Нали знаеш как е... Със сексизма към студентките в университета!

Учащите се оплакват от тормоз, нежелани докосвания...
12 авг 2019 13:04,
136

Сексизмът е нормализиран в университетите у нас, смятат студенти от организацията "Студентско общество за равенство". По тяхна идея е направено изследването "Нали знаеш как е", което отразява проблемите на студентките у нас, обясняват Владислав Петков и Доротея Стефанова от студентската организация.

Много студентки се оплакват, че са били докосвани, тормозени и нападани от свои колеги. Те също така са разкрили, че начина, по който са облечени за даден изпит има значение, обясни Владислав Петков

"Искаме да разберем дали има конкретни групи студенти, които се сблъскват с повече трудности. Жените са една такава категория. Изборът на специалност и кариера зависи от пола. Жените имат проблеми с безопасността и начина по-който изглеждат в академична среда. В правилника на университета трябва да бъде сложен член за защита от дискриминация", каза той.

Дорототея Стефанова пък разкри, че техническата база често не е приспособена за жените. Според нея неравенството е силно нормализирано в родните университети.

"Резултатите не са изненадващи. Ежедневно ставаме свидетели на нормализиран сексизъм. Жената постоянно е пресирана да се държи и да изглежда по определен начин. Техническата база не е приспособена към жените. Условията би трябвало да са равни, но това все още не е така. В правилника на университета няма член, който да защитава студентите от дискриминация", обясни Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
11
 
! Отговори
До бау преди 4 години
Тук не става въпрос за правата на жените, а за дегенеративните политически идеологии на марксистите ревизионисти/ прогресивисти, които те се опитват да налагат на хората. Грантоядите се омитайте от България!
71
9
 
9
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 72Просто обясних за какво се борят дамите ... Това, че ти виждаш жените като нещо, което готви, слугува и ти пуска си е твоя работа ... Ако имаш съпруга или приятелка не и завиждам с такъв "мъжага" :D Предполагам за теб всички жени са леки ... включително и ... *** ...
70
7
 
21
 
! Отговори
До бау преди 4 години
Грантаджийче, не прокарвай истериите на американските прогресисти #Me too и rape culture във ВУЗ-овете в САЩ! Грантоядите от НПО-тата се опитвате да пренесете тази идеологическа пpokаза и в България.
69
9
 
17
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Леки жени по университетите има - спор няма. Проблема е, че не всички са такива и не бива да бъдат третирани като такива. За това се жалват. Глупавия мъж си мисли, че щом една е лека жена значи всички са такива ....
68
3
 
12
 
! Отговори
Като гледам... преди 4 години
Май единственото решение е да делим на мъже и жени. До там ще я докараме.
67
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИменно за Софийския говоря, за същия период и то за една от по-престижните специалности, даже най-престижната. Оскъдно не значи с потник, без сутеин отдолу и с къси *** от които да й стърчи всичко. Една жена може да е с костюм и пак да изгрлежда предизвикатлелно. А и проблема не е толкова в изглеждането, колкото в поведението, именно последното е ключово. Винаги ще има и търсене, и предлагане на евтинджос ***. Няма смисъл да се правят на дискриминирани, пределно ясни са ни.
66
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На колегатa пиша 3 защото е решил интегралите и почти е решил линейните уравнения, а на колежката пиша 3 заради хубавата усмивка." изпит по висша математика", МЕИ-Варна.
65
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В университета кифлите умишлено се обличаха оскъдно за по-високи оценки---В Софийския преди 15 години никоя колежка от нашия курс не се е обличала оскъдно, всички ходеха с дънки и тениски или по-официално облечени. Освен това повечето преподавателки бяха жени, мъжете бяха по-скоро изключение.
64
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаем как е- за изпитите всичките са при доцента с къси полички и дълбоки деколтета.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е само брадата, ще го преживея, но да не ме накарат да си махна цели ...
62
7
 
33
 
! Отговори
Един преди 4 години
Както са тръгнали нещата, след някоя година може би ще трябва да си махна брадата, щото някоя теткa се чувства дискриминирана, понеже тя си няма. Понеже с еманципацията на жените явно не се получиха нещата, от двадесетина години тече мощна кампания за деманципация на мъжете. Сега, видите ли, не трябвало да закачаш натокано коте, като го видиш. Ми то котето ако не е искало да го закачат, нямаше да се наточи, нъл тъй? Щеше да си седи дома.
61
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изглежда логиката е следната: като се обличаш като магистралка, ако те задяват хора без мазератита, поршета и доходоносни бизнеси, е дискриминация. Ако те задяват чичко-паричковци, всичко е наред.В университета кифлите умишлено се обличаха оскъдно за по-високи оценки, което работеше. Даже един от големите професори имаше няколко любовници-студентки, за което знаеха всички. Ако жените (повечето) спрат да се продават като евтина стока, токя виж и сексизма намалее.
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам що за техническа база. Обаче преди години в Софийския пред вътрешната книжарница един стар мъж ме спря даже без поздрав с Айде да излезеш с мене, имам връзки, имам връзки във Външно, няма да съжаляваш. Много се смях и явно го правеше с всички студентки. Други такива инциденти не са ми се случвали.
59
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ще рече приспособяване на техническата база за жени, що за глупост е това????
58
7
 
17
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
Казваш...те са виновни...че предизвикателно се обличат?И..аз сега какво...да мина и опипам всички секси облечени жени...защото така са се облекли?То бива профанщина...
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако момичето се отдръпне така, че онзи да не може да си сложи ръката на бедрото й, ще я върне няколко пъти, после ще й каже да се яви пак есента и може пак да я върнеА ако момичето има на кого да се оплаче - гадже, брат, баща, на следващата сесия ще имаАма мумишенше, къде ша ми ***!
56
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Много студентки се оплакват, че са били докосвани, тормозени и нападани от свои колеги"За студентите важи същото. Много студенти се оплакват, че са били докосвани, тормозени и нападани от свои колежки.
55
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Те също така са разкрили, че начина, по който са облечени за даден изпит има значение, обясни Владислав Петков"Ще има значение, не може да се обличаш като *** и да се явяваш на изпит.
54
1
 
10
 
! Отговори
galya преди 4 години
до "ГРАД КОЗЛОДУЙ" ... само ще констатирамМоля, научи кога се пише "И" и/или "Й", както и използването на превъзходните форми на "ПО" и "НАЙ" как се изписват.Оттук следва, че просто е излишно да се коментира и всичко останало.
53
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47Офис стол младо момиче на 18-20 г.? Тиа коя година е било? Или лелка от млада?!

Спонсорирани публикации