Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър! Вярват го 41%

Оказахме се сред най-толерантните нации, на другия полюс са тези от Северна Африка
Обновена: 19 авг 2019 15:30 | 19 авг 2019 15:28, Камелия Цветанова
152
Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър! Вярват го 41%
Снимка: Pixabay

Българите са сред най-големите поддръжници на идеята повече жени да влизат в политиката. Това показва проучване на световната асоциация "Галъп интернешънъл",даните от което са обобщени специално за БНТ.

Изследването е проведено в 65 държави по целия свят и сред повече от 66 000 души.

Подкрепата за идеята у нас събира повече привърженици отколкото е средното за света.

За сравнение, средно за Източна Европа, делът на вярващите, че светът ще е по-добър с повече жени в политиката, надвишава този на смятащите, че ще е по-лош с 15 процентни пункта. У нас тази разлика е 34 процентни пункта.

41% от българите отговарят, светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% – избират опцията "ще бъде същият", а 7% казват "по-лош". 17% се колебаят или не отговарят. Сериозната преднина на "по-добър” пред „по-лош" нарежда страната ни сред принципните поддръжници на идеята за повече жени в политиката.

Ако в България мнозинството е готово да даде лидерските позиции в женски ръце, то в световен мащаб по-голямата част от хората не смятат, че това би променило нещо - цели 41%.

17 на сто мислят, че идеята не е добра. Това е с 10% повече, отколкото у нас. А подкрепящите жените в политиката са 34%.

Северна и Южна Америка са най-категорични, че това би означавало по-добър свят. На противоположната позиция обаче са Близкият Изток и Северна Африка. Само там преобладава мнението, че нежният пол във властта не трябва да доминира.

Докато възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, религиозно-културната традиция оставя очевиден отпечатък. Полът също. При жените е много по-голямо очакването, че светът ще бъде по-добър, ако от високите трибуни звучи женски глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извън сексистките коментари нека сравним стандарта на живот: - Германия - Жена- Русия - Мъж
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър! Вярват го 41%---------------------АКО СВЕТЪТ БЕШЕ В ЖЕНСКИ РЪЦЕ ЩЕШЕ ДА Е СВЪРШИЛ
126
2
 
10
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Едни он най-жестоките надзиратели в лагерите са били жени - не гледайте физическата им слабост и слабоумието, те са в пъти по безкомпромистни от мъжете. Америка предпочете да избере абсолютен шут за президент пред жена, защото една злобна баба може да направи много поразии с тяхната армия и техника ;)
125
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За жените - най-важното е да раждат.
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А други 59% не го вярват и най вероятно са прави Същия бардак щеше да е ...
123
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12345Само дето при мъжете е различно-те са на почит в женските колективи и жените шефки са по-благосклонни към тях,отколкото към другите жени.Така че за теб като жена е по-добре да си в мъжки колектив и с мъж шеф,ама за мен като мъж е обратното.
122
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още нещо от мене: една жена се чувства щастлива и пълноценна, когато е с мъжа си. Така че да бъдат живи и здрави мъжете , че без тях, жените няма да се чувстваме добре и пълноценно.
121
3
 
20
 
! Отговори
12345 преди 4 години
Работила съм и в чисто мъжка атмосфера, и в другата крайност. В колектив доминиран от мъже съм чувствала спокойна атмосфера с поглед към задачите. В среди доминирани от жени има сплетни, интриги, шушукане с началничката, забиване на нож в гърба и тъй нататък.
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно ще бъде по-добър. В краткия интервал от време преди да го затрият.
119
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КратунТе ако са в свят, командван от тях, ще си изградят подходяща иерархия. Ще се справят след 100-200 години проби и грешки. Жертвите основно ще са от мъжка страна, но като е за по-добър свят, целта оправдава средствата.
118
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НаблюдателЗащо ми извърташ думите? Говоря за капиталистическите демокрации, защото те са останали и философията им е актуална, за разлика от комунистическите. Та в капиталистическите демокрации властта зависи от парите, от общественото мнение и донякъде от партийната принадлежност. Затова жените с подходящи за политик качества (а такива жени не са много) реално нямат шанс. Затова се опитват да го компенсират "отгоре", с въвеждане на квоти и други простотии.
117
3
 
21
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Ако имате щастието да поработите в "сплотен женски колектив" ще се излекувате от всякакви илюзии колко добър би бил цял един свят командван от жени.
116
2
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До Анонимен 116:Щото комунистическите диктатури промотираха жените?Нямаше нито една да е на чело на комунистическите държави, а и в полит-бюрата им бяха по 10% от състава, колкото да ги има..
115
3
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Само со представям, ако имаше повече като бабата макарелка на власт, Светът, особено европейският, щеше да цъфти!
114
4
 
12
 
! Отговори
12345 преди 4 години
Всеки път когато имам важно интервю или висящо решение на важен въпрос, се моля и кръстя да имам мъж за арбитър. Съображенията ми: мъжете са по-толерантни и по-концентрирани върху проблема; през детските ми години съм играла с момчетата-аверчета в групата на брат ми, като преводач съм работила почти изключително в мъжка среда, като инженер също - специалността ми беше мъжка. Понеже мъжете не могат да раждат деца, оставете тази работа на жените :)
113
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДори част от жените не вярват на тази теза.... :DТака е, аз съм жена и не мога да се съглася, че жените трябва да са над мъжете. Не съм съм съгласна, че жените трябва да бъдат първи и пред мъжете и те да управляват мъжете.
112
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори част от жените не вярват на тази теза.... :D
111
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Християнската Вяра почитането на жената е нещо важно. Жената има ролята да бъде съпруга, майка, къщовница, помощница на своя мъж, грижовна майка и добра възпитателка на децата си. Православната Църква има примери за ДОСТОЙНИ жени- светици. Има жени-светици от царско и благородно потекло. Има жени светици, почитани като Равноапостолни (света равноапостолна царица Елена, света равноапостолна Мария Магдалина, света Равноапостолна Нина). А Пречистата Божия Майка е Закрилница на човешкия род.
110
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жените ( както и тези на снимката ) носят панталони. А панталоните НЕ са женска дреха. Много малко са тези жени, които се обличат като жени и носят поли и рокли ( в дълга или прилична дължина), повечето женуря носят панталони, едва се различават от мъжете. Грозно е и неприличното поведение на жената. Ако една жена обижда и изговаря грозни думи - такава вреди на женската си същност. Грозно е и един мъж да псува, обижда и се държи просташки.
109
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто щеше да е друга цивилизация, а при сравняването на цивилизации тpудно може да се каже, коя е по-добра. Европейската цивилизация в широк смисъл почти винаги е допускала заемането на висок пост от жена (кралици, императрици и т.н.). По-скоро капиталистическите демокрации от миналия век до сега ограничават тази естествена възможност, заложена в културата. Затова се опитват да наложат измислени правила, които да поддържат положението изкуствено. Изкуствените неща обаче не са за добро.