Свиневъди искат забрана за гледане на прасета в дворове

Според тях африканската чума е дошла от селските прасета
16 юли 2019 15:35,
114
Свиневъди искат забрана за гледане на прасета в дворове
Снимка: Pixabay

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България /АИСБ/ и Асоциацията на свиневъдите в България /АСБ/ се обявиха днес за спешна промяна на наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти в посока тоталната им забрана за отглеждане на прасета в "задния двор". На пресконференция в БТА техните представители призоваха още за криминализиране на деянието "отглеждане на прасета в нерегистриран обект или неиндентифицирани такива, както и нерегламентираното им движение на територията на страната". Причината е обхваналото вече цялата страна заболяване африканска чума по свинете /АЧС/, посочи д-р Румен Караманов, свиневъд и бивш зам.-генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Още по темата

Ново огнище на Африканска чума по свинете

Въпросната наредба е от 2006 г., когато "не сме и допускали, че тази, някога позната като екзотична болест, ще стигне и България," коментира той. Според специалистите именно от селските дворове, в които се отглеждат нерегистрирани прасета за лични нужди, се разпространява заболяването. С този проблем обаче Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ не е в състояние да се справи сама, поради липса на финансиране и ресурс. За целта е необходимо съдействието на местната власт в лицето на кметовете, но това не се случва основно по политически причини, смятат свиневъдите.

Индустриалният сектор на свиневъдството в България е силно обезпокоен от невъзможността за овладяване на бързото разпространяване на заразата, обявиха представителите му. Те предупреждават, че освен огромните икономически загуби за страната от АЧС, има опасност и от екологична катастрофа. От бранша настояват държавата да се ангажира спешно с целия си административен ресурс, включително армия и полиция, като използва всички механизми за овладяване на създалата се кризисна ситуация. Сред предложенията им още е заемане на твърда позиция от страна на министър -председателя и Консултативния съвет към МС за депопулация на свинете в "задния двор". Според свиневъдите е необходимо да се укрепи оградата по сухопътна линия с Румъния, откъдето идва болестта и да се въведат изключителни мерки на контрол при влизане на МПС и хора от северната ни съседка с недопускане на храни от свински произход.

В промишлените свинеферми се отглеждат 99 на сто от свинете в България
, а през последните 4 години секторът е увеличил обема си с 80 на сто, припомниха индустриалните свиневъди. Консумацията на свинско месо е над 250 хил. тона, т. е около 35 кг на човек от населението. Инвестициите в сектора надхвърлят 3 млрд. лева, в отговор на задължителните изисквания за хуманно отглеждане, биосигурност на фермите, както и конкурентоспособност на европейския пазар, припомни д-р Караманов. Той подчерта още, че приходите в бюджета от свиневъдство са за над 100 млн. лева от ДДС, корпоративен данък, пенсионно осигуряване, здравно осигуряване и др. Браншът плаща местни данъци и такси според тарифите на общините, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Lik преди 4 години
Всичко може да се промени, без смъртта. Не случайно са казали голям залък *** голяма дума не казвай...
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с КАКВО ЕДРИЯ СВИНЕВЪД ИМА ПОВЕЧЕ ПРАВА - ДА УНИЩОЖАВА ДРЕБНИЯ ЧОВЕК. на изборите дребни свиневъди пак гласувайте за партията на едрите гроб.
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" За кучета и котки може, за прасета не!"Е защо? Защото свиневъдите искат да им се купува продукцията. Нашенецът винаги си е гледал прасенце в двора и това няма как да се промени.
77
0
 
13
 
! Отговори
И аз не искам преди 4 години
кучета и.... да има по улиците, ама никой не взема мерки. Какво да ядат хората по селата, като държавата ги загърби? Ракия не им дават да си варят, животни да не си гледат, цига..ни им обират земята, е какво да правят, да *** ли? Изплюха камъчето, ето защо измислят разни болести, за да се пласират европейските прасета!?
76
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ахаааааа ясноооооооооооооооо
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех *** мръсни да им ядем талашитените прасета на тях дето нямат вкус на нищо друго освен на химия.Да си дигат данъците и с тях да плащат на службите повече , че те видишли да си вършат работата по-добре.
74
0
 
6
 
! Отговори
бик Пенчо преди 4 години
До Кравата Пенкавреме е Бойчо да си ходи...
73
1
 
8
 
! Отговори
До свинята майка преди 4 години
Ти да не си от Благоевград от предприятието?Бягай маке и се научи да не лъжеш работниците и да им плащаш заплати а не да ги лъжеш че ще взимат900 а ти плащаш 560.Лъжлю като всеки македонец
72
1
 
