Животът: 800 000 българи работят, но са бедни!

Рекордьори сме по ръст на заплати, но далеч от тези в ЕС
135
Животът: 800 000 българи работят, но са бедни!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Работещите бедни са 600 – 800 хиляди", призна социалният министър Бисер Петков пред bTV. Това са хората, които получават доходи от труд, но не им стигат за нормален живот.

Преди дни КНСБ представи своите изчисления, според които издръжката на живот у нас расте и на четиричленно семейство са необходими 2448 лв. месечно.

За година парите, с които трябва да разполага домакинството, са се увеличи с 87 лева. Чистата заплата за един възрастен не трябва да бъде под 1224 лева. Реално обаче тя е по-малко, според данните на синдикатите.

"Искам да посоча, че и доходите нарастват. 1208 лева е средната заплата според НСИ в първото тримесечие", каза министър Петков и допълни, че кабинетът е вдигнал минималната работна заплата от 510 на 560 лева.

"Не се постигна споразумение как да се изчислява минималното работно възнаграждение между социалните партньори, но в управленската програма са посочени нейни нива на нарастване и те се спазват", каза още Петков.

Всъщност България е рекордьор по нарастване на заплатите, но те са далеч от тези в останалите страни в ЕС.

Друг начин за влияние върху живота на хората, живеещи в бедност, е чрез "социалните трансфери" като целевите помощи за отопление.

Социалният министър успокои, че в размера на новите помощи е отчетено повишението на цената на тока, както и индексацията на пенсиите, така че средствата да бъдат адекватни и да няма изключени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво прави правителството, за да го промени ? От 10 години НИЩО.
66
9
 
5
 
! Отговори
Инженер специалист. преди 4 години
До ДО ИНЖ БезработицаИ какво предлагаш - да се надyпим на Русия като Беларус и Украйна (преди).Ако искаш да видиш какво е демографски срив, безработица , епидемия от СПИН ниски доходи и прочее *** в Украйна и Беларус - щом внасяме работници от там можеш да си представиш колко е по-зле при тях.На некадърните все Сорос и извънземните са им виновни. Аз пари изкарвам , квалифициран съм и работя здраво. Безработните соц носталгици да се хванат в ръце и да спрат да се оплакват.
65
13
 
3
 
! Отговори
DEM преди 4 години
Хайде да започнем с дефиниция на "нормален живот". Сигурен съм, че за мнозинстовот от тези работещи бедни тя включва: голям и скъп плосък телевизор, скъп смартфон, кола, ако може БМВ или някоя друга немска. Може и много стара да е, ама на инвалид, да е тънко с данъка. работно време от 9 до 18 с един час обедна почивка. Шефа да ме осигурява на МРЗ, ама да ми дава в плик още, защото съм в България и далаверата трябва да тече, нищо, че съм прецакан, важно е да съм модерен.
64
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ли,бееее!Добре,че ни го каза.Иначе как щяхме да го разберем.А ти за какво си там?Да ни разясняваш колко сме бедни ли,или да се опиташ да промениш това?
63
1
 
13
 
! Отговори
МАФИЯ МАФИЯ преди 4 години
МАФИЯ МАФИЯ
62
1
 
25
 
! Отговори
ДО ИНЖ Безработица преди 4 години
Ми как няма да намалее безработицата като 2 милиона избяха от БГ.Най-добрите специалисти също избягаха от БГ.Още 3 милиона като избягат, в БГ изобщо няма да има безработни!Покупателната способност се изчислява в Дания 10% от средната работна заплата отива за ток, парно, вода, такса смет и сграда. В БГ от 1000 СРБ чисто, за парно, ток, вода, данък смет и сграда - 20%.Демографския срив не го броиш, 2 мил. пенсионери, 1 мил. малц. 1 мил. деца.Работещи 3 мил., от които 1 мил. МРЗ - бедни
61
13
 
