Забрана на абортите, часове по религия в училище... Какво иска БПЦ?

Светия Синод иска и да се учат децата на въздържание от секс преди брака
10 фев 2019 10:10,
139
Забрана на абортите, часове по религия в училище... Какво иска БПЦ?
Снимка: Булфото, архив

Забрана на абортите и въвеждането на задължително религиозно обучение на всички деца. Тези препоръки дава Светият синод на Българската православна църква в своя позиция по предлаганата от правителството национална стратегия за детето 2019-2030 г.

Още по темата

Синодът се обръща с апел към Министерския съвет за цялостна редакция на стратегията поради липсата на цели, посветени на подобряването на духовно-нравственото състояние на българското дете.

Никаква причина освен най-тежки и необратими заболявания на майката или малформации на самия плод, които правят по-нататъшния му живот и развитие невъзможни, не може да оправдае разрешеното от държавата и планирано унищожаване на детски живот в утробата на майката с голям риск за нейния живот и третирането на убитите деца като “болничен отпадък”, пише в становището на църквата. Забраната на абортите трябвало да се разглежда и като възможност за преодоляване на демографската криза, пише "24часа".

“На младежите и девойките следва да се преподава, че най-добрата контрацепция е въздържанието в интимния живот, съответно на възрастта и семейния им статус, а не сексуалната всепозволеност при употребяване на контрацептивни средства преди и извън брака”, призовава още синодът.

Митрополитите се обявяват и против “узаконяването на насилствената институционализация на децата (между 0-3 г. в детските ясли и между 3-7 г. в детските градини и училищата) без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители”. Обясняват, че в тази крехка възраст в интерес на детето е да прекарва повече време със своите родители, от което зависи цялостното му психофизическо развитие.

БПЦ не одобрява прилагането на чуждестранни практики и политики в сферата на детското развитие и семейния институт, давайки за пример Истанбулската конвенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Оставете децата да учат докато станат достатъчно самостоятелни, за да изберат да вярват или не. Опитът за религиозно промиване на мозъците, както го правят в ислямските държави е отвратително нещо."А в християнските държави как го правят? Тия дни в същия сайт имаше статия как някакви погребали детето си живо, защото не можело да запомни и да каже цитати от Библията. А да караш малки деца да коленичат и да казват молитви преди да си легнат, какво е???
44
5
 
8
 
! Отговори
а преди 5 години
Аз пък препоръчвам светия синод да изчезне:) кой иска да възпитава детето си с ограничените разбирания на онези дж е н дъ ри в църквата:)))
43
5
 
10
 
! Отговори
секуларизъм преди 5 години
"въвеждането на задължително религиозно обучение на всички деца" - винаги това е била основната цел на БПЦ ,като се опитва да го опакова с други предложения ,за които смятат ,че ще се харесат на масата хора.Мързеливите попове искат да вземат порция от парите ,които се дават за образование ,които и без това не стигат.Никога не трябва да се случи. България е секуларна държава.
42
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kaкво иска Българската Православна Църква? -Иска да ни върне в средновековието!
41
1
 
3
 
! Отговори
Пропаганда преди 5 години
Каракачанов иска да ги абортира църквата не дава?
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бъркайте религията с вярата! Религията е идеология, църквата е институция. Средство за манипулация и подчинение.Ако прочетете Библията, ще разберете колко общо има Христос с християнството..Четете Библията и мислете, и вярвайте!
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете децата да учат докато станат достатъчно самостоятелни, за да изберат да вярват или не. Опитът за религиозно промиване на мозъците, както го правят в ислямските държави е отвратително нещо.
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжичката катран в кацата с меда: Правото на семейно планиране и задължителното обучение по религии в училище развалят вкуса на иначе разумните предложения на видните ни отци в Стратегията за децата!Не намерим ли разумната мяра да живеем заедно, спукана ни е работата.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е лаическа държава, като останалия цивилизован свят - църквата е отделена от държавата и няма място в администрация, съдилища, училища и армия. Нямаме против вярващите да практикуват вярата си, но е неприемливо да я налагат на други, използвайки държавата - това е Средновековие или съвременния ислямски свят. Това ли искаме?
36
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без религия не става, ако искаш вярвай в Тангра, ама напълно без религия си един завинаги лyзъp
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 49Преди време един бг свещеник беше изгонил и обиждал хора с увреждания от църквата. Нетрябва да се гонят хора от църквата дори тези хора да са с различна вяра или сексуалност.
34
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако човек се разболее от рак какво му остава? Остава му да се моли. На кой да се моли обаче - на доктора в Пирогов на който му е през оная работа за теб ли? Когато ножа опре до кокала ти остава да се молиш на Бог и нищо друго
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако обратните в църквата можеха да забременяват, то от БПЦ ,първи и с две ръце щяха да искат да има аборти независимо, колко е напреднала бременността!
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Религиите разделят хората. ППЦ предлага да се изучава задължително религия в училище според вероизповеданието. Евреи, православни, мюсюлмани, католици, протестанти, будисти и т.н. - всички със задължителни часове в училище. Лудо разделение ще падне и спорове на религиозна тема - повод за нов вид агресия. Всеки си приватизира нещо в тия дни. Религиите си искат лептата - морала и духовността.
31
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Хората може да са добри и без да са религиозни."Покажи ми една велика нация, която не е религиозна
30
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТексасАбортите са нещо съвсем нормално в съвременното общество.
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Хората може да са добри и без да са религиозни.
28
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТОБългарите не са били роби по османско време. Въпросът е че българина ензнае значението на думите.
27
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите че сме атеисти това е ясно затова и не сме прокопсвали като държава. Ние не уважаваме никой и нищо. Ние гледаме от днеска за утре, а след 2 дена какво ще е не ни интересува. Като стане белята се почва - ама ние толкова ли сме лоши, защо на нас - ами точно на нас защото се атеисти и ceлски тарикати нямаме класа
26
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами поколението, възпитавано с шамари сега раздава правосъдие по улици и светофари. Никъде по белия свят няма подобни диващини.