Забрана на абортите, часове по религия в училище... Какво иска БПЦ?

Светия Синод иска и да се учат децата на въздържание от секс преди брака
10 фев 2019 10:10,
139
Забрана на абортите, часове по религия в училище... Какво иска БПЦ?
Снимка: Булфото, архив

Забрана на абортите и въвеждането на задължително религиозно обучение на всички деца. Тези препоръки дава Светият синод на Българската православна църква в своя позиция по предлаганата от правителството национална стратегия за детето 2019-2030 г.

Още по темата

Синодът се обръща с апел към Министерския съвет за цялостна редакция на стратегията поради липсата на цели, посветени на подобряването на духовно-нравственото състояние на българското дете.

Никаква причина освен най-тежки и необратими заболявания на майката или малформации на самия плод, които правят по-нататъшния му живот и развитие невъзможни, не може да оправдае разрешеното от държавата и планирано унищожаване на детски живот в утробата на майката с голям риск за нейния живот и третирането на убитите деца като “болничен отпадък”, пише в становището на църквата. Забраната на абортите трябвало да се разглежда и като възможност за преодоляване на демографската криза, пише "24часа".

“На младежите и девойките следва да се преподава, че най-добрата контрацепция е въздържанието в интимния живот, съответно на възрастта и семейния им статус, а не сексуалната всепозволеност при употребяване на контрацептивни средства преди и извън брака”, призовава още синодът.

Митрополитите се обявяват и против “узаконяването на насилствената институционализация на децата (между 0-3 г. в детските ясли и между 3-7 г. в детските градини и училищата) без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители”. Обясняват, че в тази крехка възраст в интерес на детето е да прекарва повече време със своите родители, от което зависи цялостното му психофизическо развитие.

БПЦ не одобрява прилагането на чуждестранни практики и политики в сферата на детското развитие и семейния институт, давайки за пример Истанбулската конвенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като изключим забрана на абортите и въвеждането на задължително религиозно обучение на всички деца, БПЦ иска нормални неща за децата ни.Стратегията трябва да бъде прочетена от всички днешни и бъдещи родители много внимателно. Става въпрос за собствените ни деца и бъдещето ни!Много внимателно четете, мили родители!
84
7
 
10
 
! Отговори
Апостол на вярата преди 5 години
В учението на апостолите "Дидахи", във втора глава ясно пише следното:"Дете заченато не погубвай чрез помятане и родено не убивай." На това е учил Христос учениците си, това проповядва днес и църквата, наследила апостолското учение. Не виждам къде е проблемът освен в безбожието на българина, който иска да живее без никакви морални норми и водителство, за да прави каквото си иска ида си навлича гнева на Бога. Грешници, покайте се и се върнете при Бога!
83
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега я да дам още един повод православните крайнодесни фанатици да ми пишат минуси за а щото мразя всякакъв вид тоталитаристи а те ме почитат с минуси което ме прави щастлив.В библията не пише че Адам което на еврейски не значи мъж а просто човек въобще е създаден преди ***.Пише че Бог създал човека а после след време се случва разделянето на полове, което се описва с алегоричната история за реброто и след това е казано жената е плътно от плътта ми.Преди това е казано че и тя е образ и подобие.
82
14
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Не съм срещал през живота си умен атеист. В падащ самолет атеисти няма, да знаете.
81
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А добте че някой дето се има за религиозен ама не е или е сектант отвори темата за първенството на мъжа и жената и пак използва за аргумент цитати извадени извън контекста.Поученията на Павел за поведението на жените не са част от поученията на Христос а негово лично мнение което той и сам е казал там, както и мнението му че всяка власт е от Бога.Всъщност в стария и новия Завет това не е така, а отразява мненията в еврейското общество от онова време.
80
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Училището е светско и църквата няма работа в училище.Който иска, да отиде в неделното училище, с родителите си, който ще обясни в 21 -ви век глупости на квадрат.Никой не е длъжен да бъде религиозен!Човек може да се учи на морал без религията.Четете Библията, в Стария завет, как са взети земите на другите, поименно. Прочетете, ако една жена не забременява как се вкарва слугинята, за да зачене. Ако това е, на която ще учат децата... морала...Защо са против инвитрото? Как е заченала Девата?
79
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже Господи свещениците дето половината са гейове и педофили още помня тия от манастирите от журналистическите разследвания, тия същите дето изнасилват деца и монахини и са бивши агенти от ДС половината да не говорим в католическите държави ще ме учат на морал.За лъжливите разгонени попове Бог специално ще разшири Ада.Аз пък съм вярващ, но много отдавна вярвам в Бог но не и в църквата, а за атейста теб ако ще те анатемосват защото си атейст мен ще ме посочат за еретик това е по- зле де.
78
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не приемам, предполага се, хора, непипнали жена или нямали интимен живот, да казват на другите какво да правят.Те не са създали деца, не са ги отглеждали, за да дават подобни заповеди! Поне така се очаква от въздържанието им.Намесата в личния живот на хората от една архаична институция, е абсурд.Какво искат, жените да раждат като кучките и мишките?А кой ще ги храни? Бог?!
77
4
 
