Бабите не са това, което бяха: Стратегия за активен живот на възрастните

След 40 г. всеки трети българин ще е над 65 г.
Обновена: 20 юли 2019 08:08 | 20 юли 2019 07:45,
62
Бабите не са това, което бяха: Стратегия за активен живот на възрастните
Снимка: Pixabay

През 2060 г. всеки трети българин ще е над 65 г., което е сегашната пенсионна възраст. Затова държавата готви Национална стратегия за активен живот на възрастните за 2019 - 2030 г.

Една от целите на правителството е хората да продължат да работят и над 65 г. Учене през целия живот, гъвкаво работно време и стимулиране на селския туризъм като заетост за хората над 55 г. са сред другите мерки. Държавата планира и създаването на фермерски пазари, на които възрастните да продават единствено собствена продукция.

Едва 9% от хората между 65 и 69 г. в България продължават да работят, докато в Естония този процент е 26,5, а в съседна Румъния стига 19,2.

“У нас минималната и средната работна заплата растат с около 10%, а пенсиите - с 5,7% , като доходите на пенсионерите изостават. Това е причината стратегията да насърчава хората да останат на трудовия пазар по-дълго, ако искат, и да няма дискриминация”, обясни Теменужка Златанова, началник на отдел “Демографска политика” в социалното министерство. В Смолян на 100 излизащи от трудовия пазар влизат едва 37 души, като средно за страната са 64-ма. Именно тази липса на млади работници, които да заместят пенсиониращите се, е причина да се търсят резерви във възрастните хора, пише "24часа".

За разлика от водещите държави в ЕС, където заетостта в групата 60-64 г. е над 50% , в България са 44,5 на сто при мъжете и 27,3% при жените.

“В новия период на Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” една от важните теми трябва да бъде възрастната работна сила, защото няма млада. Защото българските работодатели през следващите 20 г. ще работят с по-голям дял възрастни. Единият вариант е с европейски средства да се финансира частично плащането на осигуровките или данък общ доход на възрастни, които са ментори”, обясни бившият социален министър и сегашен ръководител на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Той обясни, че до 5 г. се очаква да се пенсионират около 40 000 учители, като част от тях могат да обучават новите си колеги. Нейков цитира и анализи на Световната здравна организация, че се очаква половината от родените след 1 януари 2018 г. да доживеят 100 г.

“Днешните 65-годишни са като вчерашните на 40-45 г. Бабите не са това, което бяха”, каза още Нейков. Той е категоричен, че възрастните не само могат да помогнат в кризата с работните места, но и че те имат най-голям принос към осигурителната система.

По данни на Националния статистически институт в края на 2017 г. лицата на 65 и повече години са 1 481 908, или 21% от населението в страната. Всеки трети възрастен българин живее на село.

Едва 1,9% от възрастните у нас спортуват, докато средно в Европа физически активните са 10,7%. Достъпът на възрастните хора до информационни и комуникационни технологии и интернет е 22% при 50 на сто в останалите страни от ЕС. Заради това се обмислят дори курсове за IT ограмотяване на възрастните.

Половината от хората над 55 г. пък са с лошо психично здраве, докато в ЕС 63,9 % в тази категория казават, че са в добро. Голяма част от хората над 65 г., запазили способност за самостоятелен живот, страдат от сериозни здравословни проблеми. Влошава се общото състояние на тези, които постъпват в специализирани институции. За да се справи с проблема, държавата предлага групи по самопомощ - здравите възрастни да обгрижват връстниците си, които са болни и безпомощни.

На последно място в ЕС сме по брой възрастни, които участват в обществото. То можело да бъде насърчено чрез създаване на повече възможности за доброволчество и гражданско участие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: възрастни хора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
19
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Това ще е сложен процес.Възрастните хора към 70 години не са удачни за някои дейности.На първо място на дейности,при които силно се натоварват ставите и гръбначният стълб.Трудно ще могат да работят като фаянсаджии,паркетаджии,шпакловчици,зидаро-мазачи и т.н.Имам един познат,който има малка фирма и е назначил възрастен работник да обучава младите работници,защо при постъпването във фирмата му те нищо не могат.Други професии,най-вече инженерна,лекарска,проектантска могат да работят до по-висока възраст.
9
0
 
11
 
! Отговори
без коментар! преди 4 години
До разликатаЗа годинките никой не мисли! Всичко е за сметка на живота ни и най-хубавите ни години!
8
8
 
3
 
! Отговори
активен труд преди 4 години
До ТанерРаботата крепи човека, без принуда!
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подготвят ни за доживотна работа. Пенсията става мираж. Само шофьори и полицаи ще се пенсионират с максимална пенсия под 60г.Въпросът е защо плащам осигуровки и данъци след като на 60 няма кой да ми даде висока заплата а сега работя и плащам на макс. Ако сега взимам 5к , а на 60 под 3К пенсията, ако доживея до 100 щее по ниска от максимума.Два варианта има: извън бг или вместо данъци сивия сектор и трупане на злато и акции.
6
0
 
27
 
! Отговори
разликата преди 4 години
До леля ПенаЕдно е да работиш до дълбока старост за препитание, друго е за удоволствие!
5
3
 
9
 
! Отговори
аналогия преди 4 години
Бойко - син на Георги Димитров - тарабатаБорисов - далечен роднина на Цар Борис трети
4
1
 
11
 
! Отговори
Танер преди 4 години
Не виждам общото междо работа и тренировка
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ББ,да ти *** майкатаОсвен работа на стари години има и болести и смърт- ЗАСЛУЖЕН ОТДИХ.......За работят само тези, дето са мързелували по службичките!
2
3
 
23
 
! Отговори
леля Пена преди 4 години
Старците на запад и изток са много различини и е трудно да се сравняват. На запад е запазен модела на отпуските и доброто заплащане на болнични и осигуряване при безработица. Та западните бабички са много по-запазени от нашите млади даже. Иначе и там масово гледат да се пенсионират по-рано. А за психическото им състояние, масово пият усмирителни таблетки, по-качествен алкохол, борят се за легализиране на марихуаната.
1
1
 
21
 
! Отговори
и какво преди 4 години
ще пращаме бабите на it куросве ли?

Спонсорирани публикации