Заплатите ни ниски, но цените на жилищата – не. 20-ти сме в света по поскъпване!

Това сочат данните за последното тримесечие на 2018 г.
16 юли 2019 07:00, Александър Попов
52
Заплатите ни ниски, но цените на жилищата – не. 20-ти сме в света по поскъпване!
Снимка: Булфото, архив

България може да е на последно място по доходи в ЕС, но пък заема престижното 20-то място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година. Това сочат данни на консултантска компания за недвижими имоти, цитирани от "Труд".

Ръстът на цените на жилищата у нас е 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо предходното тримесечие. Все пак трябва да се отбележи, че поскъпването на имотите се забавя в сравнение с третото тримесечие, когато страната ни беше на 14-о място в класацията с повишение на цените от 7,5% на годишна база и 2,8% на тримесечна.

Дългогодишният лидер Хонконг пада от първо на 22-то място в класацията, като средните цени са отбелязали годишен спад от 6,2% в последните три месеца на 2018 г. Това основно се дължи на сериозните колебания на фондовия пазар, засилването на местната валутата и търговския спор между САЩ и Китай.

На върха в класацията излиза Словения с годишен ръст на цените на жилищата от 15,1% през четвъртото тримесечие и 1,9% спрямо периода юни-септември. Ниските лихви по ипотечните кредити помагат на жилищния пазар в страната, като по данни на Словенската статистическа служба обемът от продажби почти се е удвоил.

Само четири страни са отбелязали двуцифрен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие, като след Словения се нареждат Малта (+11,8%), континенталната част на Китай (+10,7%) и Унгария (+10,4%). В първата десетка попадат още Мексико (+9,9%), Турция (+9,7%), Чехия (+8,7%), Латвия (+8,6%), Холандия (+8,4%) и Сингапур (+8,3%).

Само осем от 56-те пазара са регистрирали спад на цените през 2018 г., като половината от тях са в Европа. Това са Швейцария (-0,1%), Италия (-0,8%), Швеция (-1,5%) и Финландия (-2,9%).

Многофамилните жилищни сгради в градове с ръст на населението ще останат във фокуса на вниманието на инвеститорите през тази година. В Холандия, например, експертите очакват общият обем на инвестициите в жилищни имоти да достигне равнището на инвестициите в офиси. Интересът на инвеститорите ще бъде насочен все повече и към алтернативни сектори като центрове за данни и домове за възрастни хора в търсене на дългосрочна печалба.

Гръцкият имотен пазар излиза от близо 10-годишния си период на затишие. Цените на жилищата при южните ни съседи са се повишили с 1,5% през 2018 г. спрямо 2017 г., когато беше отбелязан годишен спад от 1%. Имотни експерти казват, че вложенията на чуждестранни граждани и инвеститори със средни размери на гръцкия жилищен пазар са достигнали пик през 2018 г., като вниманието е било съсредоточено върху апартаменти в центъра на Атина и луксозни ваканционни имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
26
 
! Отговори
Пинокио преди 4 години
Бе как ще са ни ниски заплатите бе!На първо място сме в Европа по заплати (отпред назад)!Ей го на - швейцарците ни дишат праха!България - Швейцария на балканите!В България се карат само чисто нови коли, предимно електрически.Пушещите дизели са забранени.В България всеки български пенсионер почива най-малко веднъж годишно. Предимно на Малдивите, но може и остров Бали, Пунта Кана или пък Ко Самуи.България се радва на небивал прираст на населението - скоро ще стигнем и задминем 10 милиона..
26
0
 
29
 
! Отговори
dwsfsf преди 4 години
Напишете колко са продажбите за първите 6 месеца от годината не стари статистики! :)
25
3
 
43
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Цените на жилищата са чиста спекула...! Доказано е, че най-голямя печалба носят лекарства, наркотици и строителство! Строителен специалист ми каза, че в стр.бранш са се намърдали-сервитьори, шофьори, бармани, мутри и какви ли не случайни искащи бърза печалба! Според него реалната цена е на половина от тази, на която ни я предлагат. Мафия м/у строители, брокери и банкери..! България.....!!!!?
24
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен съм за преселението, но колко хора могат да си позволят жилище в голям град....Балон си е, няма какво да се лъжем.Повечето нови кооперации са наполовина празни а някои направо празни.Перат си хората парите и това е...
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18А ти се научи да разбираш написан текст.Аз нямам вина,че се купуват жилища от емигранти.Нито съм емигрант,нито купувам жилища.Естествено ,че е малоумие да купуваш жилище в град с намаляващо население.Но много хора го правят.И затова цените са високи.
22
2
 
