Премиерът с поздрав за Курбан Байрам: Мир и уважение!

Празникът започва днес и продължава 4 дни
11 авг 2019 11:30,
38
Премиерът с поздрав за Курбан Байрам: Мир и уважение!
Снимка: БТА

Поздравявам най-сърдечно мюсюлманите с настъпването на големия празник Курбан Байрам! Това написа във Facebook министър-председателят Бойко Борисов.

"Нека дните на всички са изпълнени с радост и щастие за семействата и близките Ви, да има мир, разбирателство и взаимно уважение!", пише още премиерът Борисов.

Празникът започва днес и се отбелязва четири дни.

Денят, предизвестяващ настъпването на Байрама, се нарича "Арифе". Тогава жените месят мекици, домашни погачи, приготвят халва и ги раздават на съседите си, на близки и приятели за душите на починалите.

В първия празничен ден, както повелява традицията, мъжете отиват на джамия за тържествена молитва - байрам намаз. Тя се предшества от обичайната сутрешна молитва - сабах намаз, а времето между двете се запълва с четене на специално подготвени за случая просветителски проповеди.

Основна традиция на Курбан Байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбан може да се заколи през първите три дни на празника.

Животните, които могат да се принесат в жертва, са овце, кози, крави, телета, биволи, камили, стига те да са здрави и без недъзи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
5
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
Борисов и Радев надали се възхищават на този празник за колене на животни и неглижиране на жените като дял от човечеството, но с поздравленията си към мюсюлманската общност в България се стремят към запазване на мира между етносите.А всичко казано дотук за мюсюлманството като религия, е вярно. Тази религия е извънредно агресивна и се стреми към световно господство. Презира всички останали религии.
28
7
 
9
 
! Отговори
V преди 4 години
Премиерът да стане мюфтия .Той за друго не става .Да им разказва там че -Ако е рекъл алах ще внасяме газ туркменистан :)))
27
7
 
9
 
! Отговори
CAT преди 4 години
Опрай държавата, взе да поздравява всяка ***. Цялата е Мара втасала.
26
10
 
16
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Типично в стила на господин Борисов!Толерантен, отнасящ се с разбиране и уважение към различните от него. Радвам се, че "Зеленият пъпеш" също поздрави мюсюлманите, защото те са част от нас.Поздравявам ги и аз!!
25
1
 
12
 
! Отговори
Генерал Тошево преди 4 години
Забравихме, кога Бойко маризеше там турчетата по време на Възродителния!Командира на червените барети беше Боко! Демагози!
24
2
 
3
 
! Отговори
турци и московци& преди 4 години
До турци&&московциИ до днес флиртуват взаимно!
23
1
 
5
 
! Отговори
турци&&моско преди 4 години
До ГРАД КОЗЛОДУЙИ ОБИКНОВЕННИТЕ РУСНАЦИ СА ХОРА С ШИРОКА ДУША!
22
11
 
17
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
На мюсулманите у нас честит байрям.Нормалните хора не делят религиите.Но след като всички сме български граждани,защо ДПС не чества с нас 3-ти март?Само недейте се оправдава с комунистите за смяната на имената.Това беше следствие от атентатите организирани от турското разузнаване.
21
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев нали бе българин бе какъв курбан честитиш
20
1
 
4
 
! Отговори
А според мене преди 4 години
До според менТи живееш в заблуда. Бог дано да ти даде светлина да прогледнеш!
19
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко са жалки и Радев и Бойко .Те ни мразят и искат смъртта ни ,а вие ги поздравявате .Мълчете поне като не може без тях .Срам и позор .
18
7
 
7
 
! Отговори
hell o ween преди 4 години
Крайно време е празника на *** тикви да се обяви официално за национален празник.Основен приоритет на парламента, правителството и президенството, след като свършат отпуските.
17
5
 
15
 
! Отговори
Кандидат мюсюлманин! преди 4 години
Евала на мюсюлманите, ама байрама продължава 3 дни и през това време не ходят на работа! Доколкото знам байрам има два пъти в годината и работодателите се съобразяват с това! От сега натам пред работодателите ще се пиша мюсюлманин!
16
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ислямът няма място на Балканите !!!!!!!!!!!!!
15
14
 
17
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ИМА САМО ЕДИН БОГ ИСУС ХРИСТОС
14
8
 
31
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ОБИКНОВЕНИТЕ БЬЛГАРСКИ ТУРЦИ СА ДОБРИ И ТРУДОЛЮБИВИ ХОРА
13
17
 
13
 
! Отговори
според мен преди 4 години
След Освобождението е трябвало да похристиянчат всички,които са останали да живеят в България и сега нямаше да има проблеми. Когато турците са ни завзели насила са наложили Исляма.Не че религията е важна,ако питате мен. Човек НЕ трябва да се моли на Бог. Ако всичко е предварително предопределено, то БОГ няма как да му помогне. На едни хора дал щастие богатство,на друг бедност и болести.Щом мен Бог ме е забравил,защо да се сещам аз за него?
12
10
 
24
 
! Отговори
Поздрав от неверник преди 4 години
Мохамед беше педофил! И това е голата ИСТИНА! А и масов, сериен насилник, касапин и убиец. Създадения от него култ към смъртта няма място в европейските земи, затуй трябва да се натири обратно в Арабия!
11
5
 
16
 
! Отговори
Брей преди 4 години
"традиция на Курбан Байрам е пренасянето на животни в жертва"======================================================Извинявай, кой и къде ги "пренася" тези животни?
10
10
 
17
 
! Отговори
Евротолериз преди 4 години
Ама...чекайте малло, къде са им жените на тия от снимката в джамията? Какво?? Исляма не признава жената за равна на мъжа ли? И има статут по-нисък от този на козата? Ами че то исляма бил много деструктивен за жените бе...Какво?? Опа, да замалко забравих, че исляма е оръжието на Новия Световен Ред срещу гоите и критиката срещу исляма е забранена! Аллах Акбаруу, Иншс'алла и честит празник на кървавото клане на животни в пълно съзнание е позволено да се казва, но да се критикува - НЕ! Добре дошли!