Бабите не са това, което бяха: Стратегия за активен живот на възрастните

След 40 г. всеки трети българин ще е над 65 г.
Обновена: 20 юли 2019 08:08 | 20 юли 2019 07:45,
62
Бабите не са това, което бяха: Стратегия за активен живот на възрастните
Снимка: Pixabay

През 2060 г. всеки трети българин ще е над 65 г., което е сегашната пенсионна възраст. Затова държавата готви Национална стратегия за активен живот на възрастните за 2019 - 2030 г.

Една от целите на правителството е хората да продължат да работят и над 65 г. Учене през целия живот, гъвкаво работно време и стимулиране на селския туризъм като заетост за хората над 55 г. са сред другите мерки. Държавата планира и създаването на фермерски пазари, на които възрастните да продават единствено собствена продукция.

Едва 9% от хората между 65 и 69 г. в България продължават да работят, докато в Естония този процент е 26,5, а в съседна Румъния стига 19,2.

“У нас минималната и средната работна заплата растат с около 10%, а пенсиите - с 5,7% , като доходите на пенсионерите изостават. Това е причината стратегията да насърчава хората да останат на трудовия пазар по-дълго, ако искат, и да няма дискриминация”, обясни Теменужка Златанова, началник на отдел “Демографска политика” в социалното министерство. В Смолян на 100 излизащи от трудовия пазар влизат едва 37 души, като средно за страната са 64-ма. Именно тази липса на млади работници, които да заместят пенсиониращите се, е причина да се търсят резерви във възрастните хора, пише "24часа".

За разлика от водещите държави в ЕС, където заетостта в групата 60-64 г. е над 50% , в България са 44,5 на сто при мъжете и 27,3% при жените.

“В новия период на Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” една от важните теми трябва да бъде възрастната работна сила, защото няма млада. Защото българските работодатели през следващите 20 г. ще работят с по-голям дял възрастни. Единият вариант е с европейски средства да се финансира частично плащането на осигуровките или данък общ доход на възрастни, които са ментори”, обясни бившият социален министър и сегашен ръководител на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Той обясни, че до 5 г. се очаква да се пенсионират около 40 000 учители, като част от тях могат да обучават новите си колеги. Нейков цитира и анализи на Световната здравна организация, че се очаква половината от родените след 1 януари 2018 г. да доживеят 100 г.

“Днешните 65-годишни са като вчерашните на 40-45 г. Бабите не са това, което бяха”, каза още Нейков. Той е категоричен, че възрастните не само могат да помогнат в кризата с работните места, но и че те имат най-голям принос към осигурителната система.

По данни на Националния статистически институт в края на 2017 г. лицата на 65 и повече години са 1 481 908, или 21% от населението в страната. Всеки трети възрастен българин живее на село.

Едва 1,9% от възрастните у нас спортуват, докато средно в Европа физически активните са 10,7%. Достъпът на възрастните хора до информационни и комуникационни технологии и интернет е 22% при 50 на сто в останалите страни от ЕС. Заради това се обмислят дори курсове за IT ограмотяване на възрастните.

Половината от хората над 55 г. пък са с лошо психично здраве, докато в ЕС 63,9 % в тази категория казават, че са в добро. Голяма част от хората над 65 г., запазили способност за самостоятелен живот, страдат от сериозни здравословни проблеми. Влошава се общото състояние на тези, които постъпват в специализирани институции. За да се справи с проблема, държавата предлага групи по самопомощ - здравите възрастни да обгрижват връстниците си, които са болни и безпомощни.

На последно място в ЕС сме по брой възрастни, които участват в обществото. То можело да бъде насърчено чрез създаване на повече възможности за доброволчество и гражданско участие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: възрастни хора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
24
 
! Отговори
ясно! преди 4 години
Пари нема, действайте. Обаче не виждам в коя професия възрастният (над 65г.) ще е с напълно запазени умения? Да, опитът си е опит - примерно има възрастни лекари, които са далеч по-добри диагностици от младите, има и няколко други изключения, но не може дeбилните политици да очакват тормозеният цял живот българин да не се срине след 62-63. Особено при необходимо пъргаво мислене (пилоти, конферентни преводачи и пр.) всяка година в повече забавя реакцията. Или всичките ще садим картофи, по ББ?
29
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
едно време бабите гледаха внуци а сега няма никой в чужбина са а бабите ги бият ромеите и им вземат пенсийте
28
2
 
