"Кървава баня" в София за 9 септември: Честит празник, неблагодарници!

Скулптор с крайна инсталация в Докторската градина
Обновена: 9 сеп 2019 09:40 | 9 сеп 2019 08:58, Красимир Ангелов
797

София осъмна с "кървава баня" в утрото на 9 септември. Столичен фонтан в Докторската градина бе оцветен в червено и се озова с надпис "Честит празник, неблагодарници!".

Както е известно, в годините през комунизма 9 септември бе честван като национален празник. Днес обаче той все по-често е заклеймяван.

Още по темата
Автор на "кървавата бяна" в близост до Руския културно-информационен център в София е скулпторът Андрей Врабчев. Той застана пред екип на Bulgaria ON AIR, за да обясни постъпката си.

"Има много убити, взимани са имоти... без съд и присъди. Не може цели групи от обществото да се крият зад маската на антифашизма. Не чувствам ръцете си окървавени, по някакъв начин ми олекна. Няма вандализъм, изкуството не трябва да бъде плахо. Позицията ми е морална, не е толкова политическа", каза Андрей Врабчев.

Скулпторът уточни, че му е струвало 120 лева, за да изрази позицията си по този начин. И призна, че е готов да понесе вината си за извършеното.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не искам да обиждам никого, искам да събудя размисъл. Мина достатъчно време, за да не се чувстваме обвинявани, а да преценим фактите. Да не разрешаваме този конфликт да бъде употребяван срещу интересите на нашия народ и държава", обясни Андрей Врабчев в ефира на "България сутрин".

Паметникът на Съветската армия пък за пореден път осъмна надраскан преди два дни. Според Врабчев монументът няма място в София в този му вид. По думите му може да бъде преместен като исторически спомен за това какво се е случило в миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


797
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
698
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО НЕГО, НЯМА ДА ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ.ДА ПЛАТИ ПОЧИСТАВЕНТО.ИСКАМ ДА ВИДЯ ОТЧЕТА ЗА ВНЕСЕНА ГЛОБА ОТ ОБЩИНАТА И ОСВЕТ ТОВА ДА БЪДЕ ГЛОБЕН ЗА НАРУШАВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД.ДОКАТО СЪЩИЯ ГОСПОДИН , КОИТО Е НАПИСАЛ СТАТИЯТА НЕ ПРЕДСТАВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ПЛАТЕНИТЕ ГЛОБИ , НАМА ДА ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ.ТОЧКА
697
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ТОЗИ НЕКАДЪРНИК СЕ ВРЪЩА 75 ГОДИНИ
696
0
 
5
 
! Отговори
Питащ преди 4 години
А вилите на Абвера на Редута, на Гестапо на околовръстното . Га ша ги вапца тоз борец за свободата? С пречупени кръстове и надпис "Що ни изоставихме, неблагодарници. А не са бихте за нас. Нъл ви бееме верни съюзници?"Пак да са юрне на паметника на немски авоин направил таран на американска крепост цветенце да турне. Бул заради немците смеедна от 13-те страни, на които конгреса на САЩ официално обявява война ( за цялата история на САЩ). И бомбите си падаха на истински и убиха над 2 Хил. И над 4
695
0
 
3
 
! Отговори
Природа преди 4 години
Тоя сериозно ли оцвети водата, от която пият гълъбите в червено? Баси и гади;ната...
694
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ИЗЧАКАХ ДА ВИДЯ КОЛКО СТЕ ГРАМОТНИ........ИМА ЛИ ТАКИВА СРЕД ВАСОТГОВОРЪТ Е НЯМА........1.КАКВО СЕ СЛУЧНА НА 8 .09. СРЕЩУ 09.09. 2. КАКВИ ХОРА ПРАВЯТ СЪБИТИЕТО.3. ОТ КАКВА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ. 4. КОЙ ЗАСТАВА НА ВЛАСТ.5.ПОД ЧИЕ РЪКОВОДСТВО Е ПРАВИТЕЛСТВОТО.5 КОЙ ОЩЕ УПРАВЛЯВА ДО ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ И КОЙ ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ. И ТОГАВА МИ ГОВОРЕТЕ ЗА 9,09, КАТО ВРЕМЕ В КОЕТО КОМУНИСТИ УПРАВЛЯВАТ....
693
3
 
2
 
! Отговори
до 737 преди 4 години
.....Престъпление на всички правителства е бездействието и търпимостта на ПАМЕТНИЦИТЕ НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ из цяла България !.....кажи ми къде са били тези окупатори, колко съветски поделения са били дислоцирани в Бг.Дори сега в Сирия си направиха бази а тогава просто ползваха нашите по разни учения. Янките сега не правят ли същото Абе хуйоооо ние им бяхме най верните и въобще не са хабили ресурс да ни озаптяват .....
692
2
 
3
 
! Отговори
до postradal pasi преди 4 години
и що трябва да вярвам на Боно Шкодров някой си, той да не е господ бе.
691
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престъпление на всички правителства е бездействието и търпимостта на ПАМЕТНИЦИТЕ НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ из цяла България !Друг народ не би търпял такава гавра с него и предците му!Срам и позор,толкова ли няма багери и фадроми да изчистят символите на поробването ни?
690
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрацията е съвременен фашизъм.
689
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е толкоз скулптор колкото аз съм Тръмп президента.
688
8
 
9
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
Абсолютно е прав скулптура а кога ще извадят делата от Чнароден съд заметени под килима и защо са съдии са били само *** и техни ***
687
6
 
8
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
Четете БОНО ШКОДРОВ за да разберете как Русия е словоблудствала с БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ
686
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лека нощ
685
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако знаеше повече, щеше да обичаш други нещаЛека нощ
684
5
 
5
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
Четете в СЕГА как насъскани и болни от шовинизъм макета горят българското и гръцко змаме ама да вземат да изгорят и австралийското и тогава няма да помиришат повече Австралия явно техния благодетел и създател сталин е в сърцата им
683
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ще продължа да живея извън РБългария, а вие можете да продължите да обичате Русията.
682
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
наистина ли
681
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако спориш с ***, вероятно и той прави същото.Комунистите взимат власта на крилата на Червената армия, а законното БГ правителство чрез избори.
680
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вие имате друго мнение!Значи сте против народа!"Точно това е същината на комунистическия манталитет
679
1
 
6
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
Затова ли макетата в Мелбърн запалиха българското и гръцко знаме