6000 лв.- лечението на алкохолик, заклетите пиячи - половин милион

Баячки и екстрасенси подбиват цената, взимат на око по 1000 - 2000 лв.
110
6000 лв.- лечението на алкохолик, заклетите пиячи - половин милион
Снимка: Pixabay

Частни клиники искат по 3000 евро или 6000 лв. за лечение на алкохолизъм и наркотични зависимости. Такава е цената в едно от лечебните заведения край морето. В нея се калкулира едномесечна терапия, с включено семейството на пациента, което да му оказва подкрепа в лечението, установи проверка на "Монитор".

Лечението може да бъде и по-евтино в зависимост от степента на алкохолната зависимост, както и избраната терапия, по преценка на лекаря.

В една от популярните клиники пакетът за 7 дни, включващ изчистване на организма, поставяне на имплант срещу пиенето, консултации и наблюдение, както и пълен пансион, струва 900 евро. За двуседмичен престой цената е 1600 евро. За 28 дни се броят 3000 евро. Същата е цената и за 30 дни. Лекари поясниха, че цената зависи още от вида на препарата, който се имплантира, фирмата производител и срока на действие.

В Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолни зависимости в столичния квартал "Суходол" престоят, всички процедури, психиатрична помощ и медикаментозно лечение са безплатни. Там обаче от близо десет години не се прилага подкожно имплантиране на медикамент, който се предпочита от повечето зависими. Той е на основата на веществото налтрексон и се рекламира като ефективен за продължително лечение, по-голямата част от което ще мине извън клиниката. Във вид на имплант веществото действа постепенно. Когато е в човешкото тяло, при употребата на наркотици или алкохол то блокира наркотическите аналгетици. В резултат опиоидите не оказват характерното си въздействие. Така приемът на алкохол и наркотици става безсмислен, тъй като човек не усеща ефекта от тях.

Много по-евтино за "лечение" взимат баячки и екстрасенси. За разваляне на магия за пристрастяване към пиячката те искат между 1000 и 2000 лева, като заковават цената на око според благосъстоянието на човека и неговите близки.

"В световен аспект е прието, че 7 години без алкохол след терапията означават пълно излекуване от зависимостта", каза доц. Соня Тотева – до неотдавна директор на Държавната психиатрична болница по наркомании и алкохолни зависимости.

Оказва се обаче, че независимо от широко рекламираните терапии, не е ясно колко ефективни са те.

"Проучване на успеваемостта на лечението на алкохолизма в България не се прави и скоро няма да се прави, категоричен беше пред "Монитор" д-р Александър Канчелов, психиатър и един от водещите специалист в лечението на тази зависимост, и собственик на специализирана клиника. - Такова проучване е необходимо и трябва да бъде част от национална политика и Национална стратегия против алкохолните зависимости. Към момента такава няма, няма и податки, че някой има намерение да разработи", допълни д-р Канчелов.

По думите му българската държава е абдикирала от този проблем, а здравните власти се държат така, сякаш не съществува. В подкрепа на думите си той посочи факта, че от близо четири години няма и национален консултант по алкохолни и наркозависимости. Такава до 2015 г. беше проф. Соня Тотева. Д-р Александър Канчелов определи проблема пиене като по-голям от този, свързан с приемането на наркотици.

"Той е десет пъти по-голям, отколкото този с наркозависимите, каза той. Обикновено един пиещ засяга с поведението си осем други – колеги, семейството, познати", допълни специалистът.

Независимо че не е правено национално проучване за хората, зависими от алкохола в България, приема се, че е от 3,5 до 5 процента. По данни от 2014 г., събирани във връзка с проект към тази дата

у нас алкохолно зависимите са били близо 500 000 души

Д-р Канчелов обаче е категоричен, че тежко пристрастените са около 350 000. Лекарската му практика показва, че съотношението им към наркозависимите е 10:1.

