"Пазим езика си": Правопис под патронажа на Радева

Грамотността зависи не само от училището, смята Рени Стоичкова
Обновена: 13 мар 2019 11:34 | 13 мар 2019 11:22, Красимир Ангелов
14

За втора поредна година Сдружение "Живата вода на България" организира състезанието по правопис "Пазим езика си". То отново е под патронажа на първата дама Десислава Радева.

"Миналата година състезанието беше пилотно и участваха само 20 училища, посочени от МОН. Тази година абсолютно всички желаещи ученици могат да се включат. Няма такса за участие в състезанието", посочи учителят по български език и литература и член на журито Рени Стоичкова.

Молба за участие трябва да бъде подадена до 13 април на сайта на Сдружение "Живата вода на България". Първият кръг на състезанието е на 20 април, а втория ще се проведе на 11 май.

Първата задача е диктовка - към нея ще има и два въпроса. А подбраните за диктовка текстове са на български класици и съдържат най-често допусканите грешки. Ще има и задача със синоними.

"Грамотността зависи не само от училището, но и от семейната среда. Уважението към книгата се възпитава върво в семейството, след това училището дава необходимите знания и умения", подчерта Рени Стоичкова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ младите хора най-затруднени от пунктоацията и пълния и кратък член.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
чичото преди 5 години
Ооо, и на момента трием коментари! Сложете едни правила, че при свобода на словото... да не се споменава името Радево!
11
1
 
4
 
! Отговори
висок преди 5 години
Деса *** отново се активира! Ужас, тази няма ли да се кротне, а непрекъснато ще ни натрапва глупостите си? Ама като гледам Свиленски- фърст мен на Деса Поетеса, като гледам бетона в главата на секънд мен Радев, като чета надувките ѝ като фърст лейди секън хенд..... е нямаме шанс.
10
1
 
1
 
! Отговори
на бас! преди 5 години
Че и потомствен литератор допуска граматични, смислови, семантични и т.н. грешки! То и за това има професия "коректор".
9
3
 
4
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 5 години
За пример да погледнем последното изречение в статията: "По думите ѝ младите хора най-затруднени от пунктоацията и пълния и кратък член."Сега, не са неграмотни младите. Просто времето е забързано, писмената комуникация е ежеминутна. Нормално е да се допускат грешчици. Необходимо е да се има предвид, че българския език е доволно сложен ако трябва да се спазва перфектната граматика и пунктуация. Дори в БАН понякога настъпва смут ако трябва да се произнесе по някой засукан казус.
8
1
 
3
 
! Отговори
Гого Тъпото преди 5 години
Браво, много добра инициатива, крайно време беше! Много съм доволен, че най-накрая се присетиха да организират подобни събития. Има надежда за тоя народ все пак....
7
0
 
2
 
! Отговори
пунктОация! преди 5 години
До АнонименпунктОация!
6
2
 
9
 
! Отговори
:) преди 5 години
Пак пробутване на Първата драма.....
5
2
 
7
 
! Отговори
:) преди 5 години
Пак пробутване на Първата драма.....
4
1
 
11
 
! Отговори
Деса мерцедеса преди 5 години
Госпожо Стоичкова, припомнете ни коя точно е Десислава Радева и защо е патрон на събитието? Каква е разликата между нея и да речем една редова учителка. Защо не сложите патрон на събитието например един заслужил учен. Какъв пример давате на децата и какво им обяснявати, че една случайна жена със съмнителен морал е патрон на това събитие? Това е обидно на българите и за родителите на учениците.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички прочетохме колко е "грамотна"писмено Радева във Фейсбук. А и говоримо също толкова, както чухме от поръчковото интервю с нея на Карбовски.Та толкова за "патронажа" и.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Деса прос..кеса била куршум на това нещо хахаха! Турети и сина за бидигард и дядото за шофьор и всички да са си на мястото.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И авторът е затруднен явно, защото в статията има грешка.