Фондовата борса на бедняците. Защо 57% от българите търкат талони?

Някои разчитат на печалбата да оправи живота им, но така ли е наистина?
3 юли 2019 20:20,
88

В идиличната обстановка в село Чеканчево, на 50 километра от София, живеят 300 души.

Тук животът е само привидно идиличен, защото бедността е огромна. За жителите на селото работа няма и животът е труден. Пенсиите са малки и перспектива няма.

Затова мнозина се надяват на печалба от лотарията. Билетчетата обещават печалби и избавление от мизерията, на скромна цена и с помощта на съвсем малко късмет.

В Чеканчево местният "герой" е Георги Лазаров, спечелил 100 000 лв. от лотарията. Той твърди, че в България друго няма и само лотарията е пътят към успеха.

"Единственото истинско нещо е лотарията. Спечелиш ли си велик, не спечелиш ли - край", обяснява Георги пред DW.

Неговата сестра продава билетчетата и признава, че дава 100 лева на месец с надежда за печалба. Досега не е спечелила повече от 150 лв.

В страна, в която месечната заплата рядко надвишава 300 евро, късметлийските талони имат доста висока цена. Може би затова не липсват и скептици, които категорично не си купуват талони, защото са наясно, че шансът за печалба е нисък.

Изпълнителният директор на най-голямата фирма, която разпространява талончетата, обяснява, че през 2017 г. фирмата е продавала 100 млн. билетчета. За разлика от повечето фирми в Европа обаче, тук лотарията не отделя от печалбите си суми за социални каузи.

Димитър Ганев смята себе си за благодетел въпреки това.

"В нашата държава няма усещане за позитивизъм във всички неща и това е липса, която ние усетихме. Когато ние заредим хората позитивно, те са ни клиенти и се забавляват", обяснява Ганев пред DW.

Психологът Пламен Димитров е убеден, че стрстта на българите към хазарта е проблематична. "Лотарийните игри са фондовата борса на бедняците. На отчаяните хора, които биха инвестирали в нещо друго, ако имаха друг социално-икономически статус.

Според него най-пагубно е влиянието върху младежта, защото дори и деца си купуват билети с парите за закуски.

Същевременно, макар и Георги да е изкарал късмет с билетчето, наскоро е останал без работа. Така се оказва, че може би къщата, която е купил с парите от печалбата, ще трябва да бъде продадена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100 млн. билетчета за 2017-та...колко е едно билетче, че не знам? 3 лв? или повече? да кажем 3 лв... и кво стана? 300 милиона приходи за едни хора! е така, без да се наведат, като единствените им разходи са отпечатване на талони, малко разпространение и оня по телевизията да ви обяснява как само лотарията и билетите могат да ви оправят живота. И какво се оказва пак? Тия игри виреят само там, където нема акъл!!!
33
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво друго да очакваш от нация от *** или?!
32
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото искат да подпомогнат финансово Тиквата, Пеевски и Черепа.
31
0
 
11
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Вижте сега, Бойко не дава, но Пеевски дава;))) Е, ама не на всеки, и не винаги, но поне има надежда за рибите при куката с червейчето;)))
30
2
 
34
 
! Отговори
Готино преди 4 години
Лотарията всъщност е данък за незнаенето на най-проста математика..
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен ми се е случвало да печеля дребни суми между 3 и 100 лв.Има два вида играчи.Едните си купуват по 1-2 талона веднъж или два пъти в седмицата.То си е емоция и вълнение седнеш на кафе и триеш квадратче по квадратче.Често веднага излиза комбинация за 50,100,200 хил лева и едва от последното изтрито редче или квадратче разбураш че не печелиш на косъм както се казва.Има забавление има емоция на цената на кутия цигари и кафе.Другите видове играчи купуват като роботи и чекират баркодът.Няма фън.
28
1
 
6
 
! Отговори
germany преди 4 години
До Да ви светна:typanar. chereshite sa 5,99 v momenta !!!!
27
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавам доста хора които търкат, общото помежду им, че са с ниски доходи, нисък социален статус и ниско самочувствие. По стечение на обстоятелствата и на мен ми куца бизнеса в последната година, изпитвам трудности, но продължавам да се боря ... разбира се без да търкам билетчета.
26
0
 
13
 
! Отговори
Дам преди 4 години
До АнонименN18 Поздравления за написаното! Абсолютно точно! Жалко, че е толкова вярно и тия ще продължават да хранят ония.. Дебелите..
25
1
 
24
 
! Отговори
Так пердоля преди 4 години
Надеждата умира последна. Хората се надяват да забогатеят на бързо и да живеят нормален живот, а не да се чудят как да си платят сметките, ток, вода, лекарства, а пенсионерите събират за дърва и въглища. Тази цифра 57% е близка до другата, че 53% живеят под прага на бедността с минимална пенсия или заплата.
24
0
 
26
 
! Отговори
ined преди 4 години
Бунаците търкат талони и пълнят гушата на Черепа
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Za6toto ikonomikata na Batse e vav vazhod, za tova...
22
1
 
13
 
! Отговори
умник преди 4 години
ми защото са глупави ...
21
1
 
20
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
НЕМА ЛЕСНИ ПАРИ!!!!!НЕ СЕ И НАДЯВАЙТЕ!
20
3
 
18
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Щото са прости...
19
1
 
12
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Ами доста голям % са роми другия голям % са простите хора който за жалост са изключително много . И затова ни управляват такива тикви прости а тия билети е са най глупавите да има 25млн билети тиража печалбите да са ти 45млн лв ама като изкараш печалби от порядака на 10лв и надолу който са 80% от наградния фонд ти е ясно . Но пък дай боже затластелия да се гътне вече
18
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Може би затова не липсват и скептици, които категорично не си купуват талони, защото са наясно, че шансът за печалба е нисък."Не са скептици, а реалисти. Шанса за катастрофа, ако не спазваш ограниченията е 1 на 1000. Шанса да изтъркаш печелившо билетче е 1 на 10 000 000. *** нарушава ограниченията и вика "Ееее, на мен ли ще се случи", но когато търка билетче казва "Абе кой знае!". Хахахах. Извод? *** е *** на тармък!
17
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да се запомни много добре. Всеки отговорен за изкуствено създадената бедност в България ще плати пре скъпо за предателството.
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масово хората нямат финансово образование и искат бърза печалба.
15
2
 
20
 
! Отговори
българин преди 4 години
защото.Някой е решил.Че съвсем наивно може да вземе.И последното левче.И на най бедният българин! Това е манипулативна "игра" с "талончетата" И успява! Наивни са даце и бедните.С надеждата си да станат "богати"! Е аз не трия тази измишльотина! -:)