Руската изложба бе открита на фона на протест. Сред недоволните и Местан

Изложбата породи скандал между България и Русия
Обновена: 9 сеп 2019 17:13 | 9 сеп 2019 17:08,
487

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Документалната изложба, която привлече вниманието на обществеността заради острата размяна на реплики между София и Москва, официално бе открита този следобед в Руския културно-информационен център в София от руския посланик у нас Анатолий Макаров.
Още по темата

БЗНС излиза на протест заради руската изложба

На събитието присъстваха стотици граждани, които желаха да видят какво е подготвило руското посолство за 9 септември, политици от БСП и АБВ, историци и общественици. Паралелно с откриването на изложбата се проведе и протест пред сградата на Руския център.

Организаторите на изложбата са решили да заменят старото име - "Към 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. България", с новото - "Пътят към победата: историческите източници".

Протестиращите срещу изложбата, сред които бяха Лютви Местан и Николай Ненчев от БЗНС,  носеха плакати, на които пише "Сталин не е освободител", "Освобождение? Не, нагла окупация" и други. Движението по ул. "Шипка" не е спряно, но е затруднено. В района има засилено полицейско присъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
351
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама той другарят Васил Коларов има издадени две книги разобличаващи завоевателната политика на Царска Русия към България,но няма кой да чете.Сталин му предоставя целият царски руски архив на разположение и човекът пише "Маските долу" и "Авантюрите на руския царизъм в България ".Няма кой да чете обаче.Българинът обича да пие,но не и да чете.
350
1
 
7
 
! Отговори
Иван Аксаков преди 4 години
"При началото на румелийското движение австро-унгaрското правителството си вообрази, че тези събития бяха замислени от Росия, и за отмъщение за това спешно въоръжи Сърбия и я хвърли върху беззащитна България, неочакваща тази предателска атака."вестник "Русь" , 26 брой, 1885 г
349
6
 
8
 
! Отговори
до Ели преди 4 години
Как сме победени като не сме обявявали война на СССР? А защо СССР ни обяви война на 08.09.44,а не след 22.06.41, не и през 42 и 43? Кому заблуждаваме? Това беше военна окупация и монтиране на съветско сателитно правителство, което без Червената армия нямаше да се задържи и ден.
348
7
 
5
 
! Отговори
до Иван Аксаков преди 4 години
Сърбия беше подтикната на война срещу нас от Австро-Унгария и Русия,за да защитят Берлинския договор и тяхната лична договорка, да не се създава голяма България.Русия изтегли офицерите си от БА.По време на битката за Сливница руският посланник организира вечерен прием за сръбската победа и се кани да посрещне победоносният крал Милан,но уви.
347
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама никой, освен Русия и Турция не ги интересува България.Или руски вилает или турски. Но понеже Турция се притеснява за целостта си, а на Русия не и пука какво е останало от нея... по скоро болщевищки вилает.
346
6
 
4
 
! Отговори
Ели Царския Архив преди 4 години
Царският архив заминава за Москва, защото си победен!Както и САЩ през май 1945 г. от различни замъци и мини в планините Харц Първа американска армия залавя 485 тона документи (точно преди да бъдат изгорени по нареждане от Берлин).На базата на тези архиви Шайрър издава два тома, издадени в БГ.Не блести с особен анализ, но като фактология за начинаещи върши работа - частично.По-интересни са ми финансовите архиви - 90% от тях са унищожени от Германия.
345
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нещо да кажем за таврийските българи, които по-времето на ВСВ бягат от войната в България? След войната чичко Сталин ги изисква от чичко Димитров и през декември 1945 година ,25 000 таврийски българи се отправят от България към Сибир.По пътя повече от половината умират.
344
0
 
3
 
! Отговори
Иван Аксаков преди 4 години
"Сръбската армия, със 150 австрийски офицери в нея, бе разбита, а българската войска зае Пирот! Но се оказа, че това, което не може да се каже на Сърбия, може да се каже на България : австр. министър граФ Кевенгюллер не се посвени да заяви , че ако бълг. войски не спрат, ще се сблъскат с австрийските щикове."вестник "Русь" , 26 брой, 1885 г
343
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царска Русия беше огледало на Османската империя, а СССР беше такова на Третият Райх.Всеки който го отрече е жертва на някакъв вид пропаганда и неосведоменост.
342
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Местан защо не е в затовора, след убийството на дете
341
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе щом не сме били окупирани защо царският ни архив заминава за Масква,а пък цялата документация на македонските организации и дружества заминава в Белград.А този посланик Макаров като го питаха за архива, той каза че бил военен трофей.Е как трофей, нали няма окупация, а освобождение?
340
1
 
1
 
! Отговори
До 376 преди 4 години
Не им обяснявайте, те са на друга планета, облекчават се олекотено - АндрейЧу Връбчев.Важното е Сталинка Георгиева да шев на МВФ.Нема по-голема гавра за "мразещите Рашъ".Масово облекчаване !
339
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те американците на васалщината казват партньорство, вече 30 години американско партньорство и станахме първи по смъртност в света а пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна!
338
2
 
4
 
! Отговори
До Щипката преди 4 години
Мрази кой ти пречи, само не от името на България.Поздрави от Сталинка Георгиева.МВФ по Сталински, СССР пак ви окупира.После да няма ред сълзи, ред с...олки.. САЩ и Британия ни бомбардираха.
337
10
 
6
 
! Отговори
изгубени в превода преди 4 години
Те руснаците на окупацията казват освобождение. Спомнете си 1878 г.
336
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не Русия, ами САЩ бомбардираха София и избиха няколко хиляди цивилни българи без абсолютно никаква причина!
335
4
 
4
 
! Отговори
до 366 преди 4 години
А ако руснаците отворят откраднатия български царски архив ще изчезнат много нелицеприятни неща за Русия и русофилите. А ако турци и гърци ги отворят техните ще излезе,че няма македонска нация,затова няма да ги отварят. Понял?
334
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те не само Захари отровиха, но и ген.Сава Муткуров отровиха по-същият начин.После съсякоха и Стамболов.
333
5
 
6
 
! Отговори
До Бандита преди 4 години
Ти се моли Руснаците да не отворят архивите, и гърците, и турците за БГ!Тогава ще излязат страшно нелицеприятни за БГ.Стой си кротко в ъгъла и мирувай!
332
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските бандити нямат смелост да ни върнат архивите които са заграбили щот да не си коригираме историята с факти,щот сегашната история е свободно съчинеие