8
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Това ми напомня за един лаф: Проектирали ми аербег, а то си сложило икона!. Няма лошо в това, религиозното обучение да е част от програмата, но не задължителна, а избираема. Все пак църквата е част от държавата и е добре малките да знаят как финкционира. ПП- преди да ме лепне някой- не съм религиозен... дори не съм кръстен. Готов съм за анатемосване вече от върлите фанатици.
76
0
 
6
 
! Отговори
туск преди 5 години
за Цензурите има специално отредено място в Ада!!
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия с Ролексите и Бентлитата ли ще учат децата на морал?! Смяяяяхххх!Доскоро, богатите бяха тези, които диктува ха морла. Обаче се изврати с цяшат идея за равенство.. След ВСВ, всичко отиде на майната си..
74
3
 
7
 
! Отговори
баста преди 5 години
Ахмед да ходи на юг от България да изучават децата му ислям.
73
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забраната на абортите е връщане в средновековието.Къде е свободната воля която ни е дадена от БОГ? Или жената не е човек според Светия синод?Този тъпизъм за забрана на абортите го има в католицизма който е сектанство,а не права вяра.Жената не е инкубатор.
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АаахметВ България има място само з една религия, и тя не е на друсащите кючеци, правещи дюнери откачалници, които отвличат самолети и ги засилват в разни сгради :)
71
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светият синод да не морализира.Нямаработа в училището, защото е светско.Вярата трябва да е осъзната, а невнушавана в детска възраст.Синодън.т да не иззема функциите на държавата, която трябва да създаде условията , в които хората да ик.искат да раждат деца.Останалото са врели -некипели.Жената и мъжът създават децата и трябва да ги възпитават и образоват, а не църквата.
70
4
 
11
 
! Отговори
Мона преди 5 години
БПЦ първо да се погрижи за изоставените деца и децата на бедни семейства и тогава да дава съвети и предложения! Като гледам снимката, имат средства и свободно време.
69
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм на 15 и съм Дзен Будист! Нима ще ме насилвате, да ви уча религията? Малко са ми подигравките от род Ана "Хей, Аватар",защото съм с бръската глава, а сега и това...
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"До 78 ком., тези мъже трябва да знаят, че като жените им не са добре с акъла, то децата им наследяват 50% гени от майката, а според последните изследвания дори и повече, неслучайно при евреите доскоро ако майката е еврейка, и те са евреи."-----Това с евреите няма НИЩО общо. Просто майката винаги се знае коя е, докато бащата може да е всеки. И затова хората с майка еврейка ги смятат за доказано повече евреи.
67
6
 
8
 
! Отговори
Ахмет преди 5 години
Българската православна църква иска часове по религия в училищата.Еееее добре де учениците мюсюлмани и те ли ще учат Православната църква ? Да може ама мюсюлманите трябва да учат мюсюлманската религия в училищата. Това ще е правилното
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МиленаЦитат от Библията:Жената да се учи в безмълвиеи пълно покорство.На жена не позволявам да поучава,нито да господарува над мъж.Защото по-напредбиде създаден Адам, а после ***.Жената биде прелъстенаи падна в престъпление;но ще се спаси чрез раждане деца.Ти да мълчиш, Миленке! :)))) Жена си!!! :)))