Освобождението и омразата – 9 септември отново ни раздели

Изложба създаде напражение между София и Москва
Обновена: 9 сеп 2019 09:31 | 9 сеп 2019 09:15,
141

От празник, през въстание и революция, до преврат – 75 години по-късно все още събитията от 9 септември 1944 г. намират различни тълкувания. Едни са категорични, че случилото се тогава забавя европейското развитие на страната ни, а други са на мнение, че благодарение на това България присъства на европейската карта.

Значението на датата тази година се превърна в пореден повод за напрежение между София и Москва. Причината е изложба, която руското посолство в столицата открива тази вечер, посветена на 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма.

Още по темата

Думата "освобождение” провокира остра реакция от страна на българското външно министерство, което посъветва руското посолство да не преиначава историята и по този начин да привилегирова конкретни политически кръгове у нас. Стигна се и до коментари от Москва.

"2019 година е кулминация за битката с историята - тази за младото поколение, вкарват ни в коловоз с неистини. Най-много ме притеснява, че всичко върви в контекста на омразата и кой е врагът", каза историкът и експерт по геополитика Нина Дюлгерова.

По думите ѝ, ако искаме да имаме общество и нормални хора, трябва да приемем историята каквато е.

"Нека не забравяме и пословицата: "Не слушай какво говорят, гледай какво правят". Влизаме в релсите на омразата", каза още тя.

Политическият анализатор Боян Чуков подчерта, че историята с изложбата е повод, а не причина за случващото се.

"Правят го все едни и същи структури - НПО-та, свързани с външно финансиране. Русия ще претърпи едно от най-тежките си поражения в хибридната война. Отношението към нея няма политически цвят. Във всяка политическа партия има русофили и русофоби", коментира Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Историята трябва да се помни такава каквато е била. Всеки нов строй отрича предходния и обяснява колко са били лоши онези преди него. За да е честно трябва да се признаят и плюсовете и минусите на социализма. Имало е и от двете.Преди три дена празнувахме деня на Съединението, а днес пак сме разединени.
56
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечна дружба с велика Русия! Честит празник!
55
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руско турското влияние такива корени е пуснало в България че ще минат още доста години на тежък живот за истинските Българи докато се изкоренат тез българоубиици
54
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа е против разделението. Нека се обединим около нашия водач и партиен лидер премиера генерал лейтенант доктор хонорис кауза, каратист и футболист на годината Бойко Борисов!
53
3
 
6
 
! Отговори
аа преди 4 години
До 34Е то ти си турчин. Много ясно, че за теб би било по-хубаво да си си в Турция.
52
1
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 4 години
Тази, която още не е освободена.
51
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3 март също е Фейк нюз у нас , Руски празници прототипи който иска да празнува да се мести в Русия да живее , там празници колкото искаш
50
20
 
6
 
! Отговори
аа преди 4 години
Това, че си променяме историята е ужасно. Че руснаците са изнасилваческа войска е на всеки ясно. Че семействата са си крили момичетата по килери и мазета също всеки знае. Че немската войска е била с дисциплина и за изнасилване е имало разтрел също на всеки е ясно. Но е факт, че въпреки всичко немците са фашисти. А червената армия - добра или лоша- е основния фактор за разгрома над фашистка Германия. И това е важно. И това, че мнозинството хора са искали комунистически строй също е факт.
49
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема не е влизането на руснаците в България,проблема е създаването на тоталитарен режим с помощта на Русия! БКП-то изсмука соковете на държавата,а след това я разграби!!! А сега наново с настървение искат малкото останало да излапат! Не им вярвайте,те никога не са работили!
48
16
 
11
 
! Отговори
TOP SECRET преди 4 години
Русия така хипнотизира бедния глупав славянизирано/християнизиран вече български Народ по Византия 866 г , само ни освобождават друго няма , старите хора у нас са им пълни мозъците с 100% FAKE NEWS MADE IN RUSSIA
47
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На руснаците сме им дали писменноста и христянството а те са си въобразили че са по велики от Българите
46
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за държава празнува поробването си?
45
14
 
13
 
! Отговори
Антиджендар преди 4 години
Около двайсетина същества са сороскитегендари в София та тяхното исчезване няма да наруши екосистемата на дтолицата
44
2
 
18
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 4 години
В България има само фасадна демокрация.МаФията е превзела страната от години.Само Военен режим Пиночет !!
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е да заснем филм за 9-ти септември и да кандидатстваме за оскар
42
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 35Никой от народа не се е изнесъл в Русия обаче.Това да се има предвид.Напротив, много руснаци се довлякоха насам.
41
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия 500г мисли дали да ни освободи и понеже вече били създадени доста комитети за освобождение от Българите решиха да помогнат та да си препишат заслугите и да продължат да ни маждръкат Левски е бил прав като е казал не се ли освободиме ние тоз които ни освободи той ще ни пороби и руснаците чули и се възползвали
40
14
 
15
 
! Отговори
фен преди 4 години
СССР са ни "освободили", колкото оня ден България "разгроми" Англия на футбол.
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИ"България загива" -- Ренета Инджова 1994г.Забележи годинатаТя е имала в предвид идването на Жан Виденов и 1997.
38
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заграбили са на хората бизнеса и животните и земите и сме станали износител на евтини стоки за Русия. Заграбили са властта незаконно чрез преврат. Накарали са няколко поколения да им учат езика. Това не са освободители.