"Кървава баня" в София за 9 септември: Честит празник, неблагодарници!

Скулптор с крайна инсталация в Докторската градина
Обновена: 9 сеп 2019 09:40 | 9 сеп 2019 08:58, Красимир Ангелов
797

София осъмна с "кървава баня" в утрото на 9 септември. Столичен фонтан в Докторската градина бе оцветен в червено и се озова с надпис "Честит празник, неблагодарници!".

Както е известно, в годините през комунизма 9 септември бе честван като национален празник. Днес обаче той все по-често е заклеймяван.

Още по темата
Автор на "кървавата бяна" в близост до Руския културно-информационен център в София е скулпторът Андрей Врабчев. Той застана пред екип на Bulgaria ON AIR, за да обясни постъпката си.

"Има много убити, взимани са имоти... без съд и присъди. Не може цели групи от обществото да се крият зад маската на антифашизма. Не чувствам ръцете си окървавени, по някакъв начин ми олекна. Няма вандализъм, изкуството не трябва да бъде плахо. Позицията ми е морална, не е толкова политическа", каза Андрей Врабчев.

Скулпторът уточни, че му е струвало 120 лева, за да изрази позицията си по този начин. И призна, че е готов да понесе вината си за извършеното.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не искам да обиждам никого, искам да събудя размисъл. Мина достатъчно време, за да не се чувстваме обвинявани, а да преценим фактите. Да не разрешаваме този конфликт да бъде употребяван срещу интересите на нашия народ и държава", обясни Андрей Врабчев в ефира на "България сутрин".

Паметникът на Съветската армия пък за пореден път осъмна надраскан преди два дни. Според Врабчев монументът няма място в София в този му вид. По думите му може да бъде преместен като исторически спомен за това какво се е случило в миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


797
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
618
2
 
5
 
! Отговори
до ПрОсТото преди 4 години
А ти ще си останеш такова!Не в Сахара... На луната - да те пратят... Все тази!
617
7
 
12
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Работническоселска власт...Така става, когато под заплахата на болшевишките щикове - издигнеш на власт - най-неуката, подла, и безпардонна прослойка в една държава.
616
6
 
11
 
! Отговори
Само 1000 партизана преди 4 години
Нито са били на всеки километър, нито са били на всеки 100км път, а се крили по гори и паланки и овчарници, така както са живеели повечето престъпници в БГ по онова време, само че тези са се били закичили с Идеология, която някой им е прочел, докато са странствали..:)
615
7
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До комунизъм=разрухаъхъ!..Да не дава Господ "комунистите да завладеят Сахара",че за теб-ГУЩЕРЧЕ,ще бъде края на битуването ти.
614
8
 
5
 
! Отговори
безпартиен 3 част преди 4 години
Спомням си как колеги на баща ми партийци си построиха за 4000 лв тристайни тухлени апартаменти ,а на безпартийните продадоха панелни три пъти по малки за 9000.Партиеца тогава избутваше безпартийният отвсякъде! Затова днес ако някога се появи български Пиночет бих гласувал за него!Но такъв за съжаление няма.
613
4
 
10
 
! Отговори
Щафета от партизани преди 4 години
П.у.н.т.@. П***р.т.и.з.а.н.ит.е. са били неуки хора с налъми, които са искали да се превърнат в Червена аристокрация и нищо повече!!!:)Успели са единствено и само благодарение на Червената армия, без никакви заслуги и подкрепа от Народа си, но са отмъстили на всички, които са можели да им оспорят вероломната посредственост и липса на всеотдайност за Народа си!!!
612
6
 
13
 
! Отговори
Братство навеки преди 4 години
Половината партизани са били криминалн престъпници криещи се от властта. Комунистите им обяснили, че да се краде от по-богатите е есенцията на комунистическата идеология. На престъпниците им харесала комунистическата идеология и като излезли от гората на 9.09. първата работа била да ограбят и убият колкото може повече богати хора. Комуниста и престъпника винаги са вървяли хванати ръка за ръка към властта. Трудно е обаче да ги различиш!
611
6
 