27
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Хората с нетърпение си чакат пенсионирането и никак не се връзват на лъжата, че неработейки изпадат в някаква психическа и социална дупка. Цял живот на къра като вол може да бъде съдба само за Белчо и Сивушка, хората имат нужда от годините, в които спират да работят. Друг въпрос е, че не знам как ще ги накарате да учат цял живот, след като още като ученици отказват да го правят. Нито паметта, нито желанито за учене се подобряват с годините.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опозиция, опозиция, неможе да се отгледа от тези безделници. Задушават всяко стръгче когато покълне.
26
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поколението на новите пенсионери изнесе на гърба си целия *** преход, възрастта за пенсиониране се увеличи с цели 10 години, а сега очакват да умираме на работното място, за да пълнят гуши! Няма начин!
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всв се води между доброто и злото .Победи злото .
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 32г работа на БГ 155лв. пенсия. Ееее защо да и работя? Та аз съм вече на финалната права.
23
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, доживях до пенсия и имам цялото време и свобода! Понякога ми се иска да поработя за удоволствие, но няма да го направя! Не за друго, а защото трудът в милата татковина не е удоволствие, а слугинаж в полза на недоразвити мозъци с нечисти мераци за власт! Колкото - толкова!
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутрите мислят само как да рекетират и откраднат няма как от тях да чакаш да мислят за другите или да правят държава, те правят мафия.Докато са на власт такива и не се потърси откъде са парите на разни назначени олигарси така ще е.
21
1
 
2
 
! Отговори
всичко е лъжа преди 4 години
До nikonik...а който лъже - той също убива и краде против 10-те боже заповеди
20
0
 
15
 
! Отговори
накъде бият? преди 4 години
До Ясни като под стъклоУбийци!Към пожизнено увеличаване на пенсионната възраст и да не получаваш пенсия!
19
0
 
15
 
! Отговори
nikonik преди 4 години
ХАХАХАХАХА направо кажете , че ще увеличавате пенсионната възраст! Е-гати кьорфишеците хвърляте с някакви смешни анализи! Направо кажете пари за пенсии няма!
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже не могат да измислят как да се стимулира раждаемост и завръщане на млади от чужбина, решиха че всеки ще работи като роб, докато не умре на работното място. Гениално. Има милиони млади хора в чужбина и в България също, във възраст в която да родят и изгледат минимум по две деца, я мислете в тази посока, осигури му сигурност при дома, здавето и доходите и стига глупости!
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да но има за самолети.А не са ли това парите от фондовете.А апартаментите и къщите, а сметките в чужди банки и акции.....
16
3
 
23
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
накратко: държавата няма пари за пенсии...
15
1
 
18
 
! Отговори
Вие от кой свят сте преди 4 години
Ало кой ще ти работи след 65 годишна възраст, сегашните хора не можеш на 20 и 30 години да го накараш да работи цял ден по кафетата и моловете седят, те ще го карат да работи... Особено в малките градове НИКОЙ НЕ РАБОТИ, само далавери се правят за да имат 5 лв в джоба
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То за Винету инженерите са като овчарите затова им беше предложил като няма работа да пасат овце. То тяхната работа не е като рекетьорство да събираш от всяка сделка комисиони там и над 100г може. Не трябва пенсионирането да е над 60г.60 човека е износен с редица здравни проблеми или назряващи такива. Време е мутрите в затвора и да връщат парите.И в пенсиите се огледаха, отдавна мислят да пресушат фондовете ако не са го направили вече.
13
2
 
21
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Пак един измислен проект за смучене на пари и от пенсионерите.Алоо проектантите,аз не мисля след 65 да работя.Това е мега брутално и тъпо.Да не би да имам два живота,че буквално до гроб да бачкам.
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инженер ако е добър не можа работи активно след 50 защото поради психологични и други процеси не е в състояние да възприема новости и да се натоварва дълго време, освен това поради възрастта паметта и зрението отслабват значително . В областта на ИТ например рязко се сменят технологии и методи и на по възрастните недостигат енергия и памет за да са в час. Не е редно шофьор или милиционер да се пенсионира на 55 а инженер на 75. Инженера трудно си намира работа след 50 особено за пари.
11
0
 
30
 
! Отговори
Ясни като под стъкло преди 4 години
Целта е да се предразположи общественото мнение за поредното повишаване на пенсионната възраст.Също и да се внуши на възрастните, че е срамота и нездравословно да претендират за "заслужен отдих", преди да са навършили 75 г. и вместо да протестират за повишаване на пенсиите,сами да се погрижат да изкарват пари с труд.Вярно е, че в наше време хората изглеждат добре и са активни до 70 г., но след като имат нужния трудов стаж, те може да гледат внуци, да пътува за кеф или да се отдадат на свое хоби

Спонсорирани публикации