Освобождението и омразата – 9 септември отново ни раздели

Изложба създаде напражение между София и Москва
Обновена: 9 сеп 2019 09:31 | 9 сеп 2019 09:15,
141

От празник, през въстание и революция, до преврат – 75 години по-късно все още събитията от 9 септември 1944 г. намират различни тълкувания. Едни са категорични, че случилото се тогава забавя европейското развитие на страната ни, а други са на мнение, че благодарение на това България присъства на европейската карта.

Значението на датата тази година се превърна в пореден повод за напрежение между София и Москва. Причината е изложба, която руското посолство в столицата открива тази вечер, посветена на 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма.

Още по темата

Думата "освобождение” провокира остра реакция от страна на българското външно министерство, което посъветва руското посолство да не преиначава историята и по този начин да привилегирова конкретни политически кръгове у нас. Стигна се и до коментари от Москва.

"2019 година е кулминация за битката с историята - тази за младото поколение, вкарват ни в коловоз с неистини. Най-много ме притеснява, че всичко върви в контекста на омразата и кой е врагът", каза историкът и експерт по геополитика Нина Дюлгерова.

По думите ѝ, ако искаме да имаме общество и нормални хора, трябва да приемем историята каквато е.

"Нека не забравяме и пословицата: "Не слушай какво говорят, гледай какво правят". Влизаме в релсите на омразата", каза още тя.

Политическият анализатор Боян Чуков подчерта, че историята с изложбата е повод, а не причина за случващото се.

"Правят го все едни и същи структури - НПО-та, свързани с външно финансиране. Русия ще претърпи едно от най-тежките си поражения в хибридната война. Отношението към нея няма политически цвят. Във всяка политическа партия има русофили и русофоби", коментира Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
6
 
! Отговори
ВСВ преди 4 години
Договор за мир между България и Съюзените и Сдружени СилиРатифициран с Указ 40 на Председателството на Народна Република България от 26.08.1947 г.- ДВ, бр. 201 от 30.08.1947 г., обн., ДВ, бр. 201 от 30.08.1947 г., в сила за България от 15.09.1947 г.Съюзът на Съветските Социалистически Републики, Съединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Американските Съединени Щати, Австралия, Белоруската Съветска Социалистическа Република, Чехословакия, Гърция, Индия, Нова Зеландия, Украинск
76
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30те години България с най-голям БВП на глава от населението в цяла Европа.Годините са били трудни, но сме били първи, който иска може да потърси.После идат комунистите, вземат имотите и всичко на богатите и тия дето работят и дават еднакво заплащане на мързеливи и трудолюбиви.А сега берем точно тия плодове - дето ни научиха че за да си добре трябва да си подмолен и двуличен!
75
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между 1923 и 1944 царя и хората му са избили около 600 хиляди човека в България, започвайки с преврата на 9 юни 1923 и избитите земеделци на Александър Стамболийски. След 9 септември по искане на САЩ, Великобритания и останалите държави победителки в войната, Народния съд в България осъжда на смърт 2730 човека.
74
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1944 е имало терор - вярно е.Но след 1944г е имало още по страшен терор.Това е простата истина.Не знам защо има хора дето да го оправдават.То и самия Дънов го е казал - "след 1944г ще дойде терор, много по страшен от сегашния и ще продължи еди колко си време..."
73
13
 
3
 
! Отговори
Българ преди 4 години
Да бе кво го дъвчете тоя 9 септември, Царя не е избил по-малко хора преди 1944!!!
72
11
 
7
 
! Отговори
До 63 псевдоисторика преди 4 години
Истината е съвсем друга.По силата на примирието наложено на България от държавите победителки във Втората световна война - САЩ, Великобритания и т.н., България е трябвало да съди виновниците. Народен съд има във всички победени държави и във Франция. В Италия са убити над 40 хиляди човека, а в България Народния съд осъжда на смърт 2720 човека. За сравнение само в периода 1940-1944 година в България са осъдени и разстреляни 12461 човека, а без съд са убити още около 20000 човека, вкл. и децата
71
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна е известно, че русофобите са и българофоби. Факт!
70
8
 
