Битката при Клокотница или България на три морета

Д-р Кирил Господинов за царуването на Иван Асен II в операция "История"
14 мар 2019 08:10, Анисия Иванова
41

Цар Иван Асен II е бил изключителен дипломат и стратег. Той дълго време е планирал възхода, който изживява българската държава след битката при Клокотница. Това, че е набучил на копие мирния договор, който е имал с Теодор Комнин, не e патриотична легенда, за това пише Георги Акрополит.

Войските на българския цар са били с висок боен дух и са били силно мотивирани. В българската история често по-малобройни наши войски са побеждавали по-многобройни противници. Заради своята доброта и липсата на жестокост към пленените и победените, Иван Асен II е от малкото наши владетели, които са хвалени от нашите противници и врагове.

След 1230 години територията на България отново достига бреговете на три морета. В управлението на обширната си територия Иван Асен II се проявява като опитен администратор и стратег. Той без проблем е могъл да превземе дори и Солун, но е предпочел да управлява там в сянка, оставяйки остатъците от Епирското деспотство като противовес на Никейската империя, разказа историкът д-р Кирил Господинов в операция "История" по Bulgaria ON AIR.

Самочувствието на българите от онази епоха е друго. Има апокрифни текстове, в които пише "има три царства на земята - ромейското, алеманското и българското…".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До БогомилГрешка. Боспорско, а не Босфорско. Старост, нерадост.
31
0
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До БогомилМалко пояснение.Целта на гръцката колонизация е търговска.Това са търговски колонии, а не завоюване на чужди земи.Траките са многократно по-силни от всички гърци.Просто са им дали"лиценз" срещу заплащане, да се заселят и търгуват.А корабите са им нужни за транспорт на стоките. Но историята се изопачава.Например гърците говорят, че Босфорското царство е гръцко. Но материалната култура, обичаите са тракийски и имената на царете са тракийски царски имена, Котис, Раскупорис, Реметалк?Ха!
30
0
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До Презвитер КузмаИсторията не състои от отделни факти, а комплексен анализ на всички факти и сведения, включително и статистически анализ. Коментирането на един отделен факт е напълно безмислено! И тогава е имало търговия. Купуваш това, което ти е изгодно в дадения момент, в конкретните условия.Нима Омуртаг в победната си война с франките е тръгнал по Дунава с италийски, гръцки или варяжки кораби? Много са лъжите и митовете в историята ни. Един от тях е този, че не сме били моряци. Лъжа!
29
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 5 години
Изключително слаб разговор, изключително неподготвен гост и водещ. То не беше хъкане-мъкане 30 мин, то не беше претопляне на старата манджа. Почти нищо ново от това, което пише в учебниците, не казаха. Даже и къде намесиха варягите, дето от са 300 години преди Иван Асен Втори. По него време са руските княжества(квази-държави) и е упадъка на Великото Киевско княжество, започвайки да бъде измествано от другите. Къде намесихте варяги.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбирам, че четенето за някои е пробле, но поне гледането не би трябвало да е! Човека казва ясно и точно - Иван Асен II де фато управлява Българското, Епирското и Латинското царство! За какво са му земите на тези царства - това са още грижи, още армия, още... Плащат си данъка и готово! Мирно, тихо, кротко!
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28 ами тогава са търгували главно с кожи и руски роби( Монголите ги доставят евтинко) зърно и мед (((((Това е положението Олгинче айде бягай си в Путинския свинарник
26
0
 
3
 
! Отговори
Презвитер Кузма преди 5 години
Достатъчно добре познавам Бг историята че да знам че Баш Иван Асен 2 копува Шест кораба от Венеция грамотата договор е запазена .Йоан Ватаци който преди да стане император е бил баш Магистър милитарум на флота също споменава Български кораби Докато готвят обсадата на Константинопол съвместно с Асен 2Това че един сърбеешсе по,мак левичар рософол от Кюстендил подвизаваш се в бг нета с бая оскъсни знания по история драска глупости е друга бира
25
0
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До Тъй, де!Не знам за краката, но другите анатомични части на цар Иван Асен || са били забележителни, щом е успял да направе деца и на унгарската принцеса и на щерката на ромейския император! Хахаха.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 27 поста, под тема, свързана и посветена изцяло на историята на бг, в 3 от тях (11%) пак се намери място да се мушне и думата "раССия"! писнА ми на *ура тая раССия бе, аман! до гуша ми дойде! повдига ми се вече, като видя тия 5 букви! то бива, бива пропаганда, ама всяко нещо има някакви разумни граници, зад които нещата се израждат и предизвикват обратният ефект!
23
1
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До АнонименНе си виновен, че познаваш българската история. Такива са редактираните от чужценци български учебници. Но ние българите сме траките. А траките са по-голямата част от морските народи в древността, когато гръцките племена не са имали големи кораби и не са плавали на големи разстояния. Дошлите от Етиопия и Египет гърци цели 500г. усвояват тракийската цивилизация, учат се на корабоплаване и чак пред 8-ми век пр.н.е. започва гръцката "колонизация-разселване" по бреговете на Черно море.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тогава русия е свинатник и роб на Жълтите и сега е свинарник и пак отива към васал на Китай
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23 за да може да дави сърби ако не си плащат редовно в който си ще гьол бе кюстендилски по,мак
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22 по това време ИЗобщо няма карти всичко е приблизително В центара на света е Еросалим и колко дена конски ход е до да кажем Хемус .
19
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Za kakwo sa i bili 3 морета като България никога не е имала флот - нито гребен нито ветроходен. Толкова са били недоразвити.
18
2
 
2
 
! Отговори
апрол преди 5 години
Може и да е имала България косвено излаз на три морета(Солун е оставен и не е превзет),но на картите от онова време няма излаз натри морета.
17
1
 
8
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
Абе тая телевизия не беше ли на сороско НПО ?
16
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 18: Никое шкембе не е вечно. Но България ще я има.
15
1
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 15: Ето, това е националният нихилизъм в действие. Българите - канибали? Да, хан Крум, според легендата, е пил вино от обкования череп на Никифор, но преди това (дори и след като византийците превземат Плиска и се отдават на грабежи и "вършене на непозволеното", хан Крум предлага мир. Но "като не щещ мира, на ти секира".
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф България е била на 3 морета за по-малко от 100 години.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"След 1230 години" Да не е "След 1230-та година"?