От Скопие: Какво получаваш, като изкъпеш българин?

В Северна Македония си мислят, че са Запад за България
17 юни 2019 15:50, Елка Василева
368
От Скопие: Какво получаваш, като изкъпеш българин?
Снимка: архив, Reuters

След няколко години затишие на антибългаризма в медиите в Северна Македония тези дни наблюдаваме нов изблик на това явление. Всеки желаещ може да се надпреварва да обяснява колко глупави, долни и т.н. сме българите. Тонът обикновено е високомерен. Вадят се от скрина и вицове, за да се покаже кой е по-по-най.

Македонският „Курир“ публикува един. „Какво ще получиш, като изкъпеш българин? - Истински македонец и леген с много мръсна вода!“, пише изданието и уточнява, че публикацията е „поради обсъждането в комисията за Гоце Делчев и останалите исторически личности от Македония. Просто да си припомним какви вицове имаше навремето за нашия източен съсед. Все пак за тях все още сме запад във всеки смисъл на тази дума“, пише „Курир“.

Ясно е, че написалият тези изречения живее с представи отпреди десетки години, защото в наши дни Северна Македония само си мечтае да настигне България по пътя към НАТО и ЕС.

В историческа битка за Гоце, Даме и Яне: Всички те са българи!

И понеже е ясно, че поради съвместния им живот в бивша Югославия можем да намерим общи неща между Северна Македония и Сърбия, да припомним думите на сръбския политик, журналист Вук Драшкович пред БНТ: „Ама ние за Вас по времето на комунизма наистина бяхме Запад! Сега не сме Ви Запад. Сега сме Ви тогавашният Изток! Днес малко обърнахме географията,“ каза Драшкович.

Лошото е, че някои в Северна Македония помнят само няколко десетки години назад, защото ако става дума за малко повече десетки години, там със сигурност са нашите общи деди и прадеди. Там е нашата обща история, която е грехота да бъде изкривявана.

Още по темата

Реакцията днес в Северна Македония е обяснима, защото се стигна до същината. А същината на проблема е македонизмът – доктрината, която се основава главно на антибългаризма и от чието налагане се появява държава Македония с претенции за македонска идентичност и самостоятелна македонска нация, език и култура.

Днес всеки трябва да се чувства и да се обявява за какъвто желае, но няма право да преобръща историята на Гоце, Даме, Яне, на хилядите загинали за свободата на Македония - трябва да е ясно, че те са българи. "Те са българи по това, че произхождат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно-одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че населението е българско", заяви Георги Първанов, президент 2002-2012 г.

Днес е Свети Дух - ден на загиналите за свободата на Македония. Да не разбутваме костите им и да не ги караме да се обръщат в гроба си с лъжи и неистини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
5
 
6
 
! Отговори
Зотев преди 4 години
Темата е свръхемоционална и кръвта е кипнала в опонентите и от двете страни, така както става при раздорите при близки кръвни връзки ( примери колкото щете и библейски и литературни, а в нашия случай народопсихологически ), но защо трябва да се самобичуваме и от двете страни с толкова глупости и самоунижения?!?! Не озверявайте, не се стремете да принизявате опонентите- така принизяваме най-вече себе си.....Не натрапвайте истината другиму, а ревностно я търсете за себе си.
198
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братя македонци, и Бойко Борисов ви даваме. Алал да ви е.
197
0
 
2
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 4 години
До, 205....Господине, ....Вродените- заболявания,....Се- наричат, гени .....
196
22
 
4
 
! Отговори
Вальо преди 4 години
Вицът всъщност е " Ако един българин се изкъпе във Волга, какво ще излезе ? - Чист татарин. "
195
4
 
29
 
! Отговори
Сол и ляб преди 4 години
Това *** знае ли, че бай Тошо вдигаше цените заради тях! Защото идваха на гости на роднините си в България и се връщаха натоварени с цели прътища луканка, колбаси и пити кашкавал! Защото тук бе по евтино и качествено! Тея за хляб и сол да ги разправя на младежкото герб!
194
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха сега спрете издаването, пардон, продаването на български документи за самоличност на тези сърбизирани гювeнguu, сложете им едно вето за ЕС и НАТО и с 45 % младежка безработица да дойдат и да ми ядат naтkaтa!!!
193
5
 
11
 
! Отговори
Плутарх преди 4 години
Те са потомци на Буцефал! Това обяснява упорития им инат и дебелоглавие!
192
10
 
4
 
! Отговори
Кубилай от Първомай преди 4 години
Аз съм татарин защото очите ми са дръпнати и съм с интелекта на японец. Освен това обичам конете и пия кефир.
191
4
 
28
 
! Отговори
КИТКА преди 4 години
Тази измислена територия ще се лута в Историята винаги . И няма как да си намери място .
190
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите наистина за нищо не ставаме. Може би наистина сме тaтapи - т.е. последно качество хора.
189
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сме се пенявили, всички си правят гapгapa с нас. Защо македонците да са изключение? Щом даже и те ни се смеят какво остава за сърбите, румънците и гърците, а за централна и Западна Европа да не говорим.
188
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 174"Бугарите кат сте толко арни оти влезнуути у Прага през 1968 година ! Да ги освобождувате от слободата ! А кажи бе?"Не, не сме стока повечето българи както и вие македонците. Ако бяхме нямаше да водим този безполезен спор а щяхме да се хванем и оправим държавите си. Ядем се един друг, завиждаме си, мразим се по комшийски и даваме вид че сме родолюбци до момента в който трябва да се обединим. От там на сетне не се предаваме а бягаме! Това сме в момента българите и македонците, нещастници
187
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са виновни макетата.Наши "учени" преди време развиха тезата,че българите са племена от централна Азия...Даже пътешестваха и писаха книги.Глупости на търкалета.Правят се генетични изследвания и се вижда кой от къде е .Тук са живяли траките.Една конница народ не прави.А макетата са с объркани гени.
186
3
 
12
 
! Отговори
1 преди 4 години
До От АтинаЕ, не си по-различен от т.н. македонци! Разликата е че техните мозъци са промити от сърбите, а твоя от една гъркиня!
185
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само в понеделник съм македонец. От вторник до неделя не се къпя и съм българин.
184
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко слуша шефовете в Брюксел и ги призна тия *** , само да знаеше каква бомба му тиктака ! Прав беше един българин който живее там и каза че МАКЕДОНИЯ Е КАТО ЛУДНИЦА ! Всички си вярват в измисшльотини и фантастики и не си пият хапчетата!
183
2
 
34
 
! Отговори
Цонко преди 4 години
Да съдиш за мнението на редовия македонец по това, което пише в тамошната "преса", е същото като да съдиш за мнението на редовия българин по това, което пише в нашенската "преса". Не се подавайте на евтини внушения, целящи единствено да държат балканите в калта, противопоставяйки непресъснато държавите от региона една на друга. Проявете разум, загърбете миналото и работете заедно за бъдещето. Това е единствения начин!
182
5
 
13
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
Като изкъпеш Българин получаваш македонски враг на сърбофашистката шайка, която управлява в Скопие от 1944 г. !
181
2
 
13
 
! Отговори
УРА Победихме преди 4 години
Имаме нова народност - северномакедонци - да се пази Враца .
180
2
 
10
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 4 години
Днес в едно село близо до Сандански са открили 11 патрона и кило барут - това е северномакедонска клетка .те се активизират .

Спонсорирани публикации