бил престъпник и не са те пуснали.
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 170Само че Татовия манталитет го подтикваше да се съмнява във всеки който не е от неговото наакано ДНК и не даваше! Разделяха и не пускаха децата на "избягалите" от "ТАТОВИЯ" Рай родители! Грозна и гадна картинка! Лъжи някаде другаде, не ни минават празните ти приказки!
147
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе то да отидеш на събора в Драгоман, трябваше 1 месец преди това да си пуснеш молба у милицията за открит лист, па да докажеш че имаш роднини родом от там та да ти го дадът тоя лист, иначе неможеш да отидеш, вие тука ми говорите за пътуване на запад, това при Тошо беше привилегия само на партините другари
146
1
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 5 години
И на мен много ми липсват панелките...
145
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБяха милиционери в пословичната синя униформа, в бяла кабинка и Калашников в ръка и кобур с Макаров!Па нали беха офицери от ДС бе, пред западните посолства които се избивали да дават визи на българи, кога ги понижиха на милиционери, кога им построиха бели кабинки?
144
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименто нямаше проблем западна държава да ти даде виза,А защо до 1995та година не даваха визи?
143
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изходната виза не беше никакъв проблем и беше чиста формалност ако нямаш криминално минало и връзки със предатели избягали на Запад които работеха най-вече в западната пропаганда в радиостанците като Свободна Европа и Гласът на Америка. Но Западът не даваше визи за българи, това беше проблемът.
142
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то нямаше проблем западна държава да ти даде виза, въпроса беше че преди да отидеш в посолството да си вземеш виза, трябваше да си извадиш задгарничен паспорт и изходна виза, иначе просто нашите милиционери не те допускаха даже и да припариш до посолството на която и да е западна държава, даже и до посолството на Югославия не пускаха, ние понеже имахме роднини там и знам какво е за всичките години на баща ми един единствен път му издадоха изходна виза...
141
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"как че имаш западна виза, като пред всяко посолство на запдна държава в София имаше кордон от офицери на ДС, даже не даваха и да доближиш посолството, камо ли да влезеш там"А с какъв цвят шлифери бяха облечени офицерите от ДС пред западните посолства, или бяха с военни шинели и фуражки?
140
2
 
10
 
! Отговори
До F16 преди 5 години
*** от лозето по далеч ходил ли си.И ако да сигурно до бостаня. Какви са тия простотии дето се реши тука.Наистина имаше едно такова място .Берлин се казва.И никой не се е пробвал за толкова години да избяга от Западен в Източен Берлин .А за обратното има сума ти народ избит.Направи си сметка *** колко хубав е бил комунизма.
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 162Бил е та е ДРЪНКАЛ на червени звънци, само че го забравиха "другарите" и си отиде в подобаваща мизерия! Чешай червените Мъде и продължавай да ЛЪЖЕШ - НИЕ ВЕРВАМЕ! :)))))
138
0
 
2
 
! Отговори
Хорър! преди 5 години
Да, западните посолсвта преди 1989та даваха виза на всеки българин, но кордоните от агенти на ДС пред посолствата не пускаха врабче да премине, иначе само да влезеш в западното посолствои ти даваха виза. Хорър!