9
 
! Отговори
Специалист инженер. преди 4 години
Над 40 годишен съм и добре помня времето преди да влезем в ЕС, правителствата на БСП и малко от зрелия соц.Който смята ,че извън ЕС щяхме да сме по-добре е кръгъл тъпоъглов мaймун.Точно с идването на чуждестранни компании заплатите на добрите специалисти тръгнаха нагоре , безработицата намаляи покупателната способност се вдигна. Може би по-време на соца също имаше някаква индустрия и не беше чак толкова зле колкото при управлението на БСП , но икономическата близост с Русия носи мизерия
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън, дрън ярина! В България 11.35% от населението се водят "заможни" техният годишен доход надхвърля 13200 лева! Та Другарю финансов министър това е реалноста в България,а ти можеш да заливаш масите с цифри както ти е удобно!
59
4
 
12
 
! Отговори
До Българин преди 4 години
Не разбрах защо Британия сака да се махне от великия ЕС?Защо Австрия и Швейцария не са в НАТО, ама ето висок стандарт?Да ти кажа много съм "щастлиФт" че ще давам 3 милиарда от бюджета за щайги носещи ядрени бойни глави, още по-"щастлиФт", че руските ракети ще бъдат насочени срещу БГ.Най-щастлиФт съм като ям гумени домати, краставици, лук, картофи, месо, без вкус и химикали, които изхвърлям директно в ***.Най-щастлифт съм като си видя сметката за парно, ток и вода, Веолия, ЧЕЗ, Бруната?
58
22
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Ако не бяхме в ЕС щяхме да живеем бедно както при социализма при Тодор Живков когато бяхме с Русия. Благодарение на ЕС и НАТО и партньорството със САЩ днес живеем богато при демокрацията. ЕС и американското партньорство са най-доброто което се е случвало на България през нашата 1300 годишна история. ЕС е най-прекрасното място за живот.
57
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не сме в ЕС сме на предпоследно место щото в Албания заплащане на час е 1,17 евро да ама сме в ЕС сме на дъното на дупката в момента с 1,72 евро на часПосле що 2 000 000 българи не живеят в България , и колко остват 5 милиона Население а иначе в Уикипедия пише 7 000 000 , и къде са са теа всички като ги няма
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ще е приятели,докато седите и пишете тука,а не излезем и блокираме държавата,за ден два седмица докато се чуят исканията ни.Тогава може нещо да се оправи.само че,няма смелост и воля никой от Тея работещи бедни да го направят и да се откажат от жълтите стотинки които получават,с цел да вземат след това двойно или тройно.иаз съм от работещите бедни но сам нищо не мога да направя.
55
7
 
11
 
! Отговори
Локхийд преди 4 години
В името на американски частни компании съм готов да работя без пари.Обичам САЩ, и САЩ ме обича.Искам да съм роб на САЩ, само да се освободя от Русия.Дори ще отида доброволец в Ирак, за да защитя американската демокрация по света.САЩ идвааам, обичаам тааа!Дори можи да *** назначите за едноличен диктатор на БГ, ще изпълнявам всички ваши щения и трепети.Заклех съ в БГ Конституцията, по-читав от мен няма да намерите, ако требе ще направъ ядрено бунище от БГ, само да ме обичате безрезервно
54
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е политика на изтребление, геноцид върху българския народ, история, култура, природни ресурси заради продажните и глупави политици, които слугуват на чужди господари.
53
2
 
20
 
! Отговори
срам и позор преди 4 години
Има една Статистика в интернет за сажаление на немски за заплащане на час в ЕС и там България е на последно место с 1,72 евро на час , дори сме по зле от Хърватия които влязаха след нас в ЕС но с заплащане на час 2,92 евроВъпроса ми е към Борисов и патерицата Патриоти за какво сме в ЕС???
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПри Тодор правешкия пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
51
0
 
18
 
! Отговори
Off преди 4 години
Сива икономика?
50
1
 
20
 
! Отговори
.... преди 4 години
България е уникална държава като местоположение и природни дадености и сезони, но отивам в чужбина заради другите фактори. Ще си идвам колкото се може повече, за да си харча парите тук.
49
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната доза комунистическа простотия - аз съм *** и мързелив, ходя на работа за да се развличам, плащат минимална заплата, но за сметка на това са ми виновни всички от работодателя ми, през ББ, Нинова, Доган, Путин, Тръмп, че даже Си Дзинпин, извънземните и Дядо Коледа.
48
3
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Този Геноцид не е случаен !Скоро ще видите новите ни господари.Племето еврейско.