Оказва се, че в страната няма и достатъчно психиатри – специализирали в областта на лечението на зависимости. По думите на доц. Тотева към момента у нас тези специалисти са около десетина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
5
 
! Отговори
До 60 преди 4 години
Хахаха.Безсмислено е да споря.Той и един колега така пиеше яко и като му казвахме да намали пиенето казваше,че нямало да живее с орлите.И наистина не живя с орлите-умря на 38 години и остави две деца сирачета .Пий си колкото искаш-животът си е твой.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 61 По-скоро не си мъж , а си *** ако трябва да разбираш впоследствие от нездравословното ти състояние, че алкохолът вреди в големи количества. Това и малките деца го знаят без да са опитвали алкохол.
57
0
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 55Няма такъв филм "природно здрав".Всеки, който се е родил и още не е умрял може да се разболее. Чувството за безсмъртие е илюзия.Актьорът Робин Уилямс например се е самоубил.Намерили го обесен.Причината е дълго време неизлекувана депресия вследствие злоупотреба с алкохол и наркотици.Разбира се, ако пиеш с мярка може и 120 години да живееш.
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ноноКакво значи зависим човек?Щом се разбере,че алкохолът ти вреди,спираш да пиеш и проблемът се решава.Ако си мъж де,ако си мекотело без воля ,ще продължиш да се наливаш.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 59 Е там е работата, че и не знаеш дали си природно закален, че да не умреш от инфаркт на 70 години както се разхождаш в парка, а никога да не си близвал алкохол.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 55Е там е работата,че няма как да знаеш как ще ти се отрази пиенето.И никой лекар не може да го предвиди.Може и да не ти се отрази фатално,ама няма как да го знаеш.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По кило на ден пази болестите далеч от мен.
52
4
 
6
 
! Отговори
ноно преди 4 години
Големите сметки кой колко ще живее! Говорите така, защото не сте имали в семейството си зависим човек, за да разберете какво е.
51
1
 
9
 
! Отговори
До 54 преди 4 години
Аз акъл на никого не давам.Ваша си работа.Аз също едва не умрях заради алкохол и то ,без да съм пияница.На една Нова година изпих няколко ракии и то качествен алкохол,а не менте.Но се оказа,че заради алкохола съм получил възпаление на панкреаса и по чудо останах жив.И вече 5 години не съм близвал алкохол.И никога няма да пия,щото животът ми е по-скъп.Така че може и без да си пияница, алкохола да те убие или ти навреди.
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 53 Ми ако съм природно здрав 80 години ако изкарам с пиене??? Малко ли са? Ти колко искаш да живееш примерно ако не пиеш? 128 години.... 297 години... Вечно? Колко?
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 51 До там( фаталния край) има още много алкохол да изпием, брат!Тъй че не се меси в божиите работи, а ни остави това удоволствие- да усещаме топлият полъх на алкохолния вятър. Това последното беше заглавие на разказ на най-великият български писател за мен- Богомил Райнов!
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 50Какво те интересуват другите?Ако не си природно здрав и пиеш,ще умреш на 40 години,не на 60 години.Има разлика нали.Другият колко ще живее не те бърка по никакъв начин.
47
0
 
2
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Цената е едно, но дали лечението има постоянен ефект или временен?
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сте отворени пияндурите,ама ако утре ви кажат,че или спирате пиенето,или ще умрете до месец и веднага ще спрете да пиете.Аз съм лежал в гастроентерологията на няколко болници.Двама пияници умряха на съседните легла.Единият не можеше изобщо да се храни,защото хранопровода му се беше стеснил заради пиенето.Другият пък си беше прецакал черният дроб.Пиел всеки ден по половин литър ракия и уж му нямало нищо,ама се оказа,че му имало.Умряха по на 45-50 години.Още го помня единият колко се мъчи.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 47 Май нещо издишаш. Сам казваш че има хора които са природно здрави, има и хора които не са чак толкова природно здрави колкото първите. И ти ако си от вторите и умреш на 60 години въпреки че не си близвал алкохол през живота си, а ония по-здравите жулят алкохол и стигат 80 години...кой умира по-млад ???
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 46 Грешиш, трезвената го отнася , а нажулената и ГОСПОД я пази...ако не си чувал лафа...)))
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 44 Е да ама колко сме опитвали ние отчаяните и недоволните от живота...колко жени сменихме, колко работи...и пак сме в бездната. И посягаме към чашката за да притъпим в абсурда в който живеем. Само не казвай че не сме опитвали да живеем нормално, да имаме човек който ни обича и здраво семейство.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32Изобщо няма да се сравнявам с никого,а ще гледам как ще се развие моят живот.И ще ме е яд,че съм могъл да живея по-дълго и в по-добро здраве,ама заради пиене съм умрял млад.
41
0
 
4
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
И аз съм го чувал това, но с разликата, че били 2 патки. Трезвената мръднала в страни и накълваната го отнесла....
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До minwooНе , не си! Аз пия всеки ден минимум 10 бири.----------------Мисля, че и двамата сте вече добре утвърдени пияници.