Русенска фирма въвежда четиридневна работна седмица

Заплатата няма да бъде намаляна
Обновена: 22 юли 2019 07:40 | 21 юли 2019 17:10,
92
Русенска фирма въвежда четиридневна работна седмица
Снимка: Pixabay

Консултантска фирма от Русе е сред първите в страната, която въведе четиридневна работна седмица. Дружество има офиси в Русе и Бургас, в които работят общо 8 служители. Мениджмънтът на фирмата очаква нововъведението да намали стреса и да оптимизира работата, предаде БНТ.

Още по темата

Управителят на фирмата Петър Петев се решил на смелата стъпка, след като прочел статия по темата в специализирано издание.

"Когато хората почиват повече, в работното време са по-мобилизирани, по-оптимизирани и обемът работа, който се свършва за 5 дни, би могъл да бъде свършен за 4 дни при такава мобилизация", коментира Петър Петев - управител на консултантска фирма.

Въпреки че служителите почиват един ден повече, това няма да се отрази на работната им заплата.

"Всички сме много ентусиазирани и се надяваме да сработи. Смятам, че това ще се отрази положително върху нашите резултати, когато сме по-отпочинали", казва Мирена Пашкунова - служител във фирмата.

Тенденцията за 4-дневна работна седмица обхваща все повече фирми по света. И макар да е рано за равносметка на резултата, Петър Петев препоръчва на всеки работодател да направи този експеримент и сам да вземе решение дали е удачен за неговата фирма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
4
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Тоя процент които са високо образовани, не са мигранти или на поточна линия. В общи линии всички които се занимават с интелектуален труд където се налага повече да си напънеш мозъка и това се уважава.
38
1
 
10
 
! Отговори
Старият машинист преди 4 години
КОГАТО ЗАПОЧНАХ, работата беше при 6-дневна работна седмица. За един месец достигаше 208 работни часа. Допълнително ни налагаха още 50 до 70 часа извънреден труд. Не можеше да възразяваш.Работата на машинистите е денонощна, в делници и празници, затова трудът се отчиташе сумарно за месеца.Нямаше постоянен график. Вечер излизаше разписание, от което разбирахме, кога ще трябва да се явим на работа след полунощ за следващите 24 часа.Пътуванията бяха минимум 12 часа, но често продължаваха повече.
37
3
 
3
 
! Отговори
До 32) преди 4 години
А каквъ процент от работната ръка на Германците не работят в Петък? Нищожен? Ми ко тогава плямпаш??
36
0
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Glago... и така нататък тебе те питам много ми е интересна логиката ти. Симулацията на труд ли е спасяване от безработица. Да в бъдеще ще взимат пари тези които работят а не тези които присъстват на работното си място и имитират че работят.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди индустриализацията хората са работили толкова колкото да оцеляват сегашното работно време е нечовешко
34
10
 
1
 
! Отговори
Шефът преди 4 години
До АнонименАма аз трябва и осигуровки ли да ви плащам ? Хахаха . Ще трябва да си ги заработите . Например с малко извънредна работа в Петък, Събота и половината Неделя .И да се уточним . Искате четиридневна работна седмица или осигуровки ?
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не казват как са им променили часовете на ден? Вместо 8 работят по 10-11 и толкоз. Работодателя плаща същата заплата защото часовете на седмица са еднакви полу-*** :))
32
2
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
И понеже явно и хора разбиращи от бизнес пишат? Аз като по обикновен човек работил в капиталистически държави на час, искам да попитам, с какво е ценно един работник да седи повече часове ако не работи повече и е непродуктивен? Ето например аз работейки на час трябваше да чистя стая за 20 минути. Така на този принцип се плаща. Аз може и 15 часа да стоя но ако си пуша папироските и си пия кафетата няма да взема пари.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Чудно ми е докога говедата ще смятат за нормално да бъхтят 8 часа, често и повече, 5 дни в седмицата, да губят време в път и накрая да са скапани и изнервени. Не виждам особена разлика между това положение и робството. Разбира се, че има нещо сбъркано в работенето по цял ден и нищожната почивка от 2 дни. Крайно време е това да се промени и хората да работят по-малко.
30
0
 
10
 
! Отговори
до Glagoabazubaduza преди 4 години
Уви, колега!Това е една от формите да се съхрани частният бизнес от фалит и да не се повиши безработицата.Подобна форма на управление вече се наблюдава по-целия свят и не е наш патент!
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШефътШефе,за тия пари толкова.Даже и тва ти е много ама нямаме избор.Осигуровки кога ще плащаш?
28
0
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Много хора в Германия не работятв петък и са си екстра..Ако ви е толкова спешно има бърза помощ..Това да се седи безкрайно и непродуктивно на работа е социализъм. И както каза един колега какво като седят като ровят в интернет и не работят
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четете между редовете - няма работа и няма кадри за 500 лв на месец.
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След някоя и друга година като съвсем свършат бачкаторите и ми останете само консултанти,ченгета,държавни хрантутници и 3 милиона дромове ще ми ядетемъдете!
25
12
 
2
 
! Отговори
Glagoabazubaduza преди 4 години
И отново: гот ли ще ви е това да засегне доверени професии като педиатър, гинеколог, ветеринар, дори фризьор, козметик? Тази схема е за бизнеси тип работа по проект, тип спорадично взаимодействие и т.н., тоест 20% от съществуващите бизнеси. Така че нека се натиска в посока повишаване на заплати, а не подобни фикции.
24
8
 
1
 
! Отговори
Glagoabazubaduza преди 4 години
МАК, това предполага още 20% увеличаване на щата на обществените институции (едва ли има наивници, които да вярват, че скоро ще имаме електронно правителство или поне негово подобие), което си е сериозно социално бреме, както и на всички останали бизнеси, чиято полза зависи от времевото взаимодействие с клиента или предмета на труда. Което ще намали заплатите (защото не всички са изедници) с над 20%, защото новите уплътняващи 5ия ден служители трябва да бъдат не само заплащани, но и осигуряван
23
9
 
6
 
! Отговори
Фирма фастстрой преди 4 години
Може 4дневна ама шви опна на 12часа с 15мин. Почивка да си изядете баничките и да пикате после после огън ще плачете за съботника.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шестдневна работна седмица:"Събта рабта няма"Петдневна работна седмица :"Петък -ден на майстора"Четиридневна работна седмица: "Четвъртък -несвъртък"
21
4
 
7
 
! Отговори
Rock of ages преди 4 години
А такаааа, суупеер! Сигурен съм, че ще постигат и по-добри резултати от преди!
20
0
 
8
 
! Отговори
Млад бозаджи преди 4 години
Бозата взе да втасва Консерванта дошъл слаб. Захарта ли много стана. Сега ще варим боза всяка събота и неделя. А парите пак толкова.