Младите у нас се стопяват – 40 хил. по-малко за година, бягат в чужбина

В същото време обаче се отчита спад на младежката безработица
22 фев 2019 09:10,
367

Младите хора у нас намаляват с всяка изминала година. Това сочат данните в последния доклад за младежта, приет от парламента.
 
Според тях само за 2017 г. младежите у нас са намалели с близо 40 хиляди. А причините за това са основно демографската криза и решението на много от тях да търсят реализация в чужбина.
Още по темата

Позовавайки се на данните от Агенцията по заетостта, в доклада е записано още, че е намалял броят на работещите до 29 години, предава Bulgaria ON AIR.

В същото време обаче е отчетен спад на младежката безработица. Така, ако през 2014 г. младите хора без работа са били малко над 64 000 хил., през 2017 г. те са почти наполовина по-малко.

По-голямата част от младите хора у нас живеят с родителите си. Една пета от тях споделят, че биха отишли в по-голям град, близо една трета пък биха заминали в чужбина.

И още - половината четат книги и също толкова гласуват на избори често или редовно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
25
 
! Отговори
mani mani преди 5 години
То ще си проличи на преброяването, според мен нещата са по-страшни отколкото изглеждат! Градовете са празни, улиците са пусти!
58
3
 
1
 
! Отговори
никой преди 5 години
До ЦиникИ двете..
57
8
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Предлагам политиците да прочетат тази статия и да дигнат мерезето на 2000 лева и всички българи да се върнат в България да зимат големи мерезета и да се радват на живота и да си купуваме хубави неща с големите мерезета.
56
0
 
12
 
! Отговори
48 преди 5 години
ГлупостиБОйко каза че всичко е ОК
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето, така се държат с хората....Личи си нивото им....
54
8
 
5
 
! Отговори
Циник до трола 52 преди 5 години
Ти си - рудиментарен израстък на еволюцията!Нещо - сбъркано ... излишно...просто...и много изостанало!На теб - мястото ти е в България!Все някой - трябва да мие екарисажите на другаря Гергов!
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дигнете мерезето, бее-е-е, дигнете мерезето!
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано тази статия я прочетат политиците и Боко и най- после да спрат да ни убесняват колко добре живеем в България и колко много работят за нас .
51
17
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Не може да се твърди, че бягат, защото никой не ги гони. Сами решават къде да отидат. А отиват в чужбина защото в България е трудно да се реализира човек, чиито умения се изчерпват с това да си прави селфита, да виси в социални мрежи и да обикаля заведения и молове.
50
3
 
11
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , как е хавата тази сутрин ? заплати има ли ?
49
1
 
12
 
! Отговори
пътя към София преди 5 години
Има и вътришна миграция - София.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновна е некоя система, требе да реформираме некоя система да се оправиме.
47
0
 
20
 
! Отговори
ЕС и НАТО преди 5 години
В България - мизерия. На Запад миеш улиците и пак мизерия, но поне има работа, западняка не иска да върши черната работа и българите могат да преживеят там някак си, пък и там като цяло са по-уредени държавите.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КокиПрав си и всички там връзкари.
45
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бягат защото с ниска квалификация в чужбина можеш да живееш сносен живот, а в България си умираш от глад. Работа има бол, но всеки иска голям заплата без да е учил и без да има изобщо опит. При нас имаме от две години обяви от 5000 до 12000 лева чисти заплати и не можем да намерим хора, наемаме англичани и американци да вършат работата. Така че тиквата се оказа за едно нещо прав - материала е лош... добрият материал си личи от далече и все по голямо разделение има между можещи и неможещи.
44
2
 
21
 
! Отговори
Коки преди 5 години
В държавната администрация е пълно с пенсионери. Там място за младите няма.В училищата е пълно с пенсионери. Там също трудно пробиват.Българските работодатели са подиграват със заплатите и после нямало работници. Има, ама не и за без пари.
43
25
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До Анонимен"Като видят какво им предлагат българските "работодатели", какво е отношението и условия на труд, разбира се, че ще избягат от нечовешката експлоатация за мизерни пари"Никой не ви кара насила да работите за тия пари. Вие сами идвате и подписвате трудови дотовори. Ако не ви харесва винаги можете да напустнете. Напускайте и заминавайте на запад да работите за големи пари, там ви чакат да ви плащат големи пари, прав ви път и много здраве.
42
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И повече трябва да бъдат! Тук никой не трябва да остане, освен мутри, престъпници, роми, т-урци и застаряващо население. Да видим тогава робовладелците и "бизнеса" какво ще правят. Спасявайте се, докато сте млади и животът е пред вас. България отдавна е кауза пердута.
41
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен всеки, който е изпратил детето в чужбина, трябва да го последва. Така е най-справедливо.
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дельо ХайдутинЩо да бягат от Конго, дам от 200 години са под европейско партньорство, не е ли добре да си Европа, цивилизация такова?