Емигрантите нарастват, как да засилим връзката им с България?

Това може да стане с е-правителство, коментира Стефан Тафров
4 фев 2019 14:15,
140

Според данни на МВнР българските емигранти по света са се увеличили с 400 хиляди за 7 години. Най-много са българските граждани в Германия и Турция. Много българи има още в САЩ, Гърция, Великобритания и дори в Австралия и Нова Зеландия. Данните на външното ни министерство показват, че за 7 години сънародниците ни по света са се увеличили от малко над 2 милиона до близо 2,5 милиона души. България обаче няма точна статистика за това, защото е много трудно да се съберат подобни данни.
Още по темата

Дипломатът Стефан Тафров коментира пред Bulgaria ON AIR, че е много трудно посолствата ни или самото МВнР да знаят точната бройка на сънародниците ни в чужбина, освен ако самите те не се свържат с представителствата ни.

По думите му засилването на връзката на тези българи със страната ни е от стратегическо значение, а това може да стане със работата на електронното правителство.

"То е истинският отговор на проблема как да им помагаме да запазят връзката си с България, как да им предоставяме консулски услуги", допълни Тафров.

Социалният антрополог Харалан Александров пък добави, че липсата на точни данни за българите по света е факт, за който допринася и това, че за разлика от няколко поколения по-рано, днес не се говори толкова за миграция, а по-скоро за мобилност на населението.

"За мен ще е много интересно да се изследва тяхното вътрешно структуриране и начинът, по който ще се развие тяхното отношение към България, тъй като тези хора са си стъпили на краката и те са много активни хора", коментира той в студиото на "България сутрин".

Александров каза, че скоро българите в чужбина ще искат и политическо представителство, каквото сега нямат, а гласовете им се разпределят пропорционално.

Боян Юруков, българин, работещ в IT сферата в Германия, пък разказа в ефира на Bulgaria ON AIR, че наистина сънародниците ни там са най-много, но цифрите на министерството са много завишени.

Той обясни още, че според него става въпрос за грешка, но беше категоричен, че едва ли българите в Германия са 400 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 000 000 са че и повече! Медиите обаче послушно повтарят заповяданото им от вожда, че са два милиона
8
2
 
36
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
българите не поддържат връзка с други българи та ще поддържат връзка сконсулството всеки си е избрал пътя в живота клел се е в друга конституцияплаща си данъците в друга държава от какъв зор ще се свързва с българия достатъчноим да погледнат новините и да се отчаят никои от сащ няма да се върне
7
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължавайте да гласувате за Боко и Шайката и след още някоя година няма да има кой да ви плаща пенсията като се пенсионирате!
6
1
 
9
 
! Отговори
маке преди 5 години
до 4 голем оптимист си ама карай
5
2
 
31
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Да бе! Ще засилите връзката ! Те се чудеха как да избягат от тая лудница и корупция !!!
4
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази държава ще се разпадне след още 20 години.
3
0
 
15
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
паре паре и пак паре отговор на тоя и ред други въпроси само с гол ентусиазъм и д.у.п.е. не става
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми как няма да нараства ... завършваш примерно лекар и ти дават 650 лева в София ... какво да избереш ... едвам да живееш като държавата най показно те мачка и направо ти казва пичага тука системата ни никога няма да работи за хората на тази дръжава ... или да отидеш някъде другаде където поне ще ти дават пари и ще можеш да си кажеш е много ама поне успявам да свързвам двата края самНе може само една IT свера тука да е платена добре ...
1
9
 
55
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Ало, тези хора са се махнали, понеже не искат да имат нищо общо с герберската ***, в която живеем. Какви връзки бълнувате?