15
 
! Отговори
безпартиен-2 част преди 4 години
Децата и внуците им кандидатстващи в каквото и да е учебно заведение влизаха с предимство-без конкурсни изпити!Получаваха кочани с червени рецепти за безплатни лекарства!За тях всичко се осигуряваше,а за обикновените хора -трохи.Никога няма да забравя,как съм чакал 7 години за телефон,как не успях да си купя кола,жилище,как се опитаха да ме "разпределят" в другият край на страната след като завърших университета,режима на тока ,купонната система.Нищо добро ние безпартийните не сме видяли тогава.
610
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До безпартиенОфициалният общ брой на тези партизани, които са се борили срещу Властта в Царска България е само 1000 души, все хора, обявени извън закона, от малки забутани селца и т.н., което означава, че начело на Държавата са били поставени Банда Безделници, скрити зад измислени идеали, които едва ли са можели да прочетат!!!Било е Болшевишка Вакханалия на 09.09.1944г....
609
2
 
11
 
! Отговори
безпартиен преди 4 години
Баба ми е била от село с много комунисти.Разказваше как комунистите си имали кооперация,читалище,правели си сбирки и никой за нищо не ги е закачал.И така до 24 юни 1941 когато Димитров издава директива за курс на въоръжена борба.След тая му заповед и комунистите и властите са се хванали за оръжията.И после разказваха как с кръв са се борили за властта и с кръв щели да я дадат.Не са се борили за равноправие ,а за привилегии.Вземаха пенсии по големи от заплатите на работещите.
608
0
 
7
 
! Отговори
Щафета с партизани преди 4 години
Като следствие от подадената щафета на Червената армия, към БГ 1000-тата партизани, е повсеместното окупиране на всичката БГ държавна администрация, армия и полиция от всички посредствени братовчеди и верни земляци на тези малобройни партизани с налъми.Потресаваща посредственост на всички нива, прикривана постоянно от СССР с множество спасявания от фалит на БГ номенклатурния елит, чрез позволен реекспорт на руски петрол и т.н...., от там е било и желанието за превръщането на БГ в Руска губерния
607
5
 
6
 
! Отговори
Червени кръволоци преди 4 години
Преди 9.09. са убивани само комунисти които са водили въоръжени действия срещу властта. другите са ги затваряли. След 9.09.комунистите са избивали хора които нито са пипали оръжие, нито са били някога фашисти, а само са били само идеологически опоненти! То в България фашисти не е имало, само хора защитаващи Родината си от чумата на века - Комунизма. Убийствата след 9.09. са си били чист садизъм върху 90% невинни хора с цел грабеж и сплашване на другите!
606
0
 
4
 
! Отговори
Щафета с партизани преди 4 години
Част от истината:По официални данни е имало само 1000 партизана, които са били официално и извън закона, същите тези, с налъмите, но именно тях, Червената армия слага начело, за да може да обезличи Българското гражданско общество и всички, които са по-умни и успели от тези 1000 подивели партизани, с налъми...Пуснати са всички нехранимайковци от БГ занданите, които са склонни към насилие и са използвани за разчистване на сметки с Българската буржоазия, светски и интелектуален елит.
605
7
 
11
 
! Отговори
Напразни усилия преди 4 години
Докато БСП съществува и се опитва да реабилитира и чества 9.09. , това ще е повод за ескалиране на антируските настроения. След като Кремъл не ще да си закрие вмирисания 100-годишен проект, то ще трябва да го закрием Ние. Това че Мая се прави на умряла независима лисица, няма да я спаси да й отрежем червените крила с които иска да допърха и да забие червено знаме със сърп и чук насред София.
604
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а преди девети е имало само рози, колко млад народ е бил избит от фашистите.....това е отмъщение ....
603
6
 
13
 
! Отговори
комунизъм=разруха преди 4 години
Ако комунистите завладеят пустинята Сахара то със сигурност пясъка ще стане дефицит.
602
7
 
12
 
! Отговори
комунизъм=бедност преди 4 години
Изводът е ***, където има *** народ има комунизъм(социализъм), а където има комунизъм(социализъм) се живее много бедно и безперспективно.
601
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След още 20 години демокрация, България ще изчезне от картата
600
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога ще почетем жертвите на терористичните американски бомбардировки???
599
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** изкуство..