12
 
! Отговори
Когато преди 4 години
Собственици намесопреработвателни предприятия започват да си изплащат заплатите на работниците,продават читаво а не чуждо месо за българско тогава ще им повярвамСтарото месо да не го овкусяват с билки и маринати,а овесено даже е по скъпо.Хем не е прясно хем по скъпо.Хора купувайте само месо и карайте те да ви мелят от месото каймата.И го ми решете и ако има дъх не го купувайте.Лъжат дори и в веригите
71
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАБХ е най-страхливата държавна организация. Тя мълчи, и раболепничи на хиените които ни тровят вече 30 години. Хиените прислужващи на властимащите. Защо не влезнат да избият свинете в някой голям свинекомплекс, В тия "модерни" предприятия условията на отглеждане и терор над животните граничат с виденията на някой луд от Карлуково. Такава теснотия, такъв медицински терор, че прасетата по човешките стандарти са чисто луди или в дълбока депресия. За тях смъртта в кланицата е като освобождение.
70
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички болести тръгват от промишленото отглеждане на животи, и храненето им с промишлено произведени смески. Болестта не прескача от двор на двор. И това е известно на всички в темета. Останалото е опит за непочтена конкуренция и прехвърляне вината от болната на здравата глава. БАБХ е безсмислена организация. Качеството и безопасността на храните е компрометирана, от финансови интереси на промишлените и производители. Некачествената храна, води след себе си некачествен живот.
69
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е да се тероризира и притеснява народа.
68
3
 
11
 
! Отговори
РККА преди 4 години
До дома ми се разхождат поне 15 улични кучета,на две от тях буквално им капят телесата от болести гноясали от рани,полуслепи, секрементите им пълни с зараза са около домовете ни ,по пясачниците и детските площадки ДОКОГА... започвам да чистя с отрова.
67
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да забранят на хората да отглеждат храната си. Абсурд. Мислих, мислих и нямам думи. Може да задължат хората да спазват правила, но да забранят да отглеждаш храната си е абсурд. А като ни хранят със месо натъпкано със лекарства и хормони. После от какво ще боледуваме - от рак. А като нямаме пари да си купим - ще гладуваме. Абе простотия някаква. Целта е да се тероризира народа. Мръсен капитализъм.
66
1
 
7
 
! Отговори
Обезопасете преди 4 години
да се направят инспекции в пострадалите свинеферми и да с е открие черната тежко терористична техника увреждаща "прасета" и развъждаща blacк death mass killers ..при проверки в Англия KENT са открити развъдници тероризирани с bad dead radio terorпрез тонколони работещи по 24 часа .Сриват биосферата тотално.Черни големи екрани и инфразвукови облъчвания . Камери и радио терор плюс екрани за калибриране на обемните обсебвания.Камерите екраните тонколните имат черни /тъмни холограми
65
1
 
3
 
! Отговори
обезопасете фермите преди 4 години
подадоха нареждане за проследяване на blacк and gray death mass murderers черни масови убиици и сиви масови убиици .оказа се че вече са в Токио ,Ню Йорк Брюксел.ПРидвижват се от развъдници обемно увредени с bad dead radio teror и обсебват стоки хора дрехи чанти палета с боксове.. Активизират се рязкоо при включване на радио или силна музика. техен черен сателит наблизо ползва холограми з а обсебване на човешка техника вкл телефони телевизори тонколони..данните са за blacк dead 14 век
64
1
 
3
 
! Отговори
Диверсии преди 4 години
Новост при Black death е ползване на наови мощни дигитaлно холограмни камери и звукова техника са създаване на условия за трайно увреждане на вътрешната биосфера в халета свинеферми заводи и за развитие на blacк death killers and mass murderers.Ползват се ултравиолетови скенери и генератори на черни тежко терористични вълни вкл около звукови. Черните масови убиици се развиват бързо от нано мутанти. Обсебват хора прасета плъхове птици обемно .атакуват главите ..разпознават се лесно видимо ..
63
10
 
1
 
! Отговори
Свинята майка преди 4 години
До АнонименНека да си гледат прасета ама поне да ги регистрират. То няма нито едно регистрирано прасе всичко незаконно... Плюс това домашно,био било задния двор. Айде да не говорим колко хора се разболяха от трихинелоза точно от домашни прасета, защото няма никакъв контрол! Нали знаете с какво се хранят прасетата в задния двор с отпадъци и *** и стари манджи. Никва дезинфекция нищо!
62
10
 
2
 
! Отговори
Свинята майка преди 4 години
Чета и си скубя косата колко ограничени хора има в тази България и се чудя защо по-умните бягат. Защо ли защото останаха само "специалисти" и "разбирачи"по всички теми. Да правиш бизнес в Б-я вече стана *** дума! Всеки който е успял е измамник за вас... Мили ми съграждани ще ви кажа, че моя баща е свиневъд от 25 години и от една малка *** е създал свинеферма с двете си ръце където в момента работят хора и си изкарват хляба от там. Елате да видите как си изкарваме хляба и дали е лесно...
61
7
 
2
 
! Отговори
Свинята майка преди 4 години
До Чумавият свинарЗащото чумав свинар с тебе свинекомплексите имат т.нар. мерки за биосигурност. И за да влезеш вътре трябва да се изкъпеш и да си облечеш работни дрехи. А тисигурно като си нахраниш прасето и си лягаш със същите дрехи....