"Кървава баня" в София за 9 септември: Честит празник, неблагодарници!

Скулптор с крайна инсталация в Докторската градина
Обновена: 9 сеп 2019 09:40 | 9 сеп 2019 08:58, Красимир Ангелов
797

София осъмна с "кървава баня" в утрото на 9 септември. Столичен фонтан в Докторската градина бе оцветен в червено и се озова с надпис "Честит празник, неблагодарници!".

Както е известно, в годините през комунизма 9 септември бе честван като национален празник. Днес обаче той все по-често е заклеймяван.

Още по темата
Автор на "кървавата бяна" в близост до Руския културно-информационен център в София е скулпторът Андрей Врабчев. Той застана пред екип на Bulgaria ON AIR, за да обясни постъпката си.

"Има много убити, взимани са имоти... без съд и присъди. Не може цели групи от обществото да се крият зад маската на антифашизма. Не чувствам ръцете си окървавени, по някакъв начин ми олекна. Няма вандализъм, изкуството не трябва да бъде плахо. Позицията ми е морална, не е толкова политическа", каза Андрей Врабчев.

Скулпторът уточни, че му е струвало 120 лева, за да изрази позицията си по този начин. И призна, че е готов да понесе вината си за извършеното.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не искам да обиждам никого, искам да събудя размисъл. Мина достатъчно време, за да не се чувстваме обвинявани, а да преценим фактите. Да не разрешаваме този конфликт да бъде употребяван срещу интересите на нашия народ и държава", обясни Андрей Врабчев в ефира на "България сутрин".

Паметникът на Съветската армия пък за пореден път осъмна надраскан преди два дни. Според Врабчев монументът няма място в София в този му вид. По думите му може да бъде преместен като исторически спомен за това какво се е случило в миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


797
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
638
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По това време( 38-44г.) ШВЕЙЦАРИЯ няма консерваджии като Стоян и Йордан Тевекелиеви но това не и пречи да има стандарт 3 -4 пъти по голям от България, както впрочем и всяка друга зап. европейска държава плюс Гърция. С домати и компоти не става.
637
3
 
3
 
! Отговори
Ахой преди 4 години
Още едино комунистическо чедо приело демократичната идея много на вътре
636
3
 
3
 
! Отговори
Путин отсече преди 4 години
БЕЗ газов хъб и БЕЗ АЕЦ БЕЛЕНЕ! Б.Б,радвайте се,че НЕ искам да ви обявявам война,жал ми е за българския народ.Знам,че това са грозни платени прояви и обикновените българи не са виновни.
635
5
 
6
 
! Отговори
питам преди 4 години
Що ще плаща само 120 лева глоба, поне 1200 лева трябва. Водата ще се почисти ли, като веднъж е замърсена с бактерии?
634
5
 
6
 
! Отговори
Дзен преди 4 години
Това ли измисли твоята творческа глава. Какво търсиш, публичност ли? Това ли е начина да изразяваш личното си мнение? Ако всички себе наричащи се скулптори са като теб, ще ме срам да се нарека Българин. Сега си почисти фонтанчето, и плати една глоба от 5000 лв. А може би вече си получил сума пари за да направиш този вандалски акт, предполагам спонсорите ти са доволни!
633
2
 
10
 
! Отговори
До ПроСоТо № 665 преди 4 години
Западнало селско стопанство?!Ти чувал ли си, че Царство България произвежда храни, достатъчни за два и половина пъти по-многобройно население?Чувал ли си за Стоян и Йордан Тевекелиеви? Те диктуват на световните борси цените на доматите, на доматеното пюре, на виното и на плодовите мусове.Известно ли ти е, че прословутите ни консервни фабрики от времето на соца са всъщност фабрики на Тевекелиеви?Потърси материали за тях, за да разбереш с какви темпове се е развивала България преди 1945 г.
632
3
 
9
 
! Отговори
до скулптора преди 4 години
Скупторе, вече те показаха по телевизията,сега грабвай парцала и чисти фонтана!! Тъй ли трябва да остане фонтанът,защото тебе те било яд на Русия?Един фонтан ще има на центъра дето работи(като изключим тоя на президенството, на Заимов и в Бизнес Парка) и ти ще го цапаш! Що не помисли,че някое малко дете може да му скимне да пие от боядисаната вода да се натрови и умре? За първи път виждам някой да се заяжда с фонтани! Като имаш претенции към Русия, се обърни към консулството и си им пиши писмо!
631
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоБ България обаче беша социализАма и капитализАма. Имаше и цели проводници.
630
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как не, написал си абсолютни дивотии и лъжи! Аре малко по-сериозно.
629
4
 
