Младите у нас се стопяват – 40 хил. по-малко за година, бягат в чужбина

В същото време обаче се отчита спад на младежката безработица
22 фев 2019 09:10,
367

Младите хора у нас намаляват с всяка изминала година. Това сочат данните в последния доклад за младежта, приет от парламента.
 
Според тях само за 2017 г. младежите у нас са намалели с близо 40 хиляди. А причините за това са основно демографската криза и решението на много от тях да търсят реализация в чужбина.
Още по темата

Позовавайки се на данните от Агенцията по заетостта, в доклада е записано още, че е намалял броят на работещите до 29 години, предава Bulgaria ON AIR.

В същото време обаче е отчетен спад на младежката безработица. Така, ако през 2014 г. младите хора без работа са били малко над 64 000 хил., през 2017 г. те са почти наполовина по-малко.

По-голямата част от младите хора у нас живеят с родителите си. Една пета от тях споделят, че биха отишли в по-голям град, близо една трета пък биха заминали в чужбина.

И още - половината четат книги и също толкова гласуват на избори често или редовно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
22
 
! Отговори
Това е целта преди 5 години
Запада затова ни прие, основно да ни отцепи от Русия, и сега изсмуква качествените хора, така ни обезкървяват и ни погубват! Жалко за младите, не всички постигат хипотетичните мечти на запада. Не ги съдя, но ако всички млади напуснат България, тя ще умре, както умират и селата в момента! Мигрантите не са решение на проблема!
18
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само бягат в чужбина, но и по - малко българчета се раждат от година на година.
17
8
 
36
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Бягаха едно време, като ги гонеха с кучета и калашници. Днес просто се възползват от възможността да се придвижват свободно в по-голямата част от света и сами да избират къде и как да изживеят живота си! Спрете с манипулативните заглавия!
16
10
 
26
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Какъв ГЕРБ бе - овци?Дали преди ГЕРБ - никой не бягаше от партийномутренската територия?Не ГЕРБ ...Гуджо да дойде на власт - нещата няма да се променят!Пребоядисани ***...депесари...и царисти...вече ПРИТЕЖАВАТ ВСИЧКО КОЕТО СИ СТРУВА - С НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ....а късопаметните шеметаци - се сещате ВСЕ - САМО ЗА НАСТОЯЩЕТО . Всъщност - оставащите младежи са "осъдени" да слугуват на Бенчовци, Герговци, Курнелии, Баневци ...и прочие посткомунистическа оядена гмеж!
15
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не са майките и бащите им, бабите и дядовците им, как младите да са самостоятелни. С минимална заплата как да се платят наем, сметки и да им останат пари за храна, облекло и обувки или пък такси за университет? Докато се изучат и отгледат децата е нужно цяло състояние, а управляващите направиха всичко платено от раждането до висшето образование. Които могат бягат, които не могат мизерстват тук наред с близките си.
14
0
 
22
 
! Отговори
Ivan преди 5 години
E kvo da pravqt tukaDa lapat piski li
13
41
 
8
 
! Отговори
Гоце преди 5 години
Вараненсикте мутри, на които принадлежи тази гнусна кабеларка, печелят от бизнес с Русия. И за да запазят тези свои приходи, те ни заливат с помията, произведена в Кремъл.Истината е тази: миналата година са заминали към 18 000 българи, а са се върнали около 13 000. Виждам обаче, че куп червени *** коментират тези глупости и им се радват. България е чудесна страна- много спокойна и много добре уредена. В Бългаия вече се живее много добре, затова мнозина се завръщат и то охотно и с облекчение
12
5
 
39
 
! Отговори
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ преди 5 години
Видими резултати !
11
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей сега Цветанов ще се появи да опровергае статията и да каже, че това са спекулации и колко много били вдигнали доходите. :) Обаче мълчат за инфлацията и многото други проблеми.
10
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си заслужаваме свободата! Роби сме и в ДНК'то си вече! Една атомна бомба и да ни свършва!
9
5
 
14
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
V Bulgaria ima dificit na KULTURA na zivot.V predavane Kultura BNT se govori samo za IZKUSTVA.No tova ne e KULTURATA na zivot gospoda.Lipsva vazpitanie na mladite i decata kam Estetika na sredata v kojato ziveem i choveshkite otnoshenija.
8
3
 
82
 
! Отговори
11111111111111 преди 5 години
А защо да не напускат? Онзи ден източили сметката от банка на някакъв, друг му продали апартамента без да знае, трети го наритали някакви "батки" на кръстовище, защото не им дал неправилно предимство и.т.н. и виновни няма, ако питате управляващите от десетилетие ще кажа, че бяха предишните. Да не говорим, че плащаме да изхранваме милион и повече социални, които са превърнали селата в див запад и убиват за 20 лева дедите им. За измамите на високи нива и мафията няма да говорим, КТБ и сие.
7
2
 
63
 
! Отговори
?!?!?! преди 5 години
Съвсем скоро не само младите ами и средната възраст навън ... И да си останат само партийните връзкарчета, старците и внесените от вън работници !!!
6
6
 
43
 
! Отговори
Агент Буда преди 5 години
Гарантирано от Герб!
5
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така, нали ГЕРБ говорят колко добре било у нас при тяхното управление ? :) " Стабилност, високи доходи, просперитет ".....:)
4
3
 
50
 
! Отговори
Тишо преди 5 години
Невъзможно, бащицата повдигна стандарта горе-долу както е в Люксембург. Всичко е цветя и рози! Това ще да е платена статия, пропаганда!
3
1
 
54
 
! Отговори
РОБИ СЪС 550ЛВ ЗАПЛА преди 5 години
РОБИ СЪС 550ЛВ ЗАПЛАТА И 300 ЛВ ПЕНСИЯ ЗА 40 Г ТРУДОВ СТАЖ И НЕИСТВО НА НАП МИНИСТЕРСТВАТА РАБОТЯТ С РОБОВЛАДЕЛСКИ ФИРМИ ДВОЕН СТАНДАРТ
2
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами дъртитее понеже много говорят, а нищо не създават като работа и заплащане. И младежите си отиват там, където възрастните ги уважават и плащат. Нормално. В България бизнеса и образованието се управлява от набор 50-75 и катастрофата е видима.
1
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не може да е вярно, при гербавото управление всичко е най най