Ново огнище на Африканска чума по свинете

Заразени са животни в стопанство в Мизия
Обновена: 15 юли 2019 19:34 | 15 юли 2019 19:18, Камелия Цветанова
27
Ново огнище на Африканска чума  по свинете
Снимка: Булфото, архив

Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство, в което се отглеждат четири свине, в град Мизия, община Мизия, област Враца, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта.

Още по темата
Сигналът за повишена заболеваемост е постъпил в Областната дирекция по безопасност на храните-Враца от регистриран ветеринарен лекар. Взетите проби от свинете са потвърдени днес като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).

В рамките на активния надзор в област Плевен, АЧС бе потвърдено и в лично стопанство в село Дъбован, община Гулянци, област Плевен.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на заболяването. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Стартира засилен клиничен и лабораторен надзор в създадените зони на ограничение. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.

Потвърден е и нов случай при дива свиня, в землището на село Дуранкулак, община Шабла, област Добрич. Пробата е взета от намерена умряла, вследствие на пътнотранспортно произшествие, дива свиня.

Всички проби са изследвани в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Карил преди 4 години
Да уточня след цензурата става въпрос за някоя африканска болест по ромеите.
22
0
 
0
 
! Отговори
пренесете я преди 4 години
на центъра в жълтата сграда в оная ***
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбия граничи с БГ и с Румъния. В БГ и Румъния е обявено, че има огнища и за това избиват прасетата. Следете дали в Сърбия ще има избиване на тези животни. Ако там не се появят "огнища", значи са прави хората, които твърдят, че това е поръчка от вън, за да се ликвидира животновъдството.
20
2
 
4
 
! Отговори
А кога ще избият преди 4 години
кучетата, те разнасят най много болести. Гледайте какви поразии нанася кучешката тения. Децата си играят върху кучешки лай..на из парковете. Всеки ден кучетата изсипват един камион лай..на по улиците, това е по опасно от болестите по домашните животни на баба Пена.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Африканска чумa по cвинeте.....Господ да пази българите и дано им се размине тази чумa!!!
18
0
 
7
 
! Отговори
Ovi преди 4 години
Докато не приключат с всички домашни прасета, за да може да се внася от европа свинско, няма да спрат.... И тва ако не е държавна свинска политика... .
17
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 4 години
Ама то в Африка няма свинe, как така африканска чyма?
16
1
 
1
 
! Отговори
Козлодуй преди 4 години
Извинете...Ромски клан с тартор Мочи... :) дето нито кметството нито полицията смеят да им кажат нещо... в атомната столица на България
15
1
 
3
 
! Отговори
Козлодуй преди 4 години
В град Козлодуй чумата е от седмица две...масово измират домашни свинe...има *** клан който от години гледа свободно пуснати прасета и от два дни всички са изклани и познайте къде ще иде месото, ще бъде продадено на ниска цена в магазинната мрежа на безскрупулни търговци ...ветеринарите съветват хората да колят прасетата защото чумата не е била опасна за хората...е НЯМА БАБХ...НЯМА КМЕТОВЕ....НЯМА ДЪРЖАВА
14
0
 
3
 
! Отговори
Bb преди 4 години
Я Литекс
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко за хората от Мизия!Първо наводнението,след това - Нинова,а сега и чума..
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как пък не измислиха депутатска ч.ума?
11
0
 
4
 
! Отговори
Трябва да е преди 4 години
В Министерски съвет или в Народното събрание.Там има най-голяма концентрация на *** и вероятност за пандемия на простотия.
10
1
 
13
 
! Отговори
кръпел преди 4 години
оти през бай тошово време нямаше такива болести по животните ???
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЪБУДЕТЕ СЕ - ЧУМАТА Е УМИШЛЕНА ЕВРОПЕЙСКА С ЦЕЛ ЛИКВИДИРАНЕ НА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО В БЪЛГАРИЯ И ДА НИ ХРАНЯТ С ТЕХНИ ОТПАДЪЦИ....
8
1
 
3
 
! Отговори
Кирето преди 4 години
Прасето лебед не става
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова нали обикаля страната, сигурно тя го разнася.
6
1
 
0
 
! Отговори
Kireto преди 4 години
Свинята лебед не става
5
1
 
14
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Тоя на снимката поне са му останали мъд"ете, а нас ни скопиха другарете от ГЕРБ.
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мафията в Мизия си е стара и е от БКП на на БСП.