11
 
! Отговори
Как не преди 4 години
До ПроСоТо 665През царско време сме на шесто място в Европа по темпове на развитие. В навечерието на Втората св.война по стабилност на националната валута сме на трето място след Великобритания и Германия. Ще сравняваш нивото ни на развитие с останалите държави от онова време.А през соца, какво? Колкото щеш заводи, но повечето работят на загуба и се поддържат с държавни дотации, за да няма безработица. Селското стопанство наистина запада и се крепи на труда на баби на пенсионна възраст.
628
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пееерасчeто ще плати ли за да се изчисти фонтана след тъпппия му опит за изкуство?
627
3
 
18
 
! Отговори
Любопитен преди 4 години
Само да попитам кой ,и с какви средства ще бъде почистен фонтана?И ,защо не протестирате пред консулството на северна македония,за изгореният български флаг?
626
2
 
9
 
! Отговори
безпартиен преди 4 години
От препирните между партийците доникъде не стигнахме.Всички партийци са се борили само за привилегии,а не за справедливост.Разберете,че единствената реална революция е техническата.Ако днес живеем по добре от предците ни в пещерите това го дължим на инженерите! Инженерите са измислили електрификацията и интернет,а политиците-режима на тока и цензурата!
625
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дядо ми е бил войник през ВСВ.Разказва какво е представлявал сръбски партизански отряд- 20 000 партизани въоръжени с автомати,картечници,оръдия и 5 самолета.За една нощ са избили немски полк дръзнал да остане в планината!Там е имало истинска партизанска съпротива.У нас най големият отряд -бригадата "Чавдар" е имала състав от 437 партизани.С нашите партизани цар Борис се е оправдавал,че не може да даде войска за руският фронт-нещо заради което ще евинаги уважаван!
624
6
 
10
 
! Отговори
българин преди 4 години
В YOUTUBE има един филм- казва се Мавзолей.Филмът е на руски и разказва за мавзолеите .Много е красноречива историята за Георги Димитров.В средата на април 1949-та година със самолет в София пристига Берия и нарежда на Димитров да отиде на лечение в СССР.След което го връщат в саркофаг.Шест години нито един български лекар не е имал достъп до тялото на Димитров.Учудващо е как след процеса в Лайпциг Димитров е освободен,а след лечението в Москва умира!Фактите са си факти!
623
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
скулптор криминал
622
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднага в черния списък този нещастенолигoфрен скулптор.
621
8
 
10
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
Който не е гледал филма "вампири таласъми" на великия Иван Андонов нека го гледа. Там много ярко е представен след 9-септемврийския период и морала на марксистко-ленинската пасмина .
620
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
за ***:-За разлика от комунизма,СОЦИАЛИЗМА беше няколко пъти прилаган.Като почнеш от Национал-социализма /нацизма/ в Германия,и стигнеш до социализма в СССР...В България също бяха правени плахи опити за социализъм...Независимо от това,че основната "движеща политическа сила" се наричаше "комунистическа"....Впрочем,опитите у нас не бяха съвсем слаби..По време на "СоциализЪма" България НАИСТИНА се превърна от западнала земеделска страна ,в средноевропейска "промишлено-аграрна държава"..
619
3
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
гледам некои елементи са заиграват абсолютно фриволно с думите "комунист","комунизъм"..Вижте какво,симпатяги:-КОМУНИЗЪМ НИКОГА НЕ Е БИЛ УСТАНОВЯВАН на Земята!!!!Изключвам някои Кибуци в Израил.!..Разни философи и мислители НАИСТИНА дъвкаха темата "комунизъм" ,но..ТОЛКОВА!ВСИЧКО останало,което преди време,а и сега се ЗАИГРАВА с това понятие, Е ФАЛШИВО!!!Комунизъм МОЖЕ и да се установи някога на Земята,но НИКОГА НЕ ГО Е ИМАЛО!Има ИНТЕРЕСЧИИСТВО!!..А най-голямия ИНТЕРЕСЧИЯ в момента е