28
 
! Отговори
ДС преди 4 години
До ЖоВъпросът е че в белите страни държавата си е влязла в ролята и подпомага младите с ниски и фиксирани лихви за жилища. А тук дали си на 25 с дете и имаш нужда от жилище за да живееш някъде или на 50 и искаш просто да инвестираш парите в имот за държавта няма значение. Това правилно ли е ?
21
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До отАв$тралияСиднейЗнаеш че си голям амджъкаазлия нали, селанджъра шииббанн??!
20
1
 
36
 
! Отговори
Строител преди 4 години
Купувайте хора, и не се връзвайте на фалшиви новини от сорта на това че квадратен метър е 500лв. Ако трябва да сме честни квадратния метър трябва да е 5000 лв. за да има за Жипката, за рушвети по веригата нагоре, и разбира се, кеш за мене. :)Хора не разбрахте ли че имотите са балон, който най-късно при следващата икономическа криза ще гръмне, и тогава всичките ще плачете на умряло, защото колко струва един имот в София ако нямате работа? Точно НУЛА ЛЕВА.......
19
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо цените на жилищата са в ЕВРО, а заплатите ни ги дават в ЛЕВА ??? !!!Явно пазара не е предназначен за нас, а да обслужваме чужденците с имоти, нас кучета ни яли !..........
18
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не беше това преселение на хората от селата и градчетата ,защото няма работа ,няма препитание там нямаше и да има този скок ,но хората си изоставят огромни къщи с приказни дворчета и отиват и се блъскат само в 4-5 града у нас заради препитанието ,просто е наложително да си купуват жилища ,които са в пъти по-малки но това е положението днес у нас !
17
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Това е така,защото емигрантите си влагат парите в жилища.-----------------------------------------------------------------------------Влагат, или хвърлят в канала? Щом града се обезлюдява, кой ще живее в тези жилища. Мислете малко с мозъците си.
16
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората купуват - цените се вдигат. Когато спрат да купуват - цените ще паднат. Толкова е елементарно. Не я разбрахте тая пазарна икономика.
15
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Във всички областни градове цените растат.Аз съм от Пазарджик и тук цените постоянно растат,населението намалява и се строят нови жилища.Това е така,защото емигрантите си влагат парите в жилища.
14
2
 
23
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
Ще ти отговоря следното. Месечните ми удръжки от заплатата са четирицифрени. В тези среди с високите заплати всичко се плаща до стотинка като данък. Това са международни компании, които дори не могат и да си помислят да укрият или платят нещо под масата. Най-смешното е, че постоянно се рекетират тези компании, защото са честни. А 70% от заплатите се взимат под масата. Там трябва да се работи. Иначе- да, компанията ми покрива ипотека 750e месечно (нямам нужда от нея) и автомобил до 550e месечно.
13
8
 
19
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
стига с тая мантра програмистите купували имоти защото ви давам пример! Аз зимам 6 цифрена годишна заплата в долари след удръжките. Жена ми и тя също. Офиса ми е по близо до плажа от колкото Операта, нейния офис е по близо до ОператаДа не съм б0нак да купувам в панелистан. За пример живял съм в ВаленсяАко знаете испански виж обяви 70-80кв апартаменти в Burjasot или Godella или Los Naranjos, на 2 км от плажа и центъра за по 80к, метро паркове фонтани красота велоалей зеленина чисто подредено
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените на жилищата са високи в големити градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Ст. Загора.Това са градове - промишлени центрове с фабрики и заводи.Градове в които има работа!!!!!Тоест, цените на жилищата и квартирите в тези градове са високи.Малките градове се обезлюдяват и съответно там цените са ниски!
11
0
 
10
 
! Отговори
Capital преди 4 години
До AdamЗа банките Не. Те са си вързали гащите!
10
3
 
26
 
! Отговори
Adam преди 4 години
това е заради прането на пари от сивия сектор и интеститорити от политическата класа, както и ниските лихви и някой програмистчета които нямат и представа от пари:) като гръмне балона е бг гетото ще бъде мачително и за много -селинджъри новодомци и за банки:)
9
2
 
64
 
! Отговори
Capital преди 4 години
Това лято гръмна балона с БГ Черноморието.Очаквайте скоро (до 12-18месеца) и този с имотите!
8
4
 
48
 
! Отговори
Киру-Шарнира преди 4 години
Каква е тая статия. Ръст на цените. То ръст нека да има. Но при себестойност на квадратен метър 400 лева да продаваш за 2000 на квадрат е 5 пъти печалба. Да не говоря за цените над 2000 лева. Работя в строителството 18 години. Квадратен метър с материалите, труд, режийни излиа МАКСИМУМ 500 ЛЕВА и това в София. Може сами да смятате от тук нататък.