Освобождението и омразата – 9 септември отново ни раздели

Изложба създаде напражение между София и Москва
Обновена: 9 сеп 2019 09:31 | 9 сеп 2019 09:15,
141

От празник, през въстание и революция, до преврат – 75 години по-късно все още събитията от 9 септември 1944 г. намират различни тълкувания. Едни са категорични, че случилото се тогава забавя европейското развитие на страната ни, а други са на мнение, че благодарение на това България присъства на европейската карта.

Значението на датата тази година се превърна в пореден повод за напрежение между София и Москва. Причината е изложба, която руското посолство в столицата открива тази вечер, посветена на 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма.

Още по темата

Думата "освобождение” провокира остра реакция от страна на българското външно министерство, което посъветва руското посолство да не преиначава историята и по този начин да привилегирова конкретни политически кръгове у нас. Стигна се и до коментари от Москва.

"2019 година е кулминация за битката с историята - тази за младото поколение, вкарват ни в коловоз с неистини. Най-много ме притеснява, че всичко върви в контекста на омразата и кой е врагът", каза историкът и експерт по геополитика Нина Дюлгерова.

По думите ѝ, ако искаме да имаме общество и нормални хора, трябва да приемем историята каквато е.

"Нека не забравяме и пословицата: "Не слушай какво говорят, гледай какво правят". Влизаме в релсите на омразата", каза още тя.

Политическият анализатор Боян Чуков подчерта, че историята с изложбата е повод, а не причина за случващото се.

"Правят го все едни и същи структури - НПО-та, свързани с външно финансиране. Русия ще претърпи едно от най-тежките си поражения в хибридната война. Отношението към нея няма политически цвят. Във всяка политическа партия има русофили и русофоби", коментира Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Окупация е.СССР ни е обявила война,която продължава и до днес
136
1
 
5
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Че кога сме били обединени , че пак сме разединени ?
135
2
 
5
 
! Отговори
кратко и ясно преди 4 години
Мусолини= ФашистАдолф =СОЦИАЛИСТХибридно Олгинче = Лоботомизиран руски покемон
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свобода за Казан ВЪН руския Окупатор
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На народния съд може аритектите да са чужденци, но изпълнителите са си български ***... тоест предатели де...
132
5
 
6
 
! Отговори
Омраза преди 4 години
Няма омраза!Има факти.БГ е съюзник на Хитлер, Десет години в БГ няма избори, управляват монархофашисти, които не са избирани.В една Англия има избори, и Чърчил е сменен с Атли.Да бомбардирали са БГ, с право, защото е съюзник на Хитлер.Народният съд е наложен на БГ от Съюзниците - Точка.
131
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
монарх или комунизъм могат да съберат 3-те съставки на българския гражданин.комунизма загина завинаги, редно е да се чака монарха.
130
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царство България е имало възможно най-правилната политика, предвид времето и обстоятелствата. За сведение, "правилната" политика на Югославия струва 1 млн избити югославяни, на Гърция 600 000 избити или измрели от глад. България се отървава с няколко хиляди загинали и никакви военни действия на наша територия.
129
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички съветски паметници - на ***!
128
1
 
9
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
а сега най-главното е как да се отърсим от всичко това и да вървим напред и нагоре
127
0
 
3
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
несправедливости и незаконно забогатяване от тарикати предимно но и от заслепени фанатици,а идеологията и строя са използвани само за оправдание / впрочем не правят изключение и нещата случващи се в Германия (примерно едни ,,дирлевангеровци", концлагерите там, в СССР, а ако щете и италианските преди това, японските изстъпления в Азия и т.н.въпроса е че тогава може би политиката на България е била поредица от грешки и неправилни решения коствали ни много
126
0
 
4
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
<html><body><!--StartFragment-->при нашата геолокация и вътрешно положение е било трудно да останем неутрални (като една Швейцария например) и същевременно не всичко е зависело от нашите политици и управляващи. дали събитията около 9-ти са били преврати, последвани от режими и поддържани съответно от външни и вътрешни фактори и сили (както е и досега по целия свят се случва) това са подробности за политолози и др. изучаващи ги, по-важно е че са съпътствани от зверства и терор, ...
125
0
 
4
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
ясно е че единно мнение за тази дата и последвалите ги събития няма да има; тогавашното международно положение е било борба за преразпределяне (ресурси, власт, територии и др.) между големите, наричано ВСВ + войните предхождащи я и съпътстващи я, обединени под това име; по-малките страни са гравитирали около големите и коалициите, като са се стремили да извлекат полза за себе си;
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Номерът с рускинята вече се изтърка май?Пробвайте с номера на китайката!
123
5
 
11
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 120А съответният паметник в София (който е в пъти по-голям и по-грозен от този във Виена) в памет на колко загинали (пияни) съветски войника в София е???
122
0
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 121Забрави да добавиш, че това е станало с помощта на трети преврат, ръководен от професионалния превратаджия Кимон Георгиев, ръководил и предишните два!!!
121
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 9-ти септември 1944 година фашистката власт бяга, за да не отговаря за престъпленията си и решенията си за обявяването на война на САЩ и Великобритания, участие в оста Рим-Берлин-Токио, приемането на антиеврейски закони.Получава се властови вакуум и на власт идва антифашистко правителство на мястото на дезертиралите фашисти, които не воюват с Трети украински фронт
120
9
 
18
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До рускиняЯ уважаема отговорете защо само Източна Европа е освободена от нацизма?А Западна Европа от какво е освободена?Германски части на територията на Царство България няма от края на август 1944 година.Така наречените "фашистки" организации са забранени от 2-ри септември 1944!От какво ни "освобождават" ***, освен от златото и архивите ни, а?
119
5
 
12
 
! Отговори
До120 преди 4 години
С една подробност Че този паметник е построен от самите Руснаци а не от "благодарния"Австрийски народ У нас от шумкарите, дошли на власт чрез преврат и помощта на ссср
118
5
 
12
 
! Отговори
НКВД преди 4 години
До Wafen SSВсички описани от Вас престъпления бледнеят пред военните престъпления, извършени от РККА на територията на Източна Прусия!Не случайно толкова години след преименуването на Кьонингсберг на Калининград няма паметник на РККА, въпреки че най-жестоките сражения между Вермахта и Червената армия са на територията на Източна Прусия товариш!