Гурбетчии в Саудитска Арабия – без вода, лекар, с 400 лв. заплата

Оплакват се от неглижиране от страна на работодателя
16 сеп 2019 11:00,
121
Гурбетчии в Саудитска Арабия – без вода, лекар, с 400 лв. заплата

400 лева месечна заплата са получили българи, отишли на гурбет в Саудитска Арабия. Те  са били наети от благоевградска фирма, която се занимава с поставяне на слънчеви панели.

Гурбетчиите се оплакват не само от ниските заплати, но и от безотговорността на фирмата. Трябвало да е да се оправят сами в чуждата държава, а работодателят не е осигурил помощ. Болните са плащали сами медицинските си прегледи, които би трябвало да бъдат поети от работодателя.

"Ние имахме устна договорка. На всеки един беше определена различна ставка. На мен ми беше определено 8,50 долара на час, които не ми бяха преведени. Първо на мен ми беше преведена минимална заплата от 473 лева след натиск от консула в Риад. На всички ни бяха преведени толкова", коментира един от ощетените работници пред "Нова тв".

Колегите му заявиха, че условията на труд в страната били изключително лоши и са били оставени дори без вода, която са купували с лични средства.

"Нашите вече бивши служители са назначени на работа в нашата фирма с трудови договори според българското законодателство. Командировани са в Саудитска Арабия съгласно българското законодателство. Твърденията, че не им е оказано медицинско лечение са абсолютно неверни. Те са застраховани", отсече работодателят Георги Мавродиев.

"Възнаграждението е минималното за длъжността. Ние сме им плащали командировъчни средства”, обясни Георги Мавродиев, собственик на фирмата  работодател на измамените работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак е добре, ако бяха отишли на гурбет в Русия щяха да се приберат с дългове.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Щерю"без пари" има различна числова стойност в различните точки на Света.
21
1
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Цял свят търси някой да свърши неприятна работа за почти без пари...
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SSПък ти си много хубав.Анонимен говвньо правещ се на отворен по форумите.
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧогатоТи си голям оптимист, щом мислиш, че ще доживееш до пенсия.На колко ще се пенсионираш?На 82?И таман пенсията ще ти стига за пакет памперси.Забрави, че след 20 години все още ще има пенсии.Съответно гледай да спестиш нещо от сега за тогава.
18
2
 
28
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
Това не са гурбетчии, а роби на дебеловратия бизнесмен, който според промените в Кодекса на труда направени от мутрите на ГЕРБ, има право да се разпорежда с работниците си, като с роби и да ги праща да работят, където си пожелае.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз го гледах репортажа, работодателят определено го раздаваше тарикат, но може да си го позволи. Той има сключени черно на бяло договори за минимални заплати, работниците тарикати какво имат, празни обещания. Ако се стигне до съд, кой е по-големия тарикат?
16
9
 
3
 
! Отговори
Един експлоатиран преди 4 години
До Чиновник Може и да не са съвсем мухльовци. Нека кажат колко им са командировъчните. И аз работих 8 години на минимална, но да не казвам колко ми бяха "командировъчните", че президентът може да ми завиди.
15
2
 
7
 
! Отговори
men преди 4 години
герберастки кадър е работодателя. ше кихне сега малко по изборите за кебапчета и бира и след това пак така. не ходете на гурбет в арапска държава ще ви спрат тока от всякъде. в саудитска арапия им взимат на робуте паспортите и после им р<азказват играта.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоз мавродиев е от реформаторския блог мухльото дет ще бори безработицата
13
2
 
21
 
! Отговори
the Ghost преди 4 години
Проблема на българите са два:- как да не се прекара- как да прекара някого
12
0
 
13
 
! Отговори
селянин преди 4 години
не питай старило ами патило щом си съгласен да бачкаш на минималката и да чекаш на честна дума така ке е ама тука и царо има вина не може инженери и др квалифицирани кадри да бачкат на минимално и те тука развръзват ръцете на часниците защото на всякъде по частните фирми е така
11
5
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво е "гурбет"?Някой карал ли ги е насила да ходят там?При плащане устните договорки не важат!
10
0
 
30
 
! Отговори
Опарен преди 4 години
Така, първо да кажа че в Благоевград има 6-7 фирми който се занимават с монтаж и изграждане на слънчеви колектори и почти всички обекти са в Арабският свят. Второ заради безработица и ниски заплати хората се принуждават да започнат работа в тези фирми защото предлагат сравнително високи заплати поради тежките условия на труд. А осигуровките както навсякаде са на минималната заплата. И трето тия ф3рми се възползват от хората и ги експлатират като роби буквално, и от никаде нямат защита и права!!
9
4
 
38
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
"Ние имахме устна договорка."Тарикати сте простолюдието и много ги разбирате нещата. Да не сте луди, да сключвате писменни договори, че после да трябва да плащате данъци. Само по устни договорки тря'а да се бачка. И после да цвилите по медиите, как ви били измамили. Абсолютни мyxльовци сте всичките.
8
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари, при демокрацията умните и кадърните успяват, забогатяват, правят бизнес и живеят добре, само простите и некадърните стават сутрин в 6 да блъскат цял ден за надника с който едвам си плащат тока и сметките и треперят да не останат без работа да не дойде частен съдия изпълнител да ги изгони от жилището ако не си платят тока.
7
2
 
28
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
Сутринта гледах репортажа, направи ми впечатление най-вече наглото поведение на "работодателя"!!! Този индивид се държеше така, все едно че е неуязвим и недосегаем, не му пукаше от факта, че го излъчват по телевизията... дано сега държавните органи, отговарящи за прилагане на трудовото законодателство се самосезират и ако трябва да уведомят и прокуратурата!!!
6
5
 
7
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Другарю ще викаш на някой друг. Червеното и диньото се поддържате 30 години, а крайната ви е цел е една и съща. Когато някой не е съгласен с вашето мнение трябва да е червен, да ама , не. Толкова разбира главата.
5
0
 
27
 
! Отговори
Митьо преди 4 години
Другия път да идат в Катар. Там с а по богати, ша им дадат по 700 лв. заплата
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са теа 50 лева няма снимки в интернет на Суадитска Арабия ли , колко е зле тоа сайт