14
 
! Отговори
човек преди 4 години
Докато Русия ни диктува какво да правим така ще бъде!Искам да задам простичък (риторичен) въпрос:Защо Русия не се пробва да направи подобна изложба в други държави, нали не само нас ни е "освобождавала" от нацистите?Защото няма да успее, това е отговорът!Само при нас успява, защото се оставяме да прави каквото си поиска!Защо не опитат например в Полша подобна изложба?Варшава е "освободена" чак януари 1945 г.!Нали им е по пътя? Защо са се отклонили на юг към нас?Все неудобни въпроси...
69
2
 
5
 
! Отговори
бб преди 4 години
Да се замислим-коя дата или повод от историята не ни разделя,дори и 24 май ни разделя.И това е така,защото не уважаваме и не признаваме правата на "различните" от нас.Обречени сме да си повтаряме историята.Явно имаме комплекси от миналото си,които не можем да преодолеем,или не искаме.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета разни торолве пишат,че трябва да сме единни,но при подобни безсмислени теми не можем да бъдем единни. Трябва да се обединим срещу престъпленията,които се правят срещу бг народ.Пример е горенето на западния *** в БГ. Друга тема за единение е стратегията за детето,и превръщането на приемните родители ш НПО.та в бизнесмени за млрди евра. Платени с цената на разбити семейства,и съсипани деца.
67
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** и рашкафилите са *** и национални предатели, болни от свинска чума в комбинация с тежък стокхолмски синдром. За състоянието им няма лечение... приживе!
66
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако и ББ не успее да изгони комунистите в Русия,значи наистина е калпав матряла.
65
3
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Московската конференция през 1943 година е геополитически форум с участието на министрите на външните работи на СССР,САЩ и Великобритания.На Московската конференция е приет важен документ-Московска декларация според който СССР се присъединява към безусловна капитулация на Германия и нейните съюзници в Европа.Взето е решение,че всяка от трите държави,да обяви война на всяка държава,която нападне една от тях.България като съюзник на Райха обявява война на САЩ и Великобритания през декември 1941г
64
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разделението го правят подкупните поръчкови журналисти.
63
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тато из ПравецТипично за Русия - щом не обичате Русия, трябваше да ви избием.Или обичате русия задължително или ви избиваме.
62
3
 
8
 
! Отговори
дядо Пенс преди 4 години
До АнонименСмърт на фашизма и неговите врагове !!!
61
10
 
5
 
! Отговори
Отегчен преди 4 години
На руските управници бих напомнил, че трудно се седи на два стола - отричат почти всичко в СССР, макар че още му ядат наследството и държат да изтъкват победата му във Втората световна война - с пълно право, разбира се. Затова пропагандните им напъни са доста спорни. А на русофобите бих напомнил, че царска България е била съюзник на нацистка Германия и няма как да заметат този факт под килима. Стига сме пренаписвали безкрайно историята - от измислено "светло минало" на никого не му е по-добре.
60
25
 
12
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Требеше руснаците да оставят Гърция да сложи границата на Стара планина ,Румъния да слезе до Габрово ,Сърбия до София и тогава да ви гледам сеира ,сг***н непризнателна !Вземали ви земята ! Коя земя ? 5-те декара на въшливия ви дядо в която се пръцат зайците .Ей ви земята ,що я дадохте на арендатори за 10 лева на декар .а?Мързеливци ! Социализмът беше идеален за вас -поработите малко ,поукраднете малко,мама и тате на село крадяха повече по ТКЗС-то . ***@ твар...
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам всеки да напише плюсовете и минусите на Социализма - без никой да се обижда и без никой да обижда иначе мислещите. Накрая пак да бъдем единни като народ, без да се мразим взаимно.
58
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
смърт на комунизма!свобода на народа.