Заплатите ни ниски, но цените на жилищата – не. 20-ти сме в света по поскъпване!

Това сочат данните за последното тримесечие на 2018 г.
16 юли 2019 07:00, Александър Попов
52
Заплатите ни ниски, но цените на жилищата – не. 20-ти сме в света по поскъпване!
Снимка: Булфото, архив

България може да е на последно място по доходи в ЕС, но пък заема престижното 20-то място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година. Това сочат данни на консултантска компания за недвижими имоти, цитирани от "Труд".

Ръстът на цените на жилищата у нас е 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо предходното тримесечие. Все пак трябва да се отбележи, че поскъпването на имотите се забавя в сравнение с третото тримесечие, когато страната ни беше на 14-о място в класацията с повишение на цените от 7,5% на годишна база и 2,8% на тримесечна.

Дългогодишният лидер Хонконг пада от първо на 22-то място в класацията, като средните цени са отбелязали годишен спад от 6,2% в последните три месеца на 2018 г. Това основно се дължи на сериозните колебания на фондовия пазар, засилването на местната валутата и търговския спор между САЩ и Китай.

На върха в класацията излиза Словения с годишен ръст на цените на жилищата от 15,1% през четвъртото тримесечие и 1,9% спрямо периода юни-септември. Ниските лихви по ипотечните кредити помагат на жилищния пазар в страната, като по данни на Словенската статистическа служба обемът от продажби почти се е удвоил.

Само четири страни са отбелязали двуцифрен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие, като след Словения се нареждат Малта (+11,8%), континенталната част на Китай (+10,7%) и Унгария (+10,4%). В първата десетка попадат още Мексико (+9,9%), Турция (+9,7%), Чехия (+8,7%), Латвия (+8,6%), Холандия (+8,4%) и Сингапур (+8,3%).

Само осем от 56-те пазара са регистрирали спад на цените през 2018 г., като половината от тях са в Европа. Това са Швейцария (-0,1%), Италия (-0,8%), Швеция (-1,5%) и Финландия (-2,9%).

Многофамилните жилищни сгради в градове с ръст на населението ще останат във фокуса на вниманието на инвеститорите през тази година. В Холандия, например, експертите очакват общият обем на инвестициите в жилищни имоти да достигне равнището на инвестициите в офиси. Интересът на инвеститорите ще бъде насочен все повече и към алтернативни сектори като центрове за данни и домове за възрастни хора в търсене на дългосрочна печалба.

Гръцкият имотен пазар излиза от близо 10-годишния си период на затишие. Цените на жилищата при южните ни съседи са се повишили с 1,5% през 2018 г. спрямо 2017 г., когато беше отбелязан годишен спад от 1%. Имотни експерти казват, че вложенията на чуждестранни граждани и инвеститори със средни размери на гръцкия жилищен пазар са достигнали пик през 2018 г., като вниманието е било съсредоточено върху апартаменти в центъра на Атина и луксозни ваканционни имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факт - жилищата в БГ са масово пустеещи. 2 милиона души напуснаха държавата. Тъмните съграждани, пенсионерите и хората които печелят по 1000 лева на месец, няма да тръгнат да купуват жилища. Има един малък бутиков пазар на балъци българи от чужбина които да си купят жилище защото друга форма на инвестиция не познават и на програмисти които са сред малкото които могат да си позволят жилища. Това е. При такова ниско търсене пазарът е обречен на това цените да падат надолу.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам колко много платени обяви има във фейсбук мога да прогнозирам колко близко е спукването на балона.Повечето обяви гласят.... разпродаден на 50 процента побързайте и тн. А ако е разпродаден чак толкова блока що пускаш платени обяви във фейса да го питаш...?
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали заплатите тука бяха европейски, даже над европейските?!? Сега пък - ниски.... Сигурни ли сте, че сте координирали статийката с Баце?
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 100000имаме отрицателен естествен прираст и емигриращо в чужбина население. София до момента расте основно от вътрешна миграция, защото и нейния естествен прираст е отрицателен вече. Задачата е докога и с колко може да расте от вътрешна миграция?
43
1
 
14
 
! Отговори
100000 преди 4 години
До Анонимен 42ок 1602 смъртни на 100 000 душиинтересно ми е колко са родените на 100 000 и колко са се изнесли от българия
42
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат от друга днешна статия от сайта:"С 1602 смъртни случая на 100 000 души България се нарежда на първо място по смъртност в ЕС през 2016 г. Страната ни е следвана от Латвия и Румъния (по 1476), Литва (1455) и Унгария (1425). Това сочат данните на публикуван днес анализ на статистическата служба Евростат. " Купувайте смело жилища с 35 годишни кредити, панели на цени над 1000 евро в Люлин 1 или Обеля 2, смело има логика!
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тези дни трябва да излезе статистиката на имотния регистър за сделките през тримесечието април-юни 2019. Предното тримесечие януари-март 2019 г. беше точно с десет бройки повече сделки в гр. София от януари-март 2018 г. Сега ако сложим в сметките брой новоизградени жилища, брой новородени и съдадем правилната формула, съответно извадим и борй починали - и сметнем колко ще нарастне София след 100 години, ще излезе, че за настоящото и бъдещо население на София са налични жил за 100 години напред.
40
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цена 1200 евро реална 600 евро. Цените трябва да са -50%
39
0
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Строителната мафия в БГ е едната от най- големите...
38
2
 
17
 
! Отговори
... преди 4 години
Пичове от строителството! При положение, че дори в момента има над 350к ПРАЗНИ ИМОТА В София! При положение, че ЯВНО МЛАДИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ ДА ИДАТ ДРУГАДЕ А НЕ В СОФИЯ И БЪЛГАРИЯ! При положение, че дори НЕ ТОЛКОВА ОБРАЗОВАНИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ ДА ИДАТ НЯКЪДЕ ДРЪГАДЕ ИЗВЪН България! И преди време четох, че архитект на София казъл, че София можела да побере още 1.5млн души! Е МНОГО СТЕ ОТЧАЯНИ ЕЙ! НЯМА ТОЛКОЗ НАРОД В България пичове! НЯМА! А ЗА КОПТОРИТЕ ДЕТО ИЗПОНАКАХТЕ НАВСЯКЪДЕ! ЗА ТЯХ ХЕПТЕН НЯМА!
37
2
 
16
 
! Отговори
999 преди 4 години
В момента никой не купува. Народа не е ***. Преди две години в сайтовете на големите строителни фирми само отбелязваха къде ще се строи. Всичко беше продавано на дупка. В момента вижте примерно сайта на Конракт сити. Издигнати сгради 50% не продадени. 2020 поне -20% цените
36
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много слаб опит за манипулация, издаващ отчаяние. Сега сме трето тримесечие на 2019, и пазара е умрял! Миналата година, да, беше последното спекулативно нарастване на цените. Няколко големи играча си прехвърлят имоти, имитирайки пазар. Така се лъжат балъците да се набутват с доживотни дългове. Всеки има къща на село - тя колко струва? Колкото и апартамента в малкия умрял град. Колкото ще струва и имота в София, когато нямате работа и не намирате наемател. Предстоят "интересни" времена на пазара.
35
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казвате , че цените са високи ? Почакайте да приемем еврото и ще видите какво ще стане !
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е, лихвите са изключително ниски и теглят кредити на поразия, както започнаха да теглят масово след 2002 г. Обаче всички помните какво стана 2008 г. Този кредитен бум започна преди около 2 г., а сега вече разгръща пълния си потенциал. Но е въпрос на време да повишат лихвите и тогава ще има срив, ЧСИ, разпорадажби. Вероятно до 4-5 г. ще се случи, а до тогава ръст ще иам още. Който е умен, знае как да се възползва от ситуация, а който не е, ще изгори жестоко.
33
0
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Манипулативна новина.Ръст на цените и цени на жилища са доста различни неща. Това, че ръстът на цените в България е голям, означава, че базата от която се измерва е ниска и леко повишение дава голям ръст. Второто, което не се отчита за България е къде се строят новите жилща и какви са цените там. Нови жилища се строят най-много в София при най-високите цени, а по селата, къдет цените са най-ниски, нови жилища не се строят. Това също дава голям ръст не цените, а реално ръст няма.
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31Може би са празни в провинцията.И да, може да поскъпнат още. В момента в София има много малко и много скапани жилища за покупка, главно в далечните квартали, защото положението е точно обратното на това, което си написал- хубавите квартали се населяват 99% от възрастни хора, които си живеят старините в апартаменти 100+ квадрата и всичко е заето.
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам още да ги вдигнат, за да се разкарат разните надошли без причина
30
5
 
25
 
! Отговори
кфн преди 4 години
балонот е огромен за миззерната територия и простия матрял
29
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще се спука балона - не може населението да намалява главоломно а жилищата поскъпват Имаше статистика че всяко трето жилище е необитаемо
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
новите кооперации височината на стаите е 240 сантиметрана те зи в русия на времето им викаха хрушчовкив момента ги рушат и настаняват хората в нормални жилищапо този начин мош.ениците печелят по един етаж на 10 етажаайде честито на печелившите и да не пропуснете да си купите хрушчовкапанелките са то 260-70 сантиметраправете си изводи